Pieczarki mają swoich zwolenników jak i przeciwników – ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. W mojej lodówce zawsze jest dla nich miejsce. W ostatniej „smacznej bitwie” którą prowadzę na moim FP trwała walka pieczarek z daktylami. Była ona tak zacięta, że postanowiłam aby oba produkty miały swoje dedykowane przepisy.
Zaczynamy od pieczarek i genialnego gulaszu z nimi w roli głównej. Niesamowicie rozgrzewający, prosty i pyszny. Z dodatkiem szpinaku i soczewicy. Zapraszam Was na moje jesienne danie.
Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).
Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).
Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
Matko jakie to wyszło pyszne <3 więcej takich przepisów
Dałam mleko kokosowe, skrobię z tapioki, cieciorkę zamiast ciecierzycy i koperek suszony zamiast świeżego. Gulaszem polałam przepołowione ziemniaki ugotowane ze skórką. I zwykłe białe pieczarki. Super!
Cieciorkę zamiast soczewicy?
Bez szpinaku jest sens robic? 🙂
jasne 🙂
Genialny gulasz. Chyba ostatnio FB przypomniał przepis i skusiłam się. Powoli wychodzimy z mężem (dla niego to cios:) ) z mięska i takie przepisy są wprost niezastąpione.
Właśnie zrobiłam ? dodałam tylko polędwiczke wieprzowa bo mój bez miesa ani rusz. Wyszlo pyszne ? jutro do pracy idealne danie ☺
bardzo fajna alternatywa 🙂 dzięki za komentarz 🙂
Czy można dodać innych grzybów – np. maślaków?:)
oczywiście 🙂
Wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje!
Już nie mogę się doczekać aż jej spróbuję!
Dobrze, ze jesteś!
Ewelino koniecznie spróbuj ! To ja dziękuję że tutaj jesteś – nawet nie wiesz jakie to dla mnie ważne!
wczoraj robiłam i wyszła mi bardziej zupa niż gulasz ale dałam pewnie za dużow wywaru (robionego wg Twojego przepisu i powiem szczerze że wyszedł gienialny i ma piekny kolor 🙂 )a nie chciałam też dawać jakoś specjlanie dużo skrobi ziemniaczanej (kukurdzinej obecnie nie mam). Nie dodałam sosu sojowego bo okazało się że go nie ma w szafce a robiąc zakupy byłam przekonana że jest. Ale mimo tego gulasz w postacu gęstej zupy 😉 wszedł super, więc pewnie z sosem sojowym będzie jeszcze lepsze :D. Pozdrawiam Cie i na pewno wypróbuje jeszcze nie jeden Twój przepis
Marta dziękuję Ci bardzo za tak miły komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Zrobione! 🙂 Bardzo dobre. Beluga mi już jakiś czas leżała w szafce więc przepis spadł mi z nieba.
Dziękuję jak zwykle za pyszne propozycje 🙂
Ja dodałam zamiast szpinaku pak choi, zobaczy,y jak wyjdzie, pachnie wybornie 🙂
pak choi – UWIELBIAM! genialny pomysł
Gulasz przepyszny:) zamiast soczewicy dałam kasze gryczaną do tego ogórek kiszony i wyszedł pyszny obiadek:) dziękuje
polecam się na przyszłość 🙂
Moje danie nie wyszło tak ładne wizualnie jak na zdjęciu, ale było pyszne. Dałam mleko kokosowe zamiast migdałowego. Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę że smakowało 🙂 polecam się na przyszłość i dziękuję za komentarz 🙂
Zrobiłam ten gulasz. Inspiracją był nowo zakupiony żeliwny garnek. Potrawa wyszła przepyszna. Jako wegetarianka, niekoniecznie veganka, dodałam śmietankę 30% zamiast mleka migdałowego. Wprawdzie kolor tej potrawy może kogoś odstraszać, czarna soczewica i brązowe pieczarki powodują że kolorek jest ciemny, ale smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂
Zastanawiałam się co zrobić na obiad. Na facebooku mignął mi Twój przepis. Nie jem mięsa ani nabiału, więc zainspirowalam się. Pozamieniałam jednak parę rzeczy: pieczarki brązowe na zwykłe, soczewicę czarną na brązową, mleko migdałowe na trochę rozwodnioną śmietanę ryżową. Użyłam też szpinaku mrożonego, ale za to dałam 500 ml wody zamiast 700. Nie miałam skrobi kukurydzianej więc użyłam mąki kukurydzianej. Nie mogłam zagęścić tego sosu! Ale wyszło pyszne 🙂
Dominika cieszę się że finalnie danie się udało 🙂 mąka kukurydziana nie zagęszcza tak jak skrobia – można też tą kukurydzianą zastąpić skrobią ziemniaczaną.
mmm wygląda pysznie. ale mimo wszystko dodałabym tam trochę kurczaka 😉
Basiu niech to będzie dla Ciebie inspiracja – szalej z Twoją wersją do woli 🙂
Bardzo ciekawy przepis, nie tylko dla vegan 🙂 Czarna soczewica jest bardzo zdrowa, smaczna, nie rozgotowuje się tak jak czerwona. Zachęcające połączenie z pieczarkami. Trzeba wypróbować koniecznie. Przepiękne zdjęcia 🙂
Elu bardzo dziękuję za miłe słowa :*
też lubię pieczarki i często używam. Są bardzo zdrowe przy okazji 🙂 a gulasz fajny!
Czy można zamienić niektóre produkty: czarną soczewicę na inną , mleko migdałowe na zwykłe? A sos sojowy oraz skrobię pominąć ?
Pozdrawiam 🙂
Z całym szacunkiem, ale zamiana tych produktów zmieni całkiem smak. Brak sosu sojowego również (spokojnie, jego smak jedynie dopełni całość, a nie będzie na pierwszym miejscu). Brak skrobi nie zagęści potrawy. Użycie mleka krowiego sprawi, że potrawa nie będzie wegańska. Zatem powstanie inny przepis. Zatem czy warto?? pozdrawiam
Weganką nie jestem, więc nie muszę używać mleka migdałowego. 🙂
nie musisz ?
Marto soczewicę czarną można zastąpić na inna np. czerwoną lub zieloną, fasole bądź ciecierzycę. Mleko migdałowe można zamienić na zwykłe. Sos sojowy polecam aby został. Można w inny sposób zagęścić całość – wystarczy około 1/2 szklanki usmażonych pieczarek i ugotowanej soczewicy bądź innych strączków zmiksować na gładko i dodać do całości, następnie zredukować nieco płyn. skrobię kukurydziana można zamienić na ziemniaczaną.
Bardzo dziękuję Kingo za wyczerpująca odpowiedź 🙂 pozdrawiam
polecam się na przyszłość 🙂