Mmmmm jakie to dobre! Same oglądanie zdjęć przywołuje mi smak tej sałatki. Lekko ciepła, z aromatycznymi dodatkami. Połączenie brokułów, migdałów i parmezanu zawsze się obroni. Dziś podałam je w towarzystwie dressingu z kurkumą, która ostatnio przeżywa „odrodzenie” – wychwalamy ją za właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, pobudza trawienie, wspomaga wątrobę. Znana jest od tysięcy lat w ramach tradycyjnej medycyny indyjskiej. W niektórych krajach azjatyckich przyjęło się stosować ją jako suplement diety, który pomaga w dolegliwościach żołądkowych i wielu innych. Liczne badania wskazują, że kurkumina (składnik kurkumy) spowalnia rozwój i wzrost wielu typów nowotworów. Jest niezbędnym składnikiem curry, a także stosuję się ją w mieszankach musztardy i wielu przyprawach. Osobiście często dodaję ją do wszystkiego. Polecam np. popcorn z kurkumą czy Waszą ulubioną przekąskę na tym blogu – pieczoną cieciorkę. Polecam Wam tą sałatkę!
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.
Brokuł podzielić na różyczki (usuwając twarde łodygi). W głębokiej, rozgrzanej patelni obsmażyć go na łyżeczce oliwy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 4 minuty. Odłożyć zawartość do miski.
Na tej samej patelni podprażyć posiekane migdały i dodać je do brokułów.
Całą sałatkę polać przygotowanym dresingiem, dodadać posiekaną sałatę rzymską i wymieszać. Na koniec posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.
Brokuł podzielić na różyczki (usuwając twarde łodygi). W głębokiej, rozgrzanej patelni obsmażyć go na łyżeczce oliwy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 4 minuty. Odłożyć zawartość do miski.
Na tej samej patelni podprażyć posiekane migdały i dodać je do brokułów.
Całą sałatkę polać przygotowanym dresingiem, dodadać posiekaną sałatę rzymską i wymieszać. Na koniec posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem.
Czesc..mam pytanie czy brokuły nie beda twarde jezeli sie ich noe ugotuje? Dopier zaczynam przygode ze zdrowym jefzeniem..pozdrawiam
nie będą twarde 🙂 – krótkie ich podsmażenie sprawi że będą idealne 🙂
Ta sałatka jest obłędna!! Pyszna, chrupiąca, doskonała. Mój mąż, który trenuje kolarstwo potrzebuje dostarczyć nieco więcej kalorii, wiec dodałam mu podsmażoną pierś z indyka. Dla mnie pyszne fit a dla niego pyszny pełnowartościowy obiad. Polecam!!
Alu ja również uwielbiam ta sałatkę – dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Super przepis, szukałam ciekawego przepisu na brokuły i ta sałatka jest dla mnie strzałem w 10. Dodałam jeszcze pół szklanki ugotowanej komosy i jest pyszny wartościowy obiad 🙂 Twoje przepisy są bardzo ciekawe, na pewno skorzystam jeszcze z wielu fit przepisów. Dzięki 😀
Kasiu dziękuję za miłe słowo i za wypróbowanie przepisu :*