Przepis na krakersy z mąki pełnoziarnistej pokocha wielu z Was. Robi się je prosto, smakują cudownie i wyglądają pięknie. Dla mnie nie są tylko przekąską – to wspaniały dodatek do zup czy sałatek. Dzisiaj przedstawiam wam kilka wersji: klasyczną, z czarnuszką, z bazylią i jasnym sezamem. Zawsze podaję je z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno aromatyzowanym chili i czosnkiem. Uwielbiam zanurzać te “wytrawne kruche ciasteczka” i walczyć o to, aby się nie pobrudzić.
1 duża sztuka = 73 kcal
Pokochaj olej rzepakowy:
Tłuszcz w diecie, w umiarkowanych ilościach, konieczny jest do dostarczenia energii, ponadto pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W coraz większym stopniu staje się oczywiste, że rodzaj tłuszczu w diecie jest bardzo ważny. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego odżywiania i muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany posiada najkorzystniejszy ich stosunek czyli 1:2. Ma wysoki poziom steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo olej rzepakowy rafinowany odznacza się wysoką tolerancją na ciepło, co oznacza, że można go używać do pieczenia, smażenia lub grillowania.
Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.
Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.
Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.
krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane
krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.
krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką
można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.
Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko - grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.
Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.
krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane
krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.
krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką
można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.
Kingo,
Krakersy rewelacja,po prostu niebo w gębie.
Uwielbiam Twoje przepisy,a już z wielu skorzystałam i ani razu się nie zawiodłam.
Jesteś wielka.
Mam jeszcze małe pytanko.Twoja ksiażka “Fit słodkosci” jest niedostepna.Czy będzie kiedykolwiek wznowienie?
Pozdrawiam
książka wkrótce będzie miała reedycje
Zrobiłam je i wyszły obłędne! Normalnie moja rodzinka nie jest zbyt pozytywnie nastawiona do moich fit eksperymentów jednak te krakersy pokochali na całej Lini. Dziękuję bardzo za takie przepisy ????
Czy mozna użyć zwykłej maki pszennej?
Czy jak zrobiłabym z mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zachować proporcje czy też coś zmienić jak z mąka owsianą?
w tym przypadku zachowujemy proporcje 1:1
Robiłam według tego przepisu z mąki gryczanej – nie polecam! Wyszły twarde, nie do jedzenia…
Krakersy są naprawdę pyszne, choć pomyliłam mąki i użyłam razowej ? dziękuję za smaczne i zdrowe inspiracje, to już kolejny wykorzystany przepis. Pozdrawiam gorąco
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Czy olej rzepakowy można zastąpić innym?
tak można
Ooooo coś czuję, że poooleeecąąą 😉
Wypróbuję z mąką gryczaną, mam nadzieję, że wyjdą również smakowicie 🙂
koniecznie daj znać jak się udały 🙂
Muszą być pyszne 🙂
Krakersy wyszły bardzo dobre i są godne polecenia, na prawdę bardzo szybko się je robi. Podałam je z domową pastą z avocado. To dopiero drugi przepis, który wypróbowałam z Twojego bloga, pierwszym było fit ciasto z maki kokosowej i już dwa razy gościło na naszym stole. Polecam oby dwa przepisy.
Dagmaro bardzo dziękuję Ci za wypróbowanie przepisów i komentarz 🙂 cieszę się że się udały i że smakują 🙂
A czy mąka owsiana na pół z pełnoziarnista byłaby OK? Kończy mi się pełnoziarnista 🙁
Skorzystam z okazji i napisze tu pod postem, że dopiero od 2 tygodni znam Twojego bloga, ale już się zdążyłam w nim zakochać!!!! CUDO 🙂
Julia jak mi miło czytać takie komentarze 🙂 kochana możesz wymieszać z pełnoziarnistą jednak jakby ciasto było za suche (mąka owsiana bardzo wchłania płyny) dodaj odrobinę więcej wody
To ja Cię zapewnię, że większość z tych przepisów jest pyszna!:) (piszę większość, bo nie wszystkie jeszcze wypróbowałam) ale..te które robiłam to niebo w gębie:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
bardzo się cieszę i bardzo dziękuję 🙂
Jest możliwość zastąpienia mąki pszennej jakąś mąką bezglutenową?
można zastąpić mąką gryczaną, owsianą (wtedy mniejsza ilość) lub jaglaną