Kołowrotek czy ruletka? U mnie od poniedziałku do soboty życie wygląda jak kołowrotek. Powtarzające się schematy, budzik zawsze dzwoniący o 6 rano, czynności które wykonuję jak automat, urozmaicona monotonia :). Za to niedziela to istna ruletka. Kręci się jak szalona, nigdy nie wiem co mnie czeka. Bez planów, a zawsze zaplanowana , bez budzika, a i tak zawsze wypełniona fantastycznymi minutami po brzegi. Tylko dlaczego tak szybko ucieka? Hmmmmmmmm:) bo czeka mnie kolejny plan.
W tym tygodniu zapraszam Was na mój blog, gdzie będzie istna ruletka. W życie wejdzie nowy projekt nad którym ciężko pracowaliśmy i mnóstwo nowych przepisów.
Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne ciasto z owocami, które zrobiłam dwa razy w ciągu jednego dnia i to powinno być jego najlepszą rekomendacją!
Jest wilgotne, puszyste, idealnie słodkie i jak zwykle robi się je w mig.
Zapraszam
Smacznego:)
Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.
W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.
Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).
Piec 30-40 min. Wystudzić.
Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.
Składniki
Przygotowanie
Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.
W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.
Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).
Piec 30-40 min. Wystudzić.
Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.
czym najlepiej w tym przepisie zastapic jajka? i czy jest to w ogole mozliwe
zmiksowanym bananem lub jajkami z siemienia
Kingo!!! Robię już drugi raz ciasto z Twoich przepisow!!! Są wspaniałe :)))))))) planuje zamówić książkę 🙂 bo wiem ze warto :))
bardzo się ciesze że skusiłaś się na wypróbowanie moich przepisów 🙂 dziękuję :*
no wam powiem – cud malina;p
ale przyznam sie ze zrobilam inaczej, bo naczytalam sie tu ze niektorym wyszla kruszonka i mieli problem z gestoscia, wiec jajka z mlekiem i roztopionym maslem zmiksowalam i do tego dodawala suche skladniki stopniowo – idealnie
Kindzior dziekowac – Bog ci w małych beaglach wynagrodzi;p
Witaj Kingo! Chciałam zapytać, czy jeżeli ciasto zarobię dzisiaj i włożę do lodówki na noc, a upiekę go jutro rano, to będzie miało wpływ na jego wygląd i smak? Pozdrawiam:)
Beata ciasto nie wyjdzie. Jeżeli w wypiekach jest proszek i soda to po wymieszaniu ich z mokrymi składnikami zaczynają już one działać i należy je od razu wsadzić do piekarnika w przeciwnym razie wyjdzie zakalec.
Ciasto robi się szybko, a znika błyskawicznie;))
Potwierdzam!!! ciasto robi sie szybko a znika jeszcze szybciej 😉 Tylko ze ja chciałam wspomnieć dzis moja ukochana babcie i zamiast jagód , malin, borowek, oddałam Wiśnie rownież sezonowy owoc 😉 a jej ulubiony. Wyszło idealnie! Pyszne, wilgotne i pulchno- kruche. Zostanie w mojej kuchni jako moja ulubiona piętnasto-minutowka. Kinga dzięki za ten przepis, w ogóle za to ze dalas sie poznać 🙂 . Serdecznosci. Kasia
Zainspirował mnie ten przepis , proste wykonanie jak na muffinki i te owoce !!! Właśnie zrobiłam z półtorej porcji , na blaszcze , trzymałam się dokładnie przepisu i już nie mogę się doczekać kiedy się upiecze:-))
czekam z niecierpliwością na opinię:)
Następnego dnia po upieczeniu będzie równie dobre czy lepiej piec i jeść tego samego dnia? Pytam, bo niektóre ciasta szybko się wysuszają…
Też będzie dobre ponieważ dodatek owoców powoduje że jest wilgotne. Jenak moim zdaniem najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe 🙂
witaj Kingo ponownie! chciałam Cię pochwalić i podzielić radością, że ciasto wyszło przeeeepyyyszne!!! w pracy rozdawałam Twój przepis tak każdemu smakowało!
pozdrawiam!
marta
ufffffffff! cieszę się bo pierwsze komentarze mnie zaniepokoiły:) ciasto robiłam według podanych proporcji i mi również wyszło idealne 🙂
Dziękuję za komentarz i posłanie przepisu w świat:) Pozdrawiam
Potwierdzam!!! ciasto robi sie szybko a znika jeszcze szybciej… Tylko ze ja chciałam wspomnieć dzis moja ukochana babcie i zamiast jagód , malin, borowek, oddałam Wiśnie rownież sezonowy owoc 😉 a jej ulubiony. Wyszło idealnie! Pyszne, wilgotne i pulchno- kruche. Zostanie w mojej kuchni jako moja ulubiona piętnasto-minutowka. Kinga dzięki za ten przepis, w ogóle za to ze dalas sie poznać 🙂 . Serdecznosci. Kasia
Kingo, mam jeszcze pytania niezwiązane z tym ciastem.
Czy wszystkie przepisy ukazują się zarówno na „Ale Babka”, jak i na „Kinga Paruzel”? Czy cały czas będziesz prowadzić obie strony, czy zamierzasz z jednej zrezygnować? Pytam, bo nie wiem czy wystarczy obserwować jedną z nich, czy lepiej obie 🙂
Poza tym chciałam zapytać dlaczego pod większością przepisów zablokowane jest dodawanie komentarzy? Bardzo często opinie innych po upieczeniu, czy Twoje odpowiedzi na zadane pytania ułatwiają podjęcie decyzji „upiec czy nie upiec” albo czy coś warto zmienić w przepisie 🙂
Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków 🙂
Na razie publikuję na obu jednak z Alebabki są przekierowania do pełnego przepisu odsyłające na http://www.kingaparuzel.pl i ta strona na pewno zostanie:)
Na starszych przepisach zablokowane jest dodawanie komentarzy ponieważ obecny system tego nie umiał przerzucić. Porozmawiam jeszcze z informatykami co da się z tym zrobić bo również chciałabym aby komentować cały czas wszystkie przepisy.
Pozdrawiam:)
Dziwna jest konsystencja tego ciasta, raczej kruszonka-bryła. Będę ja musiała przełożyć i uklepac. Faktycznie wyjdzie z tego takie piękne ciasto?!
I jak wyszło? Bo chciałam zrobić w weekend dla gości, ale mnie teraz zastanawia czy efekt będzie zadowalający 🙂
tak:) to ciasto jest bardzooooooooo gęste ale wyjdzie tak jak na zdjęciu! wszystkie moje przepisy są wierną kopią tego co na zdjęciu i w tekście! W formie należy je dokładnie uklepać 🙂
Wiem, że nie powinno się poprawiać mistrza, ale niestety Kingo w przepisie jest poważny błąd. Zamiast 2 łyżek mleka nie powinno być 2 szklanki? Zaczęłam robić ciasto wg Twojego przepisu, ale w ogóle nie wychodziła konsystencja ciasta, a raczej coś a’la kruszonki. Dolewałam więc mleka, aż masa stała się płynna, łącznie dałam ok. 2 szklanki mleka.
W końcu wstawiłam ciasto do piekarnika i trzymałam ok. 50 minut, bo mój piekarnik słabo dogrzewa, mimo to wyszedł lekki zakalec. Niestety wypiek nieudany, chociaż wygląda nie najgorzej. Coś musi być nie tak z proporcjami w recepturze…
ja dałam dokładnie 2 łyżki mleka. Ciasto jest bardzo gęste.Nie jest to typowe lejące się ciasto. Robiłam je kilka razy właśnie z takich proporcji i zawsze wychodziło idealnie. Można zwiększyć ilość masła do 80 g.
zrobiłam dokładnie wg proporcji podanych w przepisie i wyszło idealnie 😉
bardzo się cieszę bo martwiłam się co może być przyczyną że innym nie wychodzi:)
Kingo! napisałaś w punkcie 4. „przelać ciasto do formy” to ciasto ma być w postaci płynnej? bo mi nie bardzo wyszła postać płynna :/
tak ono jest gęste. Z przyzwyczajenia napisałam „przelać 🙂 już poprawiam”
Kurczę, chyba spróbuję zrobić:]…może na weekendzie, kiedy będę miała więcej czasu i mój chłopak będzie na dłużej u mnie…jak wyjdzie On na pewno będzie zadowolony;)
Kurczę, nie mam takiej formy, mogę je zrobić w w formie od babki?:D
Coś mi sie dzieje z „podpisem” w komentarzach :p
oczywiście że możesz:)
Czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym? 🙂
tak można.