Cytrynowa ? babka z awokado

Jakie to szybkie i dobre ciasto. Maślanej struktury nadaje mu awokado. Mąka kokosowa w połączeniu z cytryną sprawia, że całość ma egzotyczny charakter. Ważne, aby nie piec ciasta za długo, gdyż wtedy zrobi się suche. Choć i na ten stan mam swój sprawdzony sposób. Wystarczy takie ciasto obficie nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną syropu klonowego. Lubię te wiosenne eksperymenty. Nowością na blogu z pewnością będą również zdjęcia, które sama sobie robię. Przedstawiać one będą smacznego bohatera i mnie.  Zapragnęłam zmiany aranżacji i opanowuję pozowanie w 12 sekund (czytaj samowyzwalacz). Chcę, aby zdjęcia miały więcej życia, a nie były tylko wystylizowaną scenografią. Mam nadzieję, że się Wam spodobają, a babka zagości na Waszych świątecznych stołach. ? ????

Ilość porcji9 porcji
Czas pieczenia47 minutCałkowity czas1 godz.

 4 jajka
 ¾ szklanki cukru kokosowego
 1 ½ awokado
 1 cytryna
 ¾ szklanki mąki kokosowej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do posypania: cukier puder trzcinowy
 1 porcja = 236 kcal

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).

2

Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.

3

Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.

4

Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.

5

Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.

6

Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek  będzie  suchy.

7

Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.

Możliwości:
8

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem

9

awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem

10

mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej

Wartości odżywcze

Porcji 9

Składniki

 4 jajka
 ¾ szklanki cukru kokosowego
 1 ½ awokado
 1 cytryna
 ¾ szklanki mąki kokosowej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do posypania: cukier puder trzcinowy
 1 porcja = 236 kcal

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).

2

Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.

3

Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.

4

Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.

5

Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.

6

Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek  będzie  suchy.

7

Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.

Możliwości:
8

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem

9

awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem

10

mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej

Cytrynowa ? babka z awokado

 

(Wyświetlono 239 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

33 komentarzy

  1. Avatar Marta 28 listopada 2018 o 18:42

    Niestety zakalec..

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:09

      uuuuuu – sprawdzę przepis i zobaczę czy wszystko jest w nim dobrze 🙂

  2. Avatar natalia 29 kwietnia 2017 o 12:57

    hej a moze byc mąka ryżowa ?

  3. Avatar Kornelia 23 kwietnia 2017 o 18:38

    Kolejny genialny przepis zdolna kobieta z Ciebie.Bardzo dobra babka każdemu smakowała aż jej mało było tak szybko została zjedzona. Pozdrawiam 🙂 Dieta ze smakiem zaczynam z niej robić przepisy od jutra. Super książka

    1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 16:58

      ale mi miło 🙂 dziękuj :*

  4. Avatar Anna 16 kwietnia 2017 o 19:40

    Rewelacyjna babeczka 😉 zdecydowanie jeszcze nie raz zrobię 😉

  5. Avatar Barbie 14 kwietnia 2017 o 22:30

    TA babka jest super!moje dzieci ja uwielbiają,już ostygnie kolejna na święta 🙂

    1. admin admin 16 kwietnia 2017 o 10:56

      wspaniale! kocham takie komentarze 🙂 dziękuję i Wesołych Świąt :*

  6. Avatar Dominika 13 kwietnia 2017 o 18:02

    Moja babka jest w smaku gorzka. W czym tkwi problem? Czy ma znaczenie, że zamiast zmiksować awokado to je zblendowalam, ponieważ było dosyć twarde?

    1. admin admin 14 kwietnia 2017 o 11:07

      wina awokado- musi być miękkie jak masło – twarde awokado ma niedobry smak

      1. Avatar Paula 9 grudnia 2018 o 18:00

        Może warto edytować przepis i dodać tę wzmiankę, moje babeczki wyszły przez to ochydne, tylko niepotrzebnie zmarnowałam składniki.

  7. Avatar kiinga 12 kwietnia 2017 o 13:03

    Czy można upiec w małych kartonowych foremkach? Albo w silikonowych takich przeznaczonych na muffiny?

    1. admin admin 14 kwietnia 2017 o 11:09

      tak można tylko należy skrócić czas pieczenia do 10-15 minut

  8. Avatar Eliza 12 kwietnia 2017 o 13:01

    Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Czy ciasto dużo wyrasta. Ciekawa tez jestem czy ciasto nie jest kruche (tak jak w większości ciasta z maki kokosowej) i czy się nie rozpada po pokrojeniu.

    1. admin admin 14 kwietnia 2017 o 11:10

      ciasto się nie rozpada jest zwarte. rozmiar foremki opisuję w punkcie 1 : Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (

  9. Avatar Laura 11 kwietnia 2017 o 17:12

    Nietypowy przepis ale babka musi być bardzo smaczna 🙂

  10. Avatar Asia 11 kwietnia 2017 o 15:33

    Pan Kingo, jakiego rozmiaru avokado albo ile wagowo samego miąższu?

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:23

      ja dodaję awokado normalnego rozmiaru 1 sztuka ma ok 140 g

      1. Avatar Asia 14 kwietnia 2017 o 20:46

        140g to jest waga całego awokado, czy samego miąższu?

        1. admin admin 16 kwietnia 2017 o 10:58

          140 g to waga samego miąższu
          215 g to waga całego awokado z pestką i skórką

  11. Avatar Paulina 11 kwietnia 2017 o 09:43

    Wygląda fantastycznie ??? Na którym poziomie piekarnika piekłaś? Zamierzam zrobić na święta ?
    BTW, uwielbiam Twoje przepisy – zdrowe, nieskomplikowane i różnorodne ? I te smakowite zdjęcia, mniam!

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:25

      Paulina zawsze piekę na środkowym poziomie 🙂 dziękuję Ci za tak miłe słowa :*

  12. Avatar Kinga 10 kwietnia 2017 o 23:07

    Hej Kinga. Myslisz że można użyć mąki kukurydzianej, a jeśli tak, to ile?
    p.s. Uwielbiam Twoje przepisy. 😀

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:27

      można użyć mąki kukurydzianej ale wtedy polecam dodać jej więcej gdyż jest mniej chłonna od mąki kokosowej

  13. Avatar Klara 10 kwietnia 2017 o 19:17

    Awokado duże czy małe? 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:28

      1 sztuka ok 140 g

  14. Avatar WS 10 kwietnia 2017 o 19:14

    Co zamiast jajeczek?
    Potrzebuję w pełni wegańskiego przepisu. Mam nietolerancję na jaja ;-(

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:29

      poleciłabym banany ale muszę najpierw przetestować ten przepis jak wyjdzie w opcji vege

  15. Avatar Asia 10 kwietnia 2017 o 18:16

    Kinga czym zastapic cukier kokosowy?

    1. Avatar Ewelina 10 kwietnia 2017 o 19:34

      Pisze Kinga rozwiązania troszkę niżej pod przepisem ?

    2. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:29

      wszystko opisuję poniżej przepisu w MOŻLIWOŚCIACH

  16. Avatar A 10 kwietnia 2017 o 17:43

    A jajko da się czymś w tym przepisie zastąpić?

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:30

      jeszcze nie przetestowałam opcji vege ale myślę że bananem lub jajkiem z siemienia

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *