W moim domu pachnie wyjątkowo, własnie zbiłam ciasteczka. Jak zwykle miałam mało czasu i wielką ochotę na coś pysznego. Przygotowałam bezglutenowe i ekspresowe, miękkie i karmelowe w smaku wegańskie ciasteczka z mąki gryczanej. Wcale nie potrzebujemy do ich wykonania jajek i masła.
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.
Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.
FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia
Ciasteczka piec przez 8 minut.
♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.
Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.
FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia
Ciasteczka piec przez 8 minut.
♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki
Kinga, te ciastka wygladaja tak cudownie, ze jedyne o czym marze to lekki spadek temperatury na zewnatrz, zeby mozna bylo uruchomic piekarnik 😀 Dzieki za cala dobra energie!
Właśnie je zrobiłam i sa przepyszne. Uwielbiam!
Zrobiłam olejkiem migdalowym i siekanymi migdałami.
bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz 🙂
Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?
ok 25 sztuk
Czy ktoś próbował nie użyć cukru w ogóle? Albo znacząco zmniejszyć jego ilość?
Czy można użyć mąki żytniej ?
tak 🙂
Ciasteczka wyszły mi dość mokrawe. Proporcje zachowałam. Może powinnam dodać więcej mąki i dłużej przytrzymać w piekarniku?
Dobry wieczór!
Chciałabym cukier zastąpić daktylami. Zrobilabym z nich mase. Tylko nie wiem ile mi jej potrzeba. Czy gotowe ciasto jest mocno slodkie? Moj synek nie moze cukru a ciasteczka wygladaja tak smacznie, ze koniecznie chce je zrobic. pozdrawiam
Gabrysiu proponuje cukier tak jak piszesz zastąpić daktylami jednak uprzednio namoczonymi w ciepłej wodzie. Odcedź je a potem zmiksuj i dodaj do ciasta. Jeśli będzie za lepkie dodaj nieco mąki.
Dziewczyny a jak z ich ilością? 1:1 zastąpić cukier, czyli 3/4 szklanki namoczonych daktyli?
ja dałabym nawet 1/2 szklanki namoczonych daktyli – może konieczne będzie zagęszczenie ciastek dodatkową łyżką mąki kokosowej
W takim razie oczekuje z niecierpliwoscia. Jestes wspaniala.*
Ciasteczka przepyszne. Pieklam dla mojej trzynastomiesięcznej córeczki która uwielbia ciasteczka (nazywam ja ciasteczkowym potworem) a nie może spozywac produktów mlecznych wiec musze uwazac na to co jej daje do jedzenia. Proszę o więcej takich przepisów. PYCHOTKA!!!
Aniu – już wkrótce pojawi się nowa książka która będzie obfitować właśnie w takie słodycze 🙂
Razem z moim 3-letnim synkiem robiliśmy je wczoraj, są przepyszne!!! Kolejne przepisy czekają na realizację i już wiem, że znalazłam inspirującego bloga:-) Dziękuję :******
ale się cieszę:) dziękuję :*
Dobry przepis. Ciasteczka zrobione, smaczne. Będą idealne na zbliżające się święta 🙂