Ten przepis jest fantastyczny. Dla mnie ma on same plusy. Nie zawiera masła, mleka, jajek, przygotowanie zabiera najwyżej 5 min, nie musimy włączać piekarnika. To deser dla osób dbających o linię, będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, wegetariańskiej. Obecnie przeżywam zachwyt nad tworzeniem fit deserów i obiecuję już teraz, że będzie ich więcej na blogu.
Mój mąż sam był zachwycony smakiem tego brownie. Jest czekoladowo-karmelowe, szybko zaspokaja ochotę na „coś” słodkiego. W lodówce może spędzić tydzień czasu choć gwarantuję Wam, że to niemożliwe 🙂
W tym miejscu chcę Wam również opisać daktyle jakich użyłam do jego wykonania. Są to daktyle Medjool – nie bez powodu nazwane „królem daktyli” . Ich smak jest niesamowity, są o wiele większe od tradycyjnych, bardziej mięsiste i wilgotne dlatego idealnie nadają się do deserów. Daktyle Medjool zawierają około 66 kalorii. Są dobrym źródłem błonnika i zawierają duże ilości potasu, magnezu niezbędne minerały, miedź i mangan. Zawierają znaczną ilość cukru owocowego, jednak to wciąż lepsza alternatywa dla bardziej kalorycznych deserów. Oczywiście ogólnodostępne daktyle również można wykorzystać w tym przepisie mocząc je wcześniej przez 30 min w soku z pomarańczy.
Smacznego 🙂
Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.
Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.
Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.
Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.
Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Składniki
Przygotowanie
Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.
Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.
Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.
Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.
Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.
W składnikach „1/3 szkl. wiórKÓW kokosowych”
M l.p : wiórek/sznurek M l.mn wiórki/sznurki D l.mn wiórków/sznurków
M l.p: (wie)wiórka/dziurka. M l.mn (wie)wiórki/dziurki. D l.mn (wie)wiórek/dziurek
🙂
zdecydowanie tak 🙂
Brownie wyszło obłędnie! Troszkę mała porcja, ale następnym razem zrobię podwójną lub nawet potrójną 😉 Jutro zabieramy brownie w gości 😉 jestem pewna, że im równiez zasamkuje 😉 dzięki za tą stronę!!!
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
niestety mój blender i robot nie radza sobie z miksowaniem orzechów mimo że moczę je całą noc… czy jest sposob by orzechy jeszcze dodatkowo jakoś zmiękczyć by były bardziej podatne na mielenie? pozdr
niestety tylko i wyłącznie mocny blender lub kupowanie gotowych mielonych orzechów
Pyszne, słodkie, ale wystarczy mały kawałeczek do kawy☺ zdecydowanie trafny przepis?
Ten przepis ma jedną wadę….
Niestety nie da się go schłodzić.?
Jest tak pyszne, że nie trafia do lodówki tylko do brzuszka ???
uffff zaczynając czytanie Twojego komentarza zaczęłam się stresować, ze coś jest nie tak 🙂 ale całe szczęście jest ok.
Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*
PYCHA 😉 UZALEZNIŁAM SIE 😉 ZAMIENIŁAM KAKAO NA KAROB MIOD TEZ DODAJE .. I WYCHODZI PYCHA 😉
Aniu i o to chodzi aby w kuchni tworzyć 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂
Witaj Kinga. Zrobiłam te Brownie i są super tylko zmieniłam ilość kakao na 3 łyżki , dodaje prażony sezam do masy i lepie z niej kulki które obtaczam potem w kokosie, wychodzi mega przekąska przed i po treningowa:). Pozdrawiam, znajoma z zielonej wyspy z rodzinka.
Dorota genialny pomysł! z pewnością go przetestuje 🙂 gorąco pozdrawiam :*
Zaraz się zabieram 😀 Mam koleżankę w pracy,która od 2 dni jest na diecie(straszny łasuch,tylko czekolada jej w głowie). Jeżeli wyjdzie mi Twoje brownie, myślę,że jej pomogę 😀
trzymam kciuki 🙂 daj koniecznie znać czy smakowało koleżance ? 🙂
Hej,
Przez ile dni nadaję się to do jedzenia? bez zepsucia?
Pozdrawiam Aneta
spokojnie przez tydzień trzymane w lodówce – gwarantuję, że nie dotrwa 🙂
Czy szklanka orzechów to szklanka zmielonych orzechów czy orzechów w całości?
orzechów w całości
A jest mi Pani w stanie powiedzieć ile to będzie ok mielonych orzechów? 😀 bo mam zmielone a nie w całości…
ok 120 g
niecierpliwie czekam na więcej przepisów 🙂
ciasto wyszło pyszniutkie 😉
już jednym z 10 kawałeczków można sobie pojeść ;D pyszne! nie za słodkie i o dziwo, smakowało mojej rodzinie, która widząc, „odchudzone” i zdrowe dania od razu się krzywi 😉 polecam!
cieszę się że smakowało i dziękuję za komentarz 🙂
Właśnie robię drugą porcję, tym razem „na zaś” 😉
nie masz pojęcia jak mnie cieszą takie komentarze! dziękuję :************
fenomenalny przepis, trochę zmodyfikowałam, bo dodałam całą pomarańcz i płatki owsiane. Na sam koniec ulepiłam kulki z tej masy. Aż nie mogę uwierzyć, że takie domowe i smaczne słodycze mogą być zdrowe 😉
Pozdrawiam
Marta
Nie jestem fanka klasycznego brownie, ale maz je uwielbia, wiec dalam mu ostatnia szanse-jest obledne! Dodalam, oprocz orzechow brazylijskich, troche laskowych, przy koncowym mieszaniu podlewalam sokiem jablkowym, konsystencja idealna, nie wiem czy do jutra przetrwa w lodowce:)
super:) bardzo mnie ucieszył ten komentarz:) największa radość jak przepisy się udają i smakują 🙂
A robiłam je z… fistaszkami. Wyszedł bardzo ciekawy smak :). „Normalne” brownie robię najczęściej z masłem orzechowym- stąd wybór fistaszków.
Kinga, powiem Ci, że bez większego przekonania robiłam to brownie. Po głowie tłukła mi się myśl: „Co ta baba wymyśliła? Brownie bez czekolady i masła???”. Ale zrobiłam z ciekawości i… efekt mnie zaskoczył. Zupełnie nie spodziewałam się takiego smaku 😉 A jak oświadczyłam Połówkowi, że to można przechowywać przez tydzień w lodówce to od razu dostałam zamówienie na całą partię do porannej kawy w pracy 😉
super:)
ale mnie ucieszył Twój komentarz:)
dzisiaj zrobiłam i wyszło przepyszne! zamiast orzechow brazylijskich dalam nerkowce 😉
Kinia! Często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję Ci za tę stronę! 🙂 czekam na więcej przepisów FIT 😉
Pozdrawiam
Witam czy w przepisie chodzi o daktyle sudzone? Bo swieze chyba trudno dostac. Bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam i gratuluje fajnych przepisow.
tak chodzi o daktyle suszone 🙂
Czy dodałaś już swojego bloga do konkursu na „blog roku 2013”? link: http://www.blogroku.pl 🙂
nie:) i się waham 🙂
Dlaczego? Przecież twój blog jest świetny. Na pewno masz dużo stałych czytelniczek 🙂
Kinga, to wygląda bosko! Chyba będę podsyłać Ci znowu zdjęcia ;D
I widziałam, że passion fruit się szykuje! Super super! 🙂
Przepyszne !!! Polecam wszystkim zarówno alergikom jak i tym z nietolerancją na różne produkty. U mnie zamiast kakaa – karob, a z powodu braku pomarańczy – sok z mandarynek 🙂 Polecam gorąco!
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuje za komentarz
Właśnie zrobiłam. Wyszło tego bardzo mało… nie wiem jakim cudem u Ciebie jest tak wysoki.
ja miałam małą foremkę i mała paterę 🙂
Czym mogę zastąpić orzechy, gdyż ich obecnie nie posiadam w domu? 🙁
np. zmiksowanym siemieniem lnianym lub kokosem, otrębami, płatkami owsianymi
Wygląda pysznie 🙂 Poproszę o więcej takich przepisów bez mleka i bez jaja kurzego 🙂 mam w domu małego alergika 🙂
Właśnie zalałam daktyle mlekiem sojowym o smaku kokosowym, rano zabieram sie za brownie, wygląda obłędnie, ciekawe jak będzie smakować 😉
koniecznie daj znać jak Ci smakowało 🙂
Smakuje pysznie, choć wygląda nieciekawie 😀 Wyszła mi bardziej masa do przekładania andrutów :)))
a w jakiej foremce Ty zrobiłas Kinga? bo widze ze to jakis super torcik, no chyba że złudzenie optyczne:)
w tortownicy 15 cm 🙂
W tej „naszej” Natalii to same skarby mamy plus czarujący uśmiech właściciela 😉 Dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy konieczne jest mleko roślinne? Może być takie od krowy?:)
może też być takie od krowy:)
Jaka jest wartość kaloryczna tego ciasta? 🙂
jeżeli ciastko podzielimy na 10 kawałków to wartość jednego wynosi około 100 kcal
nigdy nie myślałam, że z daktyli można coś takiego zrobić ja raczej dodaje do mięsa
A czy gdzieś w okolicach Tarnowskich Gór można kupić daktyle Medjool? Pozdrawiam.
tak:) ja kupiłam w warzywniaku na ul. Krakowskiej – „Natalia” tam nazywają się „daktyle EXTRA”
Kinga jak to jest chodzić krakowską? możesz jeszcze przejść niezauważona?:) bede wypatrywać!!
Kasiu jasne:) ja pracuję na tej ulicy więc często biegam tam:)
a czy zamiast kakao można użyc karobu?
oczywiście jednak należy wtedy pominąć dodanie miodu 🙂
jako bezglutenowiec powiem DZIEKUJE 🙂
proszę:) cieszę się że odpowiada 🙂
Wydaje mi się, że to wyjdzie diabelnie słodkie – daktyle są bardzo słodkie, miód jest słodki. Skorygujcie mnie, jeśli się mylę.
Ewelina nie jest to słodkie. Jest duża dawka orzechów i kakao. Zawsze można pominąć dodawanie miodu 🙂 Polecam Ci spróbować bo smakuje fantastycznie 🙂
Uwielbiamy to brownie, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis u My New Roots to nie wierzyłam, że to może się udać. Postanowiłam, że przetestuje i naszym zachwytom nie było końca. Surowe brownie jest boskie:-). Kinka Twoje wygląda tak dostojnie, że aż oczów nie mogę oderwać:-)
No po prostu rewelacja!! Gratulacje pomysłu! Czekam na wiecej przepisów na słodkości bez tłuszczu, warzywnych ciast i fit 🙂
I teraz zadaję sobie jedno pytanie: dlaczego jestem uczulona na daktyle?! 🙁
Kinga, myślisz, że z innymi suszonymi owocami też się uda? Pierwsze przyszły mi do głowy śliwki.. Uprzedzam, że nie mogę jeszcze jeść fig, które też często są wykorzystywane w takich przepisach. Niestety mam ograniczone możliwości 🙂
oczywiście że można zamienić daktyle na śliwki jednak muszą one być bardziej miękkie, nie takie twarde i wysuszone 🙂 chodzi o to aby stworzyła się lepka maź 🙂
Suszone morele BIO (te brązowe) mają podobny smak do daktyli. Może z nimi się uda? 🙂
dokładnie 🙂 myślę że te morele się sprawdzą 🙂
Czy sok pomarańczowy ma być z wyciśniętej pomarańczy?
tak
wygląda znakomicie, zaznaczam do zrobienia 🙂 pozdrawiam !