Batony figowe

Fantastyczne batony figowe, bezglutenowe. Idealne jako słodka przekąska.

Ilość porcji24 porcje
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

składniki na ciasto:
 1 szklanka mąki migdałowej
 ¼ szklanka mąki owsianej
 ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 3 łyżki syropu klonowego
 ¼ szklanka oleju koksowego
 Szczypta soli
składniki na nadzienie figowe:
 1 ½ szklanki suszonych fig
 1 łyżki soku pomarańczowego
 ¼ szklanka syropu z agawy
 szczypta cynamonu
 szczypta soli
 szczypta kardamonu

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.

Przygotować ciasto
3

Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.

4

Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.

5

Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.

6

Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.

7

Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.

Wartości odżywcze

Ilość 24 sztuki

Porcji 24


Ilość na porcję
Kalorie 85
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1g2%
Węglowodany 10g4%
Błonnik pokarmowy 1g4%
Białko 1g2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

składniki na ciasto:
 1 szklanka mąki migdałowej
 ¼ szklanka mąki owsianej
 ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 3 łyżki syropu klonowego
 ¼ szklanka oleju koksowego
 Szczypta soli
składniki na nadzienie figowe:
 1 ½ szklanki suszonych fig
 1 łyżki soku pomarańczowego
 ¼ szklanka syropu z agawy
 szczypta cynamonu
 szczypta soli
 szczypta kardamonu

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.

Przygotować ciasto
3

Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.

4

Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.

5

Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.

6

Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.

7

Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.

Batony figowe
(Wyświetlono 9 075 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Karolina 23 stycznia 2020 o 20:00

    Szukając na własną rękę usprawnienia dla przepisu na ciasto (które mi nie wyszło, i oczym pisałam w innym komentarzu) natknęłam się na przepis oryginalny:
    https://acleanbake.com/homemade-paleo-fig-newtons/
    Nieuwzględnienie informacji o źródle to pewnie zwykłe przeoczenie w nawale pracy, ale tak czy inaczej chyba warto by uzupełnić.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 4 lutego 2020 o 20:55

      Witam, przepis obecny różni się oryginału który jest amerykańskim „klasykiem”, żródło inspiracji zostało podane dodatkowo w karuzeli zdjęć poniżej przepisu. Dziękuję za czujność. Pozdrawiam Kinga

      Odpowiedz
  2. Alka 22 stycznia 2020 o 01:45

    Jestem ogromną fanką fig więc z pewnością skorzystam z Twojego przepisu, przygotuję zdrową przekąskę do szkoły dla dzieci i dla nas do pracy. Ja często szukam inspiracji w internecie i bardzo lubię https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    i coś czuję , że będę często do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Kasia K. 3 listopada 2019 o 12:45

    Pyszności <3 Uwielbiam figi – najbardziej świeże, ale suszone też są spoko. Wygląda na to, że Twój przepis jest dla mnie stworzony! 😀

    Odpowiedz
    1. Karolina 23 stycznia 2020 o 19:02

      Cześć. Mi ciasto niestety w ogóle nie wyszło. Nie było szans go wyrobić, dość tluste od oleju kokosowego płaty ciasta rozsypywały się. Próbowałam jeszcze eksperymentować z dodawaniem suchych składników i dodatkowego jajka, ale nic z tego. Żeby nie zmarnować tylu dobroci, „ciastem” oblepiłam naczynie żaroodporne, przełożyłam masą i drugą warstwą ciasta i tak próbuje je teraz zapiec. Czy jest jakakolwiek szansa na podanie składników w g? Myśle, ze proporcje u mnie rozwaliły sprawę (dysponuje jedną dużą 1l-miarką, w której odmierzałam wszystko stosując się do proporcji: szklanka – 250ml). Przepis strasznie mi się podoba, ale z uwagi na ceny poszczególnych składników będę bała się ryzykować kolejną próbę.

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 4 lutego 2020 o 20:53

        Witam, na początku przepraszam za późną odpowiedź jednak na blogu pojawia się ogromna ilośc komentarzy i nie jesteśmy w stanie odpisywać na bieżąco. Myślę, że błędem w tej recepturze była mąką kokosowa która jest bardzo chłonna i „”krucha” – zazwyczaj najlepiej odczekać jakiś czas aż wchłonie wilgoć. Przepis ten opiera się na popularnych amerykańskich batonach „fig bars” został on przeze mnie zmieniony i ponownie sprawdzony tak aby była gwarancja tego że wyjdzie. Maka owsiana którą użyłam daje dodatkową elastyczność i kleistość. Pozdrawiam Kinga

        Odpowiedz
        1. Natalia 22 maja 2020 o 18:10

          Ale w przepisie nie ma maki kokosowej tylko migdałowa?

          Odpowiedz
          1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:17

            tak – bo przepis został edytowany

  4. Rozalia 2 listopada 2019 o 13:06

    O mamo! Wygląda wspaniale <3 Nie przepadam za figami, ale w zdrowych batonach mi smakuja – może to kwestia dodatków, a może konsystencji. Masa figowa jakoś bardziej mi pasuje… Przepis zamierzam przetestować 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.