Burrata z pomidorami

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam burraty wiedziałam, że ciężko będzie mi znaleźć lepszy ser. Klasyka i prostota ponownie zwyciężają w kuchni. Dla mnie ta receptura to dowód na to, że w kuchni przede wszystkim liczy się składnik. To dowód na to, że, kilka produktów wysokiej jakości tworzy genialny posiłek. Wierzcie mi, sama nad sobą muszę panować, aby nie kupować zbyt dużej ilości tego rarytasu. Tak jak jest pyszny, tak jest kaloryczny! Ahhhh ten kremowy smak. Ci, którzy nie próbowali burraty koniecznie musicie to zmienić. Ser ten pochodzi z Włoch i ma słodki, maślany smak. Wyglądem przypomina znaną większości mozzarellę, jednak się od niej różni. Jej środek jest śmietankowy i aksamitny. To taka sakiewka pysznego szczęścia. Moim zdaniem najlepiej smakuje wyjęta odpowiednio wcześniej z lodówki. Najczęściej jadam ją tak jak dzisiaj przedstawiam wam w  przepisie, jednak genialnie smakuje na słodko z owocami lub zapieczona z warzywami i sosem pomidorowym.

Ps. ten przepis zapoczątkuje serię przepisów „banalnie prostych” – szybkich do przygotowania.

 

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minut

 1 ser burrata (po odsączeniu ok 200g)
 garść pomidorków koktajlowych
 oliwa z oliwek
 sól i pieprz świeżo mielone
 świeża bazylia
 pieczywo pełnoziarniste

1

Ser przełożyć do miski (ser znajduje się w zalewie, którą należy odsączyć, do miski przekładamy samą „kulkę” sera).

2

Pomidorki przekroić w pół i dodać do sera. Całość skropić oliwą, oprószyć świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Posypać listkami bazylii.

3

Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Najlepiej smakuje wyjęta z lodówki 30 minut przed podaniem.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 314
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 38g59%
Węglowodany 3.3g2%
Białko 14g29%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ser burrata (po odsączeniu ok 200g)
 garść pomidorków koktajlowych
 oliwa z oliwek
 sól i pieprz świeżo mielone
 świeża bazylia
 pieczywo pełnoziarniste

Przygotowanie

1

Ser przełożyć do miski (ser znajduje się w zalewie, którą należy odsączyć, do miski przekładamy samą „kulkę” sera).

2

Pomidorki przekroić w pół i dodać do sera. Całość skropić oliwą, oprószyć świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Posypać listkami bazylii.

3

Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Najlepiej smakuje wyjęta z lodówki 30 minut przed podaniem.

Burrata z pomidorami
(Wyświetlono 72 292 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Jola 9 lutego 2020 o 10:52

    Nigdy nie jadlam tego serka, ale dzięki Pani Kindze znów mam coś nowego na rozkosz podniebienia, jest poprostu pyszny, fakt podobny do mozzarelli, ale tylko może wyglądem jednak smaczek oj inny mniam, myślałam, że będę miała na dwa posiłki no cuz nie udało się zjadłam i to jest moje pozdrawiam ?

    Odpowiedz
    1. Lukasz B 12 lutego 2020 o 23:12

      Jadłem go dziś pierwszy raz jest zajebisty lepszego sera nie jadłem .

      Odpowiedz
    2. traper 6 maja 2020 o 21:06

      Szanowna Kingo! Pod karą mąk piekielnych nie wolno łączyć twarogu z pomidorami!Howh!

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:19

        hmmm ale w tym przepisie nie ma twarogu

        Odpowiedz
  2. Smakosz 27 lipca 2019 o 15:48

    Nic szczególnego. Burrata tak jak mozzarella jest właściwie bez smaku. Ale sama sałatka bez zarzutu.

    Kreowana jest moda na takie produkty, należy je znać, bo to „w dobrym tonie”. 😉

    Odpowiedz
    1. Dagmara 23 sierpnia 2019 o 21:51

      Burrata bez smaku? Świeża, śmietankowa buratta to bogactwo smaku.. gratuluję „rozwiniętych” kubków 😉

      Odpowiedz
      1. Madame 11 grudnia 2019 o 21:58

        Pycha. Jem pierwszy raz i jestem zachwycona

        Odpowiedz
    2. Ona 11 grudnia 2019 o 11:54

      Burrata nie ma nic wspolnego z mozzarella . Jesli nie ma pani pojecia o tym ,prosze sie nie wypowiadac . Radze poczytac na stronach internetowych jakie sa roznice pomiedzy !!! Mysle , ze nigdy pani nie jadla rowniez tego sera , bo znaczaco roznia sie smakiem .

      Odpowiedz
  3. Aga 10 marca 2019 o 10:06

    Nie mogę kupić burraty w Lidlu w moim mieście. Tak samo było z ziołami mrożonymi. Pojawily się po jakimś czasie od Twojego filmu zakupowego.

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2019 o 14:53

      wiem, że jest w ofercie stałej więc może chwilowo nie było

      Odpowiedz
  4. Karola 7 marca 2019 o 16:05

    Coś niesamowitego :O Nie próbowałam jeszcze burraty, ale teraz tak dużo osób o niej pisze, że chyba w końcu się skuszę. A Twój przepis brzmi świetnie, chociaż to dosłownie trzy składniki na krzyż i pięć minut pracy. Tak, jak lubię! 🙂

    Odpowiedz
  5. rainboweyes 6 marca 2019 o 00:52

    przepisy są może proste i nie ma najmniejszej filozofii, żeby takie danie samodzielnie przygotować, ale dla mnie są one potrzebne dlatego, że przypominają, inspirują do tego, żeby wrocić do znanych , pysznych dań, które na co dzień jakoś ulatują z głowy 🙂 jajo można znieść już od wymyślania obiadów , śniadań i kolacji, a wystarczy taka przypominajka i od razu pomysł jak znalazł 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.