Ruszamy z serią Wielkanocnych przepisów. Te Święta będą zdrowe, kolorowe i zabawne. Zdaję sobie sprawę, że w tym okresie każdy z nas ma mało czasu dlatego przepisy będą szybkie i proste. Zaczynamy od zdrowych kurczaków – są cudowne. To genialny pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi. To cudowna zdrowa przekąska – bez dodatku cukru, mąki, jajek czy nabiału. 100% natury w takim kurczaczku?! Zaproście je na Wasz stół -nie pożałujecie ?
1 duża sztuka ? = 110 kcal
W malakserze (rozdrabniaczu) umieścić daktyle, płatki owsiane, mielone migdały, sól oraz tahini.
Całość miksować około 5 minut, aż powstanie jednolita klejąca masa.
Łyżką nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć we wiórkach kokosowych, zrobić grzebienie kogucie z owoców goji, oczy z przeciętych w pół rodzynek, dzioby z pestek dyni oraz łapki z orzechów nerkowca.
daktyle jeżeli są za suche należy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 5-10 minut - odcedzić i dopiero miksować (ja używam daktyli medjool, które tego nie potrzebują)
jeżeli masa jest za sucha należy dodać odrobinę soku, mleka lub ciepłej wody bądź więcej tahini czy oleju kokosowego. Jeżeli masa jest za mokra należy dodać odrobinę więcej składników suchych np. płatków owsianych.
daktyle można zastąpić suszonymi morelami, śliwkami lub figami
płatki owsiane można zastąpić pałatkami jaglanymi lub wiórkami kokosowymi
mielone migdały można zastąpić dowolnymi orzechami lub mąką kokosową
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym, olejem kokosowym lub mlekiem koksowym czy sokiem z pomarańczy
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
W malakserze (rozdrabniaczu) umieścić daktyle, płatki owsiane, mielone migdały, sól oraz tahini.
Całość miksować około 5 minut, aż powstanie jednolita klejąca masa.
Łyżką nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć we wiórkach kokosowych, zrobić grzebienie kogucie z owoców goji, oczy z przeciętych w pół rodzynek, dzioby z pestek dyni oraz łapki z orzechów nerkowca.
daktyle jeżeli są za suche należy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 5-10 minut - odcedzić i dopiero miksować (ja używam daktyli medjool, które tego nie potrzebują)
jeżeli masa jest za sucha należy dodać odrobinę soku, mleka lub ciepłej wody bądź więcej tahini czy oleju kokosowego. Jeżeli masa jest za mokra należy dodać odrobinę więcej składników suchych np. płatków owsianych.
daktyle można zastąpić suszonymi morelami, śliwkami lub figami
płatki owsiane można zastąpić pałatkami jaglanymi lub wiórkami kokosowymi
mielone migdały można zastąpić dowolnymi orzechami lub mąką kokosową
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym, olejem kokosowym lub mlekiem koksowym czy sokiem z pomarańczy
Przepiękne <3
Te pomysły się nie kończą… Uwielbiam taką słodką, lekką kuchnię:)
Dziękuję!
:* dziękuję – polecam się na przyszłość 🙂
Robimy!
super!
No boskie! 🙂
🙂
Dobrze Kingo :-* … I wzajemnie 🙂 tofumisu też boskie! Pozdrawiam. Natalia
Matko… Jest Pani niesamowita w całej swej rozciągłości,wielkości, szczuplosci itp. Kocham te wszystkie Pani pomysły. Mam dwójkę maluchów, które z racji problemów zdrowotnych nie mogą jeść wielu rzeczy, więc niejako przeszliśmy z nimi na dietę.. Ale nie oznacza to, że rezygnujemy z fit słodkości.. Kiedy brakuje mi pomysłów, to zawsze przychodzi Pani z pomocą! Ale będą święta kurczakowe :-)) dziękuję. Natalia
Pani Natalio bardzo dziękuję za tak miły komentarz :*
proszę zwracać się do mnie po imieniu :*