Jakie to szybkie i dobre ciasto. Maślanej struktury nadaje mu awokado. Mąka kokosowa w połączeniu z cytryną sprawia, że całość ma egzotyczny charakter. Ważne, aby nie piec ciasta za długo, gdyż wtedy zrobi się suche. Choć i na ten stan mam swój sprawdzony sposób. Wystarczy takie ciasto obficie nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną syropu klonowego. Lubię te wiosenne eksperymenty. Nowością na blogu z pewnością będą również zdjęcia, które sama sobie robię. Przedstawiać one będą smacznego bohatera i mnie. Zapragnęłam zmiany aranżacji i opanowuję pozowanie w 12 sekund (czytaj samowyzwalacz). Chcę, aby zdjęcia miały więcej życia, a nie były tylko wystylizowaną scenografią. Mam nadzieję, że się Wam spodobają, a babka zagości na Waszych świątecznych stołach. ? ????
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).
Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.
Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.
Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.
Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem
awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem
mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej
Porcji 9
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).
Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.
Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.
Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.
Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem
awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem
mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej
Niestety zakalec..
uuuuuu – sprawdzę przepis i zobaczę czy wszystko jest w nim dobrze 🙂
hej a moze byc mąka ryżowa ?
Kolejny genialny przepis zdolna kobieta z Ciebie.Bardzo dobra babka każdemu smakowała aż jej mało było tak szybko została zjedzona. Pozdrawiam 🙂 Dieta ze smakiem zaczynam z niej robić przepisy od jutra. Super książka
ale mi miło 🙂 dziękuj :*
Rewelacyjna babeczka 😉 zdecydowanie jeszcze nie raz zrobię 😉
TA babka jest super!moje dzieci ja uwielbiają,już ostygnie kolejna na święta 🙂
wspaniale! kocham takie komentarze 🙂 dziękuję i Wesołych Świąt :*
Moja babka jest w smaku gorzka. W czym tkwi problem? Czy ma znaczenie, że zamiast zmiksować awokado to je zblendowalam, ponieważ było dosyć twarde?
wina awokado- musi być miękkie jak masło – twarde awokado ma niedobry smak
Może warto edytować przepis i dodać tę wzmiankę, moje babeczki wyszły przez to ochydne, tylko niepotrzebnie zmarnowałam składniki.
Czy można upiec w małych kartonowych foremkach? Albo w silikonowych takich przeznaczonych na muffiny?
tak można tylko należy skrócić czas pieczenia do 10-15 minut
Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Czy ciasto dużo wyrasta. Ciekawa tez jestem czy ciasto nie jest kruche (tak jak w większości ciasta z maki kokosowej) i czy się nie rozpada po pokrojeniu.
ciasto się nie rozpada jest zwarte. rozmiar foremki opisuję w punkcie 1 : Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (
Nietypowy przepis ale babka musi być bardzo smaczna 🙂
Pan Kingo, jakiego rozmiaru avokado albo ile wagowo samego miąższu?
ja dodaję awokado normalnego rozmiaru 1 sztuka ma ok 140 g
140g to jest waga całego awokado, czy samego miąższu?
140 g to waga samego miąższu
215 g to waga całego awokado z pestką i skórką
Wygląda fantastycznie ??? Na którym poziomie piekarnika piekłaś? Zamierzam zrobić na święta ?
BTW, uwielbiam Twoje przepisy – zdrowe, nieskomplikowane i różnorodne ? I te smakowite zdjęcia, mniam!
Paulina zawsze piekę na środkowym poziomie 🙂 dziękuję Ci za tak miłe słowa :*
Hej Kinga. Myslisz że można użyć mąki kukurydzianej, a jeśli tak, to ile?
p.s. Uwielbiam Twoje przepisy. 😀
można użyć mąki kukurydzianej ale wtedy polecam dodać jej więcej gdyż jest mniej chłonna od mąki kokosowej
Awokado duże czy małe? 🙂
1 sztuka ok 140 g
Co zamiast jajeczek?
Potrzebuję w pełni wegańskiego przepisu. Mam nietolerancję na jaja ;-(
poleciłabym banany ale muszę najpierw przetestować ten przepis jak wyjdzie w opcji vege
Kinga czym zastapic cukier kokosowy?
Pisze Kinga rozwiązania troszkę niżej pod przepisem ?
wszystko opisuję poniżej przepisu w MOŻLIWOŚCIACH
A jajko da się czymś w tym przepisie zastąpić?
jeszcze nie przetestowałam opcji vege ale myślę że bananem lub jajkiem z siemienia