Doczekałam się palnika i teraz szaleje. W sumie nie wiem kto bardziej ja czy mój mąż piroman:)
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ok 6-7 min
W rondelku zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii i skórką z pomarańczy.
Gdy śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć laskę wanilii
Do masy z żółtek powoli wlewać śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.
Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.
Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min - może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów - ważne jest aby masa była ścięta.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.
Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C
Składniki
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ok 6-7 min
W rondelku zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii i skórką z pomarańczy.
Gdy śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć laskę wanilii
Do masy z żółtek powoli wlewać śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.
Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.
Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min - może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów - ważne jest aby masa była ścięta.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.
Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C