Dzień bez ciasta dniem straconym! Uśmiecham się teraz do siebie ponieważ nawet w mojej najnowszej książce „Fit Słodkości” otwierając ją w wewnętrznej części wyklejki napisałam „Nie każdy dzień musi być dobry ale coś słodkiego możesz zjeść każdego dnia”. Dla mnie to takie ważne aby „słodkości” gościły na waszych stołach – jednak niech są one zdrowsze, smaczniejsze i po prostu piękne! Takie jest dzisiejsze ciasto – pozytywne 🙂 Pyszne, wilgotne i sezonowe. Oczywiście będzie mi miło jeżeli skusicie się na przepis, a jak tylko dacie radę zrobić zdjęcie waszego wypieku i przesłać mi je będę w truskawkowym niebie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.
Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.
Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.
Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.
mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną
syrop klonowy można zastąpić miodem
truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami
Porcji 10
- Ilość na porcję
- Kalorie 206
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 15.9g25%
- Cholesterol 33mg11%
- Sód 14mg1%
- Potas 250mg8%
- Węglowodany 13.6g5%
- Białko 5.4g11%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.
Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.
Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.
Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.
mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną
syrop klonowy można zastąpić miodem
truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami
Cześć Kinga, mam pytanie – czy jak posypię ciasto orzechami włoskimi to się spalą w trakcie pieczenia? Boję się otwierać piekarnik podczas pieczenia, a nie mam migdałów 😀
Chciałabym zastąpić wiórki kokosowe maką gryczaną. Będę ją mielić w domu z kaszy gryczanej i tu pytanie jaką powinnam zmielić – paloną czy niepaloną? 🙂
niepaloną
Genialne ciasto, proste i szybkie. 🙂
Zamieniłam tylko mąkę, bo nie miałam migdałów, i dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, bo było bardzo gęste.
Smak obłędny. 😉
Pychaaaaaa! <3 dziękuję za takie proste i szybkie przepisy 🙂
bardzo się cieszę że smakowało 🙂 dziękuję za komentarz :*
W punkcie 1 jest żeby wymieszać mąkę migdałową, czy na pewno o nią chodzi? W składnikach jest wymieniona jako element dekoracyjny
punkt 2*
tak chodzi o mąkę migdałową – to inaczej mielone migdały – dodałam już adnotacje
W przepisie jest mąka kokosowa a w składnikach jej brak. Ile ma być mąki
Kokosowej?
jest 🙂 służy ona do dekoracji : 1 łyżka mąki kokosowej punkt 5. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.
Czy zamiast jajek lepiej dodać siemienie lniane czy sodę z octem jabłkowym? Zaraz zabieram się za pieczenie ^^
siemię
witam czy mozna zamiast miodu uzyc ksylitolu?
tak
Mi ciasto zupełnie nie wyszło lejące, tylko zbite 🙁 Robiłam z mąki kokosowej, dałam 130g. Czy następnym razem dać mniej mąki? Czy co to mogło być innego?
za dużo mąki kokosowej i za długo mieszane. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna dlatego używa się jej mniej w wypiekach.
Czyli 130g mąki kokosowej to za dużo? Powinnam najpierw wszystko razem wymieszać, a dopiero potem stopniowo dodawać mąkę?
najlepiej właśnie tak zrobić jak piszesz – wtedy dosypując mąki kokosowej będziesz widziała strukturę. AAAAAAA wymieszaj mąkę z proszkiem. Może użyjesz jej nieco mniej oko 110-129 g – mąka kokosowa jest bardzo chłonna a ciasto powinno mieć konsystencję lejącą ale nie płynną
Baaardzo dobre!
Co prawda mi nie wyrosło jak to na zdjęciu, ale i tak jest przesmaczne 🙂
Cieszę się i dziękuje za komentarz
Wygląda pysznie 🙂 wymieszam mąkę migdałowa i kasztanowa, ubiłam pianę z białek i dodałam ciut mleka kokosowego. Siedzi w piecu zobaczymy czy wyjdzie. Pozdrawiam
Kingo ciasto genialne …. zrobiłam z orzechów włoskich, bo takie akurat miałam na stanie …. polecam:)
super! dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :* !
Ciasto robiłam już kilka razy z mąki kokosowej… Rewelacja! 🙂 Zastanawiam się czy początkowe ubicie piany z białek dałoby puszystość i sprawiło, ze ciasto będzie mniej zbite (choć mi to nie przeszkadza) 😉 pozdrawiam Pani Kingo!
oczywiście nada to puszystości – polecam spróbować 🙂 i oczywiście podzielić się opinią 🙂
Ja już po eksperymencie:-) ubijam pianę z białek i jeszcze dodałam 50ml mleczka kokosowego… Jeszcze pyszniejsze (choć myślałam, ze to niemożliwe ;-)), bardziej kokosowe. Ilości mąki kokosowej nie zmniejszałam (130g). Kinga pozdrawiam 🙂
bardzo się cieszę że się udało 🙂 i dziękuję za komentarz :*
Tam jest 30 g maki kokosowej a nie 130
kurcze a ja nie miałam masy lejącej, co żle zrobiłam
a jak wyglądało ciasto po upieczeniu?
Po upieczeniu było smaczne ale w niektórych miejscach zakalcowate ale i tak zostało zjedzone.
może truskawki puściły za dużo soku 🙂
u mnie wyszlo podobnie, pod truskawkami ciasto jest nieupieczone, jesli puściły za dużo soku, co mogłabym zrobić inaczej?
Super przepis. Uwielbiam truskawki! Właśnie chcę się zabrać za pieczenie tylko mam problemem, bo mam tylko mąkę kukurydzianą, ryżową i żytnią. Nadają się?
polecam ci ryżową wtedy zwiększ ilość składników płynnych lub żytnią wymieszaj z ryżową 🙂
JEST godzina 22:30 a ja zajadam sie tym cudownym ciastem,nie wiem czy dotrwa do jutra ??Przepyszne,dziekuje❤
wspaniale! tak się cieszę! dziękuję za wiadomość i spróbowanie przepisu :*
Czy mogę syrop klonowy zastąpić miodem jagodowym?
Nie mam syropu a jutro chcę zrobić te pyszne fit ciasto 🙂
jasne
Można użyć truskawek mrożonych?
tak
Czy masa ma być lejąca po wymieszkaniu wszystkich składników?
tak
Dziękuje! Czy wystarczy wymieszać pół na pół? Pozdrawiam serdecznie 🙂
tak
Świetny przepis. Zrobiłam z mąka gryczana, a teraz zastanawiam sie czy wyjdzie z inna, np. owsiana, orkiszowa?
z orkiszową na pewno , z owsianą należy zmienić proporcje lub wymieszać ją z inną mąką 🙂
Coś pysznego! Zamiast zamiast syropu klonowego dalam stevię z erytrolem i rozgniecionego banana. Niebo w gębie!!
ooooooo super pomysł! dzięki :*
Dzięki. Wszystkie rady bardzo cenne i godne uwagi. Pozdrawiam, Aga
Brzmi cudownie, aż rwę się do kuchni. Mam tylko problem z migadałami, jestem na nie uczulona 🙁 Czy jest jakiś sensowny zamiennik? pozdrawiam
oczywiście można użyć mąki gryczanej 🙂 lub mąki pozyskanej z innych orzechów
A czy z mąki gryczanej będzie również dobre. Uwielbiam migdały ale nie mam ich w domu w takiej ilości a mąkę gryczaną tak.
oczywiście też będzie dobre 🙂
Mąka kokosowa tez wchodzi w gre? Zauwazylam w postach na facebooku, ze mozna zastapic migadly maka kokosowa tylko w proporcji 3-4. Rozumiem ze chodzi tu o 3/4 tych 170 g zmielonych :)? Czyli ok 130?
dokładnie tak 🙂
Czyli ile tej maki kokosowej dać do tego ciasta?
do ciasta używamy wiórek kokosowych i mielonych migdałów. Mąka kokosowa służy do dekoracji: 1 łyżka mąki kokosowej
punkt 5. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.
mąka gryczana, pszenna razowa, orkiszowa
Czy zamiast oleju rzepakowego można dać kokosowy? Będzie jeszcze bardziej fit 😉 ?
http://www.ilewazy.pl/szklanka-oleju
http://www.ilewazy.pl/szklanka-oleju-kokosowego
Polecam porównać 😉 „Fit” właściwości oleju kokosowego to niestety trochę mit – nie wspominając o dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych… Sama bardzo lubię smak i aromat oleju kokosowego, ale używam go baaardzo oszczędnie, jako niewielki dodatek; nie można z nim przesadzać w kuchni.
ja często stosuje w kuchni olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany – ma bardzo dużo cennych składników i najlepszy stosunek kwasów omega i świetnie sprawdza się w wypiekach.
Kingo, wydaje mi się, że olej rzepakowy nierafinowany nie za bardzo nadaje się do pieczenia, bo ma zbyt niski punkt dymienia (różne źródła różnie podają, ale wg angielskiej wikipedii jest to tylko 107°C https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point). Lepiej chyba w tym wypadku zastąpić go jednak rafinowanym olejem rzepakowym albo olejem ryżowym (nie wiem jaki by to miało wpływ na smak).
Porównywanie kalorii jest trochę bezcelowe. Są produkty o wyższej kaloryczności, które zawierają więcej składników łatwo przyswajanych przez organizm, które są o niebo lepsze od tych mniej kalorycznych. To tak jakby porównywać masło i margarynę czy jogurt zwykły i jogurt light (nafaszerowany dodatkami, które obniżają kaloryczność, ale bardzo zgubnie wpływają na zdrowie). Olej kokosowy jest zdrowy. Zawiera MCT, które są zupełnie inaczej przyswajane przez organizm niż inne tłuszcze. Są od razu wykorzystywane do produkcji energii a nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
zgadzam się z Tobą 🙂
Przepyszne, zrobilam wedlug przepisu. Na pewno bede wracac do przepisu
Tez jestem ciekawa 😉
I ja chciałam zadać takie pytanie, to można ?
oczywiście można zastąpić dowolnym olejem:) można go też zastąpić mlekiem kokosowym wtedy będzie jeszcze bardziej „lekko” 🙂