Bezglutenowe brownie z awokado

Uwielbiam czekoladę, orzechy i awokado. Z tego zestawu musiał powstać przepis doskonały. Kolejny szybki w przygotowaniu, prosty, nieskomplikowany.

Ps. Już za niedługo zmiany na blogu. Jestem ciekawa czego Wam tutaj brakuje? – piszcie proszę w komentarzach.

Koniecznie meldujcie również wykonanie tego przepisu, a już lada dzień zapraszam ponownie na blog, bo pojawi się przepis na …. kotleciki z indykiem i … awokado 🙂

Bezglutenowe brownie z awokado



Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 4 godziny

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki kakao
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • kilka orzechów pecan

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do misy blendera włożyć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość zmiksować na bardzo gładką masę.
  3. Następnie dodać kakao, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i sól. Ponownie całość zmiksować.
  4. Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Delikatnie ją wymieszać.
  5. Przelać ciasto do przygotowanej foremki z wierzchu dekorując orzechami pecan i włożyć do piekarnika. Brownie piec 25 do 30 min. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Możliwości

  • Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru kokosowego lub ksylitolu
  • Zamiast oleju kokosowego można użyć masła innego oleju
  • Zamiast mielonych migdałów można używać innych zmielonych orzechów
  • Zamiast gorzkiej czekolady można dodać dowolne orzechy owoce
wartość kaloryczna dla 1 porcji  184 kcal
białko  4,9 g
tłuszcze  13,5 g
węglowodany 10,9 g







5 komentarzy

  1. Natalia pisze:

    A czy zamiast jajka można dać siemię lub 2×3 łyżki aquafaby?

  2. Ania pisze:

    Chyba się skuszę i zrobię na dniach 🙂

  3. Kasia pisze:

    Super 💚

  4. Ania pisze:

    Ciacho wyszlo obledneeee, chyba juz dzis nastawie kolejna porcje. Piekne dzieki za super przepis xx

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel