Ostatnio często pytacie mnie o przepisy na torty, także przedstawiam Wam niezwykle elegancki tort Amaretto dla fanów migdałów i delikatnego kremu. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu , jednak dobrze jest aby tort schłodził się i przegryzł przez 2-3 godziny w lodówce. Ja zazwyczaj dzielę sobie etapy przygotowania tortów na dwa. Dzień przed piekę biszkopt, a na drugi przygotowuje krem i wykańczam tort. Nie jestem zwolenniczką ciężkich kremów maślanych dlatego do tego użyłam serka mascarpone i śmietany kremówki. Mój tort był w wersji bezalkoholowej z likierem amaretto bez % jednakmożna spokojnie zrobić wersję typowo dla dorosłych 🙂
Niestety dzisiaj post bez zdjęć przekroju ciasta ponieważ tort ten był prezentem.
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.
Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.
Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.
Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok 40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.
Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.
Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.
Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.
Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.
Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.
Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.
Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok 40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.
Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.
Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.
Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.
Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.
Nie wiem czemu ale masa mi po prostu spływa mimo, iż była w lodówce ?
Nie sądziłam, że da się zapobiec opadaniu ciasta 🙂
🙂
Piekna patera , gdzie mozna taką kupić?
w TK maxx:)
Kinguś, czy biszkopt wyciągamy gorący z piekarnika ? Rzucamy nim w foremce?
Dziękuję z góry 🙂
tak dokładnie ciepły wyciągamy i rzucamy w formie o podłogę 🙂
Gdzie można kupić czekoladowe ziarenka kawy? Jeszcze nigdzie nie spotkałam 🙂
http://wypiekarnia.pl/czekoladowe-ziarna-kawy-mleczne-25szt.html
O dziękuję!
Dlaczego-rzucić?
w czasie pieczenia powstają pęcherzyki powietrza w cieście. Kiedy biszkoptem rzucimy o podłogę pęcherzyki pękają a ciasto zostaje w miejscu i nie opada. Jakbyś zostawiła go bez rzucenia do stygnięcia opadałby ponieważ pękały by stopniowo wypełnione powietrzem przestrzenie. Istotne jest też nie smarowanie niczym brzegów blachy ponieważ to również trzyma ciasto „na wysokościach „
O-raju,zupełnie-nie-miałam-o-tym-pojęcia.Serdecznie-dziękuję:)
M.
Ostatnio w Biedronce 🙂
gdzie mozna kupic takie ciastka amaretto ?
W-lidlu-za-5zł
ja kupiłam oryginalne w Biedronce 🙂
ja kupiłam razem z paterą w TKMAXX – moje amaretto jest bezalkoholowe. Z % widziałam w Lidlu.