Kotleciki z indyka z awokado

Wpadam dosłownie na chwilkę z przepisem na pyszne kotleciki z indyka z awokado. Między pakowaniem walizek, sprzątaniem lodówki (nic nie może się zmarnować), podlewaniem kwiatków stwierdziłam, że muszę znaleźć czas na ten ostatni przepis w tym miesiącu.

Jak zwykle prosto i jak zwykle szybko 🙂

Nowoczesny obiad!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
 1 garść szpinaku (35 g)
 2 łyżki natki pietruszki(12 g)
 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20 g)
 1 łyżka oleju z pestek winogron (10 g)
 1 ząbek czosnku (5 g)
 1 szalotka (20 g)
 sok i skórka z 1 limonki
 sól i pieprz
 1 awokado (140 g)
zielony sos do kotlecików
 2 awokado (280 g)
 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
 sok z jednej limonki
 sól i pieprz

1

Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

2

Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.

3

Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.

4

Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.

Możliwości
5

zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 956
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 56g87%
Węglowodany 40g14%
Białko 84g168%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
 1 garść szpinaku (35 g)
 2 łyżki natki pietruszki(12 g)
 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20 g)
 1 łyżka oleju z pestek winogron (10 g)
 1 ząbek czosnku (5 g)
 1 szalotka (20 g)
 sok i skórka z 1 limonki
 sól i pieprz
 1 awokado (140 g)
zielony sos do kotlecików
 2 awokado (280 g)
 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
 sok z jednej limonki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

2

Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.

3

Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.

4

Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.

Możliwości
5

zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut

Kotleciki z indyka z awokado
(Wyświetlono 11 087 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Gosia 12 czerwca 2019 o 17:06

    Czy ktoś je próbował odgrzewać kolejnego dnia? Czy nie są przesuszone?

    Odpowiedz
    1. Kasia 5 sierpnia 2019 o 16:36

      Są świetne! Absolutnie się nie wysuszają.

      Odpowiedz
  2. Olk@ 8 czerwca 2019 o 13:22

    Próbował ktoś wersji z piekarnika?
    Bie rozpadają się? Smak jest ok?

    Odpowiedz
    1. Kasia 5 sierpnia 2019 o 16:37

      Ja zawsze robię w piekarniku i absolutnie nie rozpadają się.

      Odpowiedz
  3. Dietetyk Na Walizkach 8 kwietnia 2019 o 15:44

    Awokado pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych – jestem na tak! Poza tym jako dietetyk uwielbiam, gdy ktoś dodaje natkę pietruszki do potraw. Jest to mały-wielki dodatek, bo niby tylko dodaje smaku i aromatu, a tak naprawdę jest bombą witaminy C i żelaza.

    Odpowiedz
    1. Kasia 29 kwietnia 2019 o 19:16

      Kotleciki obłędne! Robiłam już kilka razy i cały czas smakują wyśmienicie. Uwielbiamy! ?

      Odpowiedz
  4. Ewa 27 marca 2019 o 19:42

    Kotleciki pycha! 😀 Do powtórzenia na pewno 🙂 U nas w wersji z piekarnika 😉

    Odpowiedz
  5. Miss Myszka 26 marca 2019 o 15:43

    Ależ zgłodniałam!

    Odpowiedz
  6. Gosha 25 marca 2019 o 14:11

    Bez soli to idealna opcja obiadowa dla mojego 11-miesięcznego szkraba:). Dzięki za przepis i udanych przygotowań do wyjazdu :)!

    Odpowiedz
  7. Gosia 24 marca 2019 o 23:57

    Super, że jest możliwość upieczenia, staram się ograniczać smażenie. Oj wydaje mi się, że wjadą na obiad w tym tygodniu 😀

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.