Soki wyciskam codziennie. Jeżeli Ty też to robisz to zapewne zastanawiasz się co zrobić z „cennymi resztkami”? Wpadłam na pomysł wykorzystania tzw. fusów warzywno-owocowych do granoli. Cudownie się sprawdził mój pomysł.
Na pierwszy rzut trafiła marchewka ? i tak powstała genialna pomarańczowa w kolorze granola. W następstwie czego, stworzyłam już wersję z burakiem i jabłkiem, która również zachwyca smakiem.
Oczywiście jeżeli nie macie wyciskarki, wystarczy marchewkę lub dowolne warzywo bądź owoc zetrzeć na tarce i dodać do całości.
Ważne jest aby orzechy i żurawinę dodać na samym końcu tak aby nie straciły swoich cennych wartości.
Zapraszam Was na najsmaczniejszą marchewkową ? granolę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy - całość dobrze wymieszać.
Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.
Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami
marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem
granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce
granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy - całość dobrze wymieszać.
Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.
Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami
marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem
granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce
granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca
Oj, świetnie, bo akurat mam etap wyciskania soków. Było już browni, czas na granolę 😉 Mniami!!!
Cześć,
podbijam temat i powtórzę pytanie koleżanki powyżej, z czym najlepiej jeść granolę w akcji regeneracja?
pozdrawiam 🙂
z jogurtem naturalnym, z mlekiem kokosowym, z gryczanką
Mam takie pytanie , z czym najlepiej jeść granolę w akcji regeneracja? dziękuję
czy zamiast syropu klonowego mozna dodać miod?
czy płatki owsiane można zastąpić np jęczmiennymi?
tak oczywiście 🙂
Mam pytanie, czy akcja regeneracja ma na celu przyspieszenie odchudzania? Chciałabym zacząć jeść zdrowo i pomyślałam że zacznę najpierw od akcji regeneracja, I ile dni stosować 7 czy 14? Pozdrawiam Ania
Zrobiłam z jabłkiem, UWAGA UZALEŻNIENIA!
:*
Czyli jogurt d tego się nadaje? Ja spróbuję z zieloną herbatą 🙂
jak najbardziej 🙂
Świetna granola! Znakomicie połączone smaki. Idealna z jogurtem na kolacje!
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Bardzo mi się podoba ten pomysł. Jako „lepiszcza” użyję jednak melasy z buraka cukrowego. Zakładam, że jest zdrowsza (a w kazdym razie bogatsza w składniki pokarmowe) niż syrop z agawy. Podejrzewam też, że tańsza.
spokojnie można użyć melasy – świetny pomysł!
Dieta, dietą, ale moim zdaniem warto wzbogacić ja jakimiś środkami odchudzającymi, dzięki czemu nie będziemy musieli się męczyć. Ja korzystam z kaplanexu i waga spadła juz o 7 kilogramów w trakcie 3 tygodni.
oj ja jestem przeciwna „wspomagaczom”
Podoba mi się Twoja wersja granoli 🙂
polecam spróbować -jest pyszna 🙂
PYCHA 😉 Z JOGURTEM NATURALNYM NA KOLACJE 😉
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
<3 Za to, że jako jedyna piszesz o tym, żeby suszone owoce i orzechy dodać na końcu. Mam wrażenie, że Twoje podejście do zdrowego odżywiania jest bardzo bliskie mojemu.
W ogóle Twój blog jest jednym z moich ulubionych! (Jak nie najulubieńszym) 😉
Czekam na więcej przepisów obiadowych, w końcu nie można się żywić tylko słodkościami 🙂 Jeszcze raz wielkie <3
Asiu bardzo dziękuję za tak miłe słowa – to daje kopa do działania – pędzę do kuchni przygotowywać wytrawne przepisy 🙂 specjalnie dla Ciebie :*
Świetny pomysł na granolę! Muszę spróbować zrobić bo taka domowa jest zdecydowanie lepsza niż ta gotowa ze sklepu.