Musli dr Birchera

Muesli dr Birchera zostało stworzone około 1900 roku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Birchera-Brennera dla swoich pacjentów. Do dziś jest bardzo popularnym śniadaniem w Szwajcarii i Niemczech. Nazwane jest też surówka piękności, ale to już za sprawą Heleny Rubinstein, która zalecała jadanie jej codziennie dla pięknej skóry, włosów i paznokci. Kiedy byłam nastolatką, jadłam ją codziennie na śniadanie i teraz znowu przyszedł ten czas, w którym przypomina mi o sobie.

Polecam spróbować i przekonać się „na własnej skórze” jakie daje efekty 🙂

Czyli surówka piękności!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas8 godziny

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki soku jabłkowego
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka syropu klonowego
 200 g jogurtu naturalnego
 1 Szczypta cynamonu
 1 łyżka dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
 1 jabłko
 opcjonalnie owoce do dekoracji

1

W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.

2

Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.

3

Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami

Możliwości
4

można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 403
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g14%
Węglowodany 66.5g23%
Białko 12.5g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki soku jabłkowego
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka syropu klonowego
 200 g jogurtu naturalnego
 1 Szczypta cynamonu
 1 łyżka dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
 1 jabłko
 opcjonalnie owoce do dekoracji

Przygotowanie

1

W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.

2

Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.

3

Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami

Możliwości
4

można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
można zrobić również wersję z gruszką
jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym

Musli dr Birchera
(Wyświetlono 11 668 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Babrzym 13 marca 2019 o 19:55

    Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu bądź innego slodzidla ? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2019 o 15:09

      tak oczywiście

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.