Pora na „coś” lekkiego, „coś” co zawsze się udaje, „coś” co każdy z nas lubi. NALEŚNIKI jednak zupełnie inne bo gryczane – są nieco ciemniejsze w kolorze, o pełnym smaku i co najważniejsze są bardzo zdrowe. Wzbogaciłam je o mąkę pełnoziarnistą, która nadaje im lekko orzechowy smak. Dla mnie naleśniki są dobre i na słodko i na słono, na śniadanie i na obiad, na ciepło i na zimno. Naleśniki rządzą! To ich dzień!
Kilka cennych rad jak zrobić idealne naleśniki:
– najważniejsze jest ciasto ma ono ładnie rozlewać się na patelni – jeżeli jest za gęste należy dodać odrobinę wody, jeżeli za płynne – mąki.
– wymieszane ciasto należy odstawić na 30 minut, a najlepiej na całą noc – to moim zdaniem gwarancja udanych naleśników!
– do masy naleśnikowej dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła – wtedy można smażyć bez tłuszczu, a naleśniki nie będą przywierać.
– zastąpienie w przepisie mleka śmietaną 30% spowoduje, że naleśniki będą aksamitne i jeszcze bardziej delikatne w smaku (jednak już nie FIT).
– podgrzanie mleka z tłuszczem (nie można doprowadzić do wrzenia), następnie lekkie ostudzenie i postępowanie tak jak w przepisie sprawia, że ciasto będzie wyśmienite. Połączenie ciepłego mleka i np. masła pozwala na równomiernie rozłożone tłuszczu w cieście czego efektem jest nieprzywieranie naleśników do patelni.
– mleko można również zastąpić piwem wtedy mają lekko słodowy smak i są cudownie lekkie.
– bardzo ważne jest użycie patelni teflonowej lub innej z nieprzywierającym dnem.
– naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu – ogólnie, niższa temperatura jest lepsza niż wysoka.
– przesianie mąki sprawia, że ciasto jest delikatne i nie ma grudek.
Mleko, jajka, cukier, oliwę i sól wymieszać.
Mąkę gryczaną i pszenną razową przesiać przez sito.
Dodać mąkę do mokrych składników i całość dobrze wymieszać.
Ciasto odstawić na 30 minut lub zostawić na noc w lodówce.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Składniki
Przygotowanie
Mleko, jajka, cukier, oliwę i sól wymieszać.
Mąkę gryczaną i pszenną razową przesiać przez sito.
Dodać mąkę do mokrych składników i całość dobrze wymieszać.
Ciasto odstawić na 30 minut lub zostawić na noc w lodówce.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Bardzo dobry przepis na nalesniki. Wyprobowałem i polecam.
Swoje zrobiłem ze szpinakiem, fetą light i wedzonym lososiem.
Na koniec kiedy farsz zawinąłem w naleśniki włozyłem je na pare minut do piekarnika a wyciągając oprószyłem delikatnie serdem granpadano.
Wyszło genialnie.
Jakub
supr pomysł 🙂 dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Witam,
Czy można uzyć innej mąki niż gryczana? Jaglana lub owsiana? Czy takie same proporcje maja być?
polecam owsianą ale połowę podanej porcji
Ile kcal ma jeden nalesnik bez nadzienia? 🙂
Pani Kingo, pierwszy raz robiłam naleśniki i wyszły 🙂 nie miałam cukru więc dodałam ksylitolu 🙂 pyszne 🙂
wspaniale! uwielbiam takie informacje – dziękuję za komentarz :*
Mam pytanie czy mogę zastąpić meko innym mlekiem? np migdałowym? używam tylko migdałowego bądź kokosowego. I jeszcze kwestia mąki – jaką mąką zastąpić najlepiej pszenną mąkę? gryczaną, ryżową, jaglaną, kokosową, kasztanową, topinambur, sorgo? Dodam, ze jem bez glutenu i nabiału. Pozdrawiam
Agnieszko możesz użyć dowolnego mleka, a mąkę pszenną możesz zastąpić mąką gryczaną, mąką sorgo , połową porcji w każdym przepisie – mąki kokosowej
Zrobiłam te naleśniczki na dzisiejszy obiad i są mega smaczne! Polecam! Na pewno jeszcze zrobię!!! 🙂
super! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* – to wiele dla mnie znaczy!
Dzień dobry!
Jestem szczęśliwa posiadaczką książki „Dieta ze smakiem”, jest na prawdę genialna! Serdecznie gratuluję! Ale z powodu cielakii nie mogę mąk żytnich itp czy mogłaby mi Pani podrzucić pomysł jakiej użyć zamiast maki pszennej m. in w tym przepisie?
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję swietnej ksiązki!
OMG! Boskie! Próbowałam już naprawdę mnóstwo różnych przepisów na gryczane naleśniki, naprawdę mnóstwo. Tutaj proporcje sa idealne! Jak dla mnie troszkę za słodkie, więc następnym razem cukru dodam mniej albo wcale. Super Kinga! Zrobiłam je na obiad z farszem ze szpinaku i sera feta, pyszne. Trzymałam tylko 30 min, bo maż w ostatniej chwili stwierdził, że zjadłby na obiad naleśniki. No i bardzo proszę! Następnym razem zostawię ciasto na noc w lodówce, chcę sprawdzić czy jest jakaś różnica. Tak czy siak, mam Kingo jedno pytanie…czy można w jakiś sposób „zatuszować” zapach/posmak maki gryczanej (moża jakaś przyprawa)? Mój maż strasznie nie lubi niczego z tej maki, ale juz kasze gryczana bardzo lubi. I o ile majac na uwadze zdrowe odżywianie, zjada wszystko co przygotuję, to jednak za każdym razem wyczuwa ja jak tylko gdzieś ja dodam. Gratuluję bloga i pozdrawiam serdecznie 🙂
Lidko bardzo dziękuję za komentarz 🙂 co do smaku mąki gryczanej to jest ona dość intensywna ale można spróbować „ukryć” jej smak w słodkich naleśnikach przez dodanie cynamonu, ekstraktu z wanilii, samych ziarenek wanilii czy mleka zmiksowanego z bananem.
W słonych natomiast dodałabym dużą ilość świeżego koperku 🙂
Dziękuję Kingo! Koniecznie wypróbuję. Bardzo jestem ciekawa efektu 🙂
Czy mogę użyć płatków owsianych zmielonych zamiast mąki?
tak 🙂
A czy z maki kokosowej można zrobić naleśniki?
tak jednak mąki kokosowej używamy o połowę mniej
Pani Kingo. Robiłam nie raz naleśniki gryczane, i zawsze wychodzily mało elastyczne….Robiłam z namoczonej gryki, lub ze zmielonej białej gryki….z jajkami i bez, z mlekiem i z sama wodą….Oj, na różne sposoby…dodałam też mąki kukurydzianej i smakowały jakby surowo- mokre….Nie chcę w ogóle używać mąki pszennej. Czy może mi Pani pomóc?? Izabela z Tarnowskich Gór ??
Czy zamiast oliwy z oliwek mozna dodac olej kokosowy a zamiast cukru slodzik w proszku?
tak Sylwia spokojnie możesz zamienić te produkty 🙂
Czy mogę zastapić mąkę pszenną razową na żytnią razową?
oczywiście 🙂
Dziękuję ?
Wyglądają smakowicie, więc koniecznie muszę wypróbować 🙂
polecam 🙂
Pani Kingo, naleśniki wyszły pyszne, jednak nie piszę do Pani tylko z pochwałą ale także z prośbą. Co z dietetycznymi goframi? Jest to mój ulubiony deser ale odkąd ćwiczę i zmieniłam nawyki żywieniowe jest mi źle kiedy myślę, że miałabym wpakować w siebie coś tak słodkiego, tłustego i w ogóle nie „fit”. Zmajstrowałam ostatnio wersję z mąki owsianej na pół z gryczaną, ale bez żadnego cukru i słodu i miały nieprzyjemny gorzki posmak i jednak to nie było to 🙁 Może wystarczyło dodać łyżkę miodu? Albo zmienić mąkę? Zastanawiam się czy ma Pani jakis przepis idealny, albo może zainspiruję Panią do stworzenia takiego.
Dziękuję za miłe słowa.
Proszę zwracaj się do mnie po imieniu. Polecam do ciasta z gofrów dodać erytrolu i łyżkę roztopionego oleju kokosowego.