Musli dr Birchera

Muesli dr Birchera zostało stworzone około 1900 roku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Birchera-Brennera dla swoich pacjentów. Do dziś jest bardzo popularnym śniadaniem w Szwajcarii i Niemczech. Nazwane jest też surówka piękności, ale to już za sprawą Heleny Rubinstein, która zalecała jadanie jej codziennie dla pięknej skóry, włosów i paznokci. Kiedy byłam nastolatką, jadłam ją codziennie na śniadanie i teraz znowu przyszedł ten czas, w którym przypomina mi o sobie.

Polecam spróbować i przekonać się „na własnej skórze” jakie daje efekty 🙂

 

Musli dr Birchera



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 8 godzin

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • ¾ szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200g jogurtu naturalnego
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
  • 1 jabłko
  • opcjonalnie owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W misce połączyć ze sobą płatki, sok jabłkowy, mleko, sok z cytryny, syrop klonowy, jogurt oraz cynamon. Dobrze wymieszać i włożyć na noc do lodówki.
  2. Kolejnego dnia do masy dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko (zetrzeć ¾ jabłka – pozostałą ¼ część zostawić do dekoracji musli) ze skórką. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie słupki i udekorować nim musli wraz z nasionami.
  3. Opcjonalnie można udekorować dowolnymi owocami

Możliwości

  • można użyć dowolnego mleka, wody lub soku jabłkowego
  • można zrobić również wersję z gruszką
  • jogurt można zastąpić kefirem lub jogurtem roślinnym
wartość kaloryczna dla 1 porcji 403 kcal
białko 12,5 g
tłuszcze  9 g
węglowodany 66,5 g







2 komentarze

  1. Babrzym pisze:

    Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu bądź innego slodzidla ? 🙂

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel