Wiosenna sałatka ziemniaczana

Chcę, abyście wiedzieli, że na tym blogu każdy przepis jest przeze mnie sprawdzony. Każdy musi smakować doskonale. Chcę w tym miejscu tworzyć zupełnie nowe receptury, takich, jakich nie znajdziecie w innych miejscach. Internet jest pełen przepisów, jednak przepisów lekkich, pożywnych, z dostępnych składników jest niewiele. Nie chciałam tworzyć miejsca, w którym będą kolejne receptury na „oklepane” dania, chcę tworzyć miejsce, w którym świadome odżywianie jest ważne tak samo dla mnie, jak i dla Ciebie drogi czytelniku. Cieszy mnie każdy wykorzystany przepis i każdy komentarz. Dziś częstuję pyszną sałatką z ziemniaków – niby zwykła, a niezwykła za sprawą dressingu. Koniecznie przeczytajcie i wypróbujcie tę recepturę.

Wiosenna sałatka ziemniaczana



Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków sałatkowych
  • pęczek rzodkiewek
  • 3-4 ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • 1 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody z ogórków
  • sól i pieprz
  • kiełki rzeżuchy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki sałatkowe, umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Odcedzić.
  2. Wystudzone ziemniaki pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Rzodkiewki oraz ogórki również w cienkie talarki, a awokado w kostkę. Wszystko umieścić w misce.
  3. Do warzyw dodać posiekany szczypiorek.
  4. W szklance wymieszać oliwę oraz wodę z ogórków. Miksturą polać sałatkę. Dodać kiełki i wymieszać.
  5. Całość doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 20 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości

  • można użyć również ogórków konserwowych
wartość kaloryczna dla 1 porcji 298 kcal
białko 5 g
tłuszcze  17,6 g
węglowodany 35,3 g







8 komentarzy

  1. Justyna pisze:

    Super!!! Dziś robię . Moje ulubione smaki;) dziękuję

  2. ANIA P. pisze:

    Rewelacja.wyprobuje oczywiscie napewno.ziemniaki obrac z lupinek po ugotowaniu?

  3. Katrina pisze:

    Ta sałatka jest genialna w swojej prostocie i smaku! Zrobiłam dziś ale nie studziłam ziemniaków, jeszcze gorące wymieszałam z resztą cudnych składników, cała rodzina rzuciła się z widelcami więc nie wiem jak smakuje na zimno😄 na ciepło jest przepyszna i wchodzi na stałe do menu! Dziękuję Kinga❤️

  4. Kasia pisze:

    Pani Kingo przepyszna sałatka! Właśnie zrobiłam i się zajadam – ciężko przestać jeść 🙂
    Teraz wypróbuje przepis na łososia w papilotach, bo ostatnio robiłam ale w foli aluminiowej.
    Pozdrawiam Panią serdecznie i czekam zawsze na nowe przepisy!

  5. Marta pisze:

    Kinga świetna sałatka zrobiłam co prawda bez kiełków i szczypiorku, zniknęła w mgnieniu oka, nawet 10 letnia córka która nie przepada za avokado zjadła z dokłada, pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel