Kotleciki z indyka z awokado

Wpadam dosłownie na chwilkę z przepisem na pyszne kotleciki z indyka z awokado. Między pakowaniem walizek, sprzątaniem lodówki (nic nie może się zmarnować), podlewaniem kwiatków stwierdziłam, że muszę znaleźć czas na ten ostatni przepis w tym miesiącu.

Jak zwykle prosto i jak zwykle szybko 🙂

Kotleciki z indyka z awokado



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 garść szpinaku (35 g)
  • 2 łyżki natki pietruszki(12 g)
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20 g)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron (10 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1 szalotka (20 g)
  • sok i skórka z 1 limonki
  • sól i pieprz
  • 1 awokado (140 g)

zielony sos do kotlecików

  • 2 awokado (280 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
  • Sok z jednej limonki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
  2. Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.
  3. Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać – delikatnie, uważając na awokado.
  4. Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.

Możliwości

  • zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
  • zamiast szpinaku można użyć jarmużu
  • kotleciki można również upiec w piekarniku – temperatura 180 C czas 20 minut
wartość kaloryczna dla całości przepisu  956 kcal
białko  84 g
tłuszcze  56 g
węglowodany 40 g







5 komentarzy

  1. Gosia pisze:

    Super, że jest możliwość upieczenia, staram się ograniczać smażenie. Oj wydaje mi się, że wjadą na obiad w tym tygodniu 😀

  2. Gosha pisze:

    Bez soli to idealna opcja obiadowa dla mojego 11-miesięcznego szkraba:). Dzięki za przepis i udanych przygotowań do wyjazdu :)!

  3. Miss Myszka pisze:

    Ależ zgłodniałam!

  4. Ewa pisze:

    Kotleciki pycha! 😀 Do powtórzenia na pewno 🙂 U nas w wersji z piekarnika 😉

  5. Awokado pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych – jestem na tak! Poza tym jako dietetyk uwielbiam, gdy ktoś dodaje natkę pietruszki do potraw. Jest to mały-wielki dodatek, bo niby tylko dodaje smaku i aromatu, a tak naprawdę jest bombą witaminy C i żelaza.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel