Zielona sałatka z kuskusem

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, cieplejsze i przyjemniejsze moja kuchnia wypełnia się kolorem zielonym. Uwielbiam ten kolor. Uspokaja i uzdrawia.

Dziś przedstawiam Wam ekspresową sałatkę z kuskusem i pysznym dressingiem. Idealna na obiad, kolację czy do pracy.

Zielona sałatka z kuskusem



Ilość porcji: 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • ½ szklanki kuskusu
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki pokruszonego sera feta
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

składniki na dressing:

  • 1 szklanka liści bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kuskus przełożyć do miski i zalać gorącą wodą tak aby przykrywała ziarna ponad 1 cm. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut. Wystudzić.
  2. Groszek ugotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, następnie odcedzić i przełożyć do miski z lodem.
  3. Do dużej miski przełożyć kuskus, odcedzony zielony groszek, drobno posiekana pietruszkę, pokruszony ser feta oraz posiekane orzechy włoskie.
  4. Przygotować dressing poprzez zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich jego składników. Sosem polać składniki sałatki – wszystko wymieszać.

Możliwości

  • zamiast sera feta można użyć wędzonego twarogu
  • zamiast kuskusu można użyć ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej lub makaronu
  • można użyć dowolnych orzechów lub nasion
  • sałatkę można podawać również na ciepło
wartość kaloryczna dla 1 porcji  274 kcal
białko  8,2 g
tłuszcze  18,4 g
węglowodany 21,6 g







5 komentarzy

  1. Monika Babicka pisze:

    Jak zawsze! Genialny, prosty i jakże smaczny przepis!

  2. Gosia pisze:

    Wygląda pysznie więc będzie jutro na drugie śniadanie <3 Dzięki za ten przepis 🙂

  3. Kinga pisze:

    Bardzo dobry przepis

  4. Daniela pisze:

    Sałatka wyszła pycha, świetny i prosty przepis, dziękuję 🙂

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel