Najlepsze Krakersy

Przepis na krakersy z mąki pełnoziarnistej pokocha wielu z Was. Robi się je prosto, smakują cudownie i wyglądają pięknie. Dla mnie nie są tylko przekąską – to wspaniały dodatek do zup czy sałatek. Dzisiaj przedstawiam wam kilka wersji: klasyczną, z czarnuszką, z bazylią i jasnym sezamem. Zawsze podaję je z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno aromatyzowanym chili i czosnkiem. Uwielbiam zanurzać te “wytrawne kruche ciasteczka” i walczyć o to, aby się nie pobrudzić.

1 duża sztuka = 73 kcal

Pokochaj olej rzepakowy:

Tłuszcz w diecie, w umiarkowanych ilościach, konieczny jest do dostarczenia energii, ponadto pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W coraz większym stopniu staje się oczywiste, że rodzaj tłuszczu w diecie jest bardzo ważny. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego odżywiania i muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany posiada najkorzystniejszy ich stosunek czyli 1:2. Ma wysoki poziom steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo olej rzepakowy rafinowany odznacza się wysoką tolerancją na ciepło, co oznacza, że ​​można go używać do pieczenia, smażenia lub grillowania.

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania1 godz. 10 minutCzas pieczenia6 minutCałkowity czas1 godz.

 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 ml letniej wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 dodatki: czarnuszka, listki bazylii, jasny sezam

1

Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.

2

Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.

6

Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.

Możliwości:
7

krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane

8

krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.

9

krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką

10

można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 125 ml letniej wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 dodatki: czarnuszka, listki bazylii, jasny sezam

Przygotowanie

1

Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.

2

Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.

5

Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.

6

Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.

Możliwości:
7

krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane

8

krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.

9

krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką

10

można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.

Najlepsze Krakersy
(Wyświetlono 5 900 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

23 komentarzy

  1. Bela 17 grudnia 2018 o 22:16

    Kingo,
    Krakersy rewelacja,po prostu niebo w gębie.
    Uwielbiam Twoje przepisy,a już z wielu skorzystałam i ani razu się nie zawiodłam.
    Jesteś wielka.
    Mam jeszcze małe pytanko.Twoja ksiażka “Fit słodkosci” jest niedostepna.Czy będzie kiedykolwiek wznowienie?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 16:00

      książka wkrótce będzie miała reedycje

      Odpowiedz
  2. Marysia 10 października 2018 o 22:43

    Zrobiłam je i wyszły obłędne! Normalnie moja rodzinka nie jest zbyt pozytywnie nastawiona do moich fit eksperymentów jednak te krakersy pokochali na całej Lini. Dziękuję bardzo za takie przepisy ????

    Odpowiedz
  3. Olczuszka97 17 sierpnia 2018 o 22:53

    Czy mozna użyć zwykłej maki pszennej?

    Odpowiedz
  4. Dorota 19 października 2017 o 16:13

    Czy jak zrobiłabym z mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zachować proporcje czy też coś zmienić jak z mąka owsianą?

    Odpowiedz
    1. admin 19 października 2017 o 17:50

      w tym przypadku zachowujemy proporcje 1:1

      Odpowiedz
  5. Eve 6 sierpnia 2017 o 10:26

    Robiłam według tego przepisu z mąki gryczanej – nie polecam! Wyszły twarde, nie do jedzenia…

    Odpowiedz
  6. Barbra 13 czerwca 2017 o 16:43

    Krakersy są naprawdę pyszne, choć pomyliłam mąki i użyłam razowej ? dziękuję za smaczne i zdrowe inspiracje, to już kolejny wykorzystany przepis. Pozdrawiam gorąco

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2017 o 22:05

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  7. Dominika 13 kwietnia 2017 o 12:55

    Czy olej rzepakowy można zastąpić innym?

    Odpowiedz
    1. admin 14 kwietnia 2017 o 11:07

      tak można

      Odpowiedz
  8. Magducha 2 kwietnia 2017 o 18:54

    Ooooo coś czuję, że poooleeecąąą 😉

    Odpowiedz
    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:42

      koniecznie daj znać jak się udały 🙂

      Odpowiedz
  9. Ala 28 marca 2017 o 21:07

    Muszą być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  10. Dagmara 27 marca 2017 o 14:59

    Krakersy wyszły bardzo dobre i są godne polecenia, na prawdę bardzo szybko się je robi. Podałam je z domową pastą z avocado. To dopiero drugi przepis, który wypróbowałam z Twojego bloga, pierwszym było fit ciasto z maki kokosowej i już dwa razy gościło na naszym stole. Polecam oby dwa przepisy.

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:44

      Dagmaro bardzo dziękuję Ci za wypróbowanie przepisów i komentarz 🙂 cieszę się że się udały i że smakują 🙂

      Odpowiedz
  11. Jula 22 marca 2017 o 18:33

    A czy mąka owsiana na pół z pełnoziarnista byłaby OK? Kończy mi się pełnoziarnista 🙁
    Skorzystam z okazji i napisze tu pod postem, że dopiero od 2 tygodni znam Twojego bloga, ale już się zdążyłam w nim zakochać!!!! CUDO 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 21:58

      Julia jak mi miło czytać takie komentarze 🙂 kochana możesz wymieszać z pełnoziarnistą jednak jakby ciasto było za suche (mąka owsiana bardzo wchłania płyny) dodaj odrobinę więcej wody

      Odpowiedz
    2. Mari 12 kwietnia 2017 o 13:53

      To ja Cię zapewnię, że większość z tych przepisów jest pyszna!:) (piszę większość, bo nie wszystkie jeszcze wypróbowałam) ale..te które robiłam to niebo w gębie:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

      Odpowiedz
      1. admin 14 kwietnia 2017 o 11:08

        bardzo się cieszę i bardzo dziękuję 🙂

        Odpowiedz
  12. Kasia 22 marca 2017 o 15:44

    Jest możliwość zastąpienia mąki pszennej jakąś mąką bezglutenową?

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 22:03

      można zastąpić mąką gryczaną, owsianą (wtedy mniejsza ilość) lub jaglaną

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.