Jakie to szybkie i dobre ciasto. Maślanej struktury nadaje mu awokado. Mąka kokosowa w połączeniu z cytryną sprawia, że całość ma egzotyczny charakter. Ważne, aby nie piec ciasta za długo, gdyż wtedy zrobi się suche. Choć i na ten stan mam swój sprawdzony sposób. Wystarczy takie ciasto obficie nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną syropu klonowego. Lubię te wiosenne eksperymenty. Nowością na blogu z pewnością będą również zdjęcia, które sama sobie robię. Przedstawiać one będą smacznego bohatera i mnie. Zapragnęłam zmiany aranżacji i opanowuję pozowanie w 12 sekund (czytaj samowyzwalacz). Chcę, aby zdjęcia miały więcej życia, a nie były tylko wystylizowaną scenografią. Mam nadzieję, że się Wam spodobają, a babka zagości na Waszych świątecznych stołach. ? ????
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).
Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.
Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.
Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.
Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem
awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem
mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej
9 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).
Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.
Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.
Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.
Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem
awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem
mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej
Notes