Najlepsze Chlebki naan

Szybko wpadam do Was z obiecanym przepisem na najlepsze chlebki Naan. Robimy je na rozgrzanej patelni. Wychodzą puszyste i pyszne. To idealna przekąska lub dodatek do humusu (przepis na najlepszy humus znajdziecie TUTAJ) lub do pasty z białej fasoli (przepis TUTAJ).

Jeżeli wypróbujecie ten przepis podzielcie się opinią 🙂

Chlebki NAAN



Ilość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 80 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie 7g)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 ½ – 3 szklanek mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • pietruszka natka

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn: W misce połączyć drożdże, cukier i wodę – odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, jogurt i jajko – ponownie całość wymieszać.
  2. W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z solą. Dodać rozczyn i wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dosypywać etapami pozostałą mąkę. (Używamy tyle mąki do momentu, w którym ciężko będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
  3. Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Ma być gładkie i elastyczne (ewentualnie dosypać mąki jednak należy pamiętać, że im więcej mąki tym finalnie chlebki będą twardsze). Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę.
  4. Rozgrzać dużą patelnię. Z kulek ciasta rozwałkować placki o grubości 0,5 cm. Chlebki piec z obu stron na średnim ogniu do momentu, w którym się zarumienią, a na powierzchni uformują się duże bąble.
  5. Przed podaniem najlepiej posmarować chlebki roztopionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie oprószyć płatkami chili lub solą

Możliwości:

  • można użyć maki pełnoziarnistej
  • ciasto można wzbogacić o przyprawy np. kumin, curry itp.
  • na 7g drożdży instant  (1 opakowanie) przypada 25 g świeżych drożdży
wartość kaloryczna dla 1 chlebka 213 kcal
białko 5,7 g
tłuszcze  6,7 g
węglowodany 31,7 g







14 komentarzy

  1. Paulina pisze:

    Czy można dodać make orkiszowa jasna lub razowa ?

  2. Pablito pisze:

    Czym mogę zastąpić jogurt???? Czy może być jogurt weganski????

  3. Maja pisze:

    Jak obejść cukier?:-( miód tez nie wchodzi w grę

  4. Joanna pisze:

    A ja mam pytanie czy chlebki trzeba zjeść odrazu czy można odgrzać i nie stracą smaku?

  5. Jagoda pisze:

    Czym można zastąpić jogurt?

  6. Basia pisze:

    2 łyżeczki suchych to ile swieżych drożdży

  7. Renata pisze:

    Czy ksiazka Fit Slodkosci jest jeszcze dostepna? Nie moge jej znalezc w zadnej ksiegarni online 🙁

  8. Essaywriter pisze:

    Paulina pisze:, thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel