Dzisiaj ja mam do Was pytania i proszę odpowiedzcie w komentarzach:) chcę Was lepiej poznać.
Na słono czy na słodko?
Twoje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?
Ulubione ciasto, deser?
– nie mogłoby paść inne pytania z mojej strony 🙂
A poniżej przedstawiam pyszne, aromatyczne ciasto z marchewką i jabłkami. Ma piękny kolor dzięki tartej marchewce, a dodatek jabłka również startego do ciasta powoduje że jest wilgotne.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.
Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.
Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.
Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.
Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.
Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.
Składniki
Przygotowanie
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.
Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.
Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.
Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.
Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.
Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.
Czy można dodac oleju kokosowego zamiast masła ? Pozdrawiam
Czy można użyć mąki orkiszowej?
tak 🙂