Uwielbiam zupy – zresztą to wiecie:) Już w niedzielę ruszył mój program Z.U.P.A 2 na kanale Kuchnia+. Zapraszam Was w każdą niedzielę o 17.15 będzie mi miło Was spotkać i podzielić się zupełnie nowymi przepisami, których nie ma na blogu. Zdecydowanie moimi faworytami są zupy kremy z pieczonych warzyw. Mam dla Was mój nowy wynalazek, który co prawda nie wygrał „smacznej bitwy” (dla osób, które nie wiedzą o co chodzi – odsyłam na moją stronę FB) ale musiał się znaleźć wśród wyróżnionych przepisów – to zupa krem z pieczonych batatów z avokado. Kiedy widzę w sklepie bataty zawsze znajdują się w moim koszyku. Te warzywa są cudowne. Niskokaloryczne, zdrowe, o wyjątkowym smaku. Po takim posiłku jestem długo syta i szczęśliwa bo lubię dobrze zjeść 🙂
Smacznego:)
W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.
Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .
Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.
Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.
Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.
Składniki
Przygotowanie
W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.
Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .
Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.
Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.
Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.
Na ile porcji jest ten przepis?
4-5 porcji
Moj dzisiejszy obiad 🙂 Dodalam do niego makaron, bo myslalam sobie,ze taki krem pewnie nie bedzie za bardzo syty, ledwo dokonczylam porcje 😉 awokado bylo tu swietnym pomyslem, doskonale sie wpasowalo. Przepyszne!!
Bardzo się cieszę że wypróbowałaś przepis – dzięki :*
Pyszny krem 🙂 zrobiłam tylko drobną modyfikację, bo pół awokado zblendowałam z pozostałymi składnikami, dzięki czemu zupa była jeszcze gładsza. Polecam!
bardzo się cieszę:) dziękuję za wypróbowanie :*
Witam.Ziemniaki pięć z termo obiegiem czy bez ?
jeżeli z termoobiegiem to zaniżamy temperaturę o 10 C. Ja piekłam z funkcją góra-dół
Dziękuję! Jutro robię 😀
A baty pokroić w plasterki przed smażeniem?
bataty należy w całości piec w piekarniku, potem jak przestygną obrać je i można pokroić w kostkę
Jest przepyszna! Polecam 🙂