Bezglutenowe brownie z awokado

Uwielbiam czekoladę, orzechy i awokado. Z tego zestawu musiał powstać przepis doskonały. Kolejny szybki w przygotowaniu, prosty, nieskomplikowany.

Ps. Już za niedługo zmiany na blogu. Jestem ciekawa czego Wam tutaj brakuje? – piszcie proszę w komentarzach.

Koniecznie meldujcie również wykonanie tego przepisu, a już lada dzień zapraszam ponownie na blog, bo pojawi się przepis na …. kotleciki z indykiem i … awokado 🙂

W prostocie siła!!!

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas4 godziny

 1 awokado
 2 jajka
  szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 3 łyżki oleju kokosowego
 ¾ szklanki kakao
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 70 g czekolady gorzkiej
 kilka orzechów pecan

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do misy blendera włożyć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość zmiksować na bardzo gładką masę.

3

Następnie dodać kakao, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i sól. Ponownie całość zmiksować.

4

Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Delikatnie ją wymieszać.

5

Przelać ciasto do przygotowanej foremki z wierzchu dekorując orzechami pecan i włożyć do piekarnika. Brownie piec 25 do 30 min. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Możliwości
6

Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru kokosowego lub ksylitolu
Zamiast oleju kokosowego można użyć masła innego oleju
Zamiast mielonych migdałów można używać innych zmielonych orzechów
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać dowolne orzechy owoce

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 184
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 13.5g21%
Węglowodany 10.9g4%
Białko 4.9g10%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 awokado
 2 jajka
  szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 3 łyżki oleju kokosowego
 ¾ szklanki kakao
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 70 g czekolady gorzkiej
 kilka orzechów pecan

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do misy blendera włożyć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość zmiksować na bardzo gładką masę.

3

Następnie dodać kakao, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i sól. Ponownie całość zmiksować.

4

Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do masy. Delikatnie ją wymieszać.

5

Przelać ciasto do przygotowanej foremki z wierzchu dekorując orzechami pecan i włożyć do piekarnika. Brownie piec 25 do 30 min. Wystudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Możliwości
6

Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru kokosowego lub ksylitolu
Zamiast oleju kokosowego można użyć masła innego oleju
Zamiast mielonych migdałów można używać innych zmielonych orzechów
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać dowolne orzechy owoce

Bezglutenowe brownie z awokado
(Wyświetlono 11 770 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Aga 3 czerwca 2020 o 21:23

    Olej kokosowy roztopiony trzy łyżki czy stały? Łatwiej by było w gramach podawać ilości składników ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:14

      stałej

      Odpowiedz
  2. Karolina 7 sierpnia 2019 o 12:01

    Niebo w buzi!!!!takiego pysznego,wilgotnego brownie nie jadlam jeszcze!!!definitywnie nie wroce do tego z fasoli!zamiast cukru dodalam miodu w postaci plynnej.

    Odpowiedz
  3. Kasia 25 marca 2019 o 21:26

    Super ?

    Odpowiedz
    1. Julia 16 maja 2019 o 11:14

      Witam,
      Uwielbiam Pani przepisy! Moje dzieci maja nietolerancje mleka i czesto udaje mi sie u Pani znalezc fajny przepis bez kombinowania co czym zastapic zeby uniknac klopotliwego nabiału.
      To brownie brzmi ekstra! Czy moze mi Pani tylko powiedziec czy mielone migdaly mige zastapic zwykla maka w takiej samej proporcji?
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 17 maja 2019 o 22:25

        Tak można zamienić w takich samych proporcjach zwykła mąką. Dziekuje za miłe słowa ?

        Odpowiedz
  4. Ania 25 marca 2019 o 18:49

    Chyba się skuszę i zrobię na dniach 🙂

    Odpowiedz
  5. Natalia 24 marca 2019 o 10:39

    A czy zamiast jajka można dać siemię lub 2×3 łyżki aquafaby?

    Odpowiedz
    1. admin 24 marca 2019 o 19:23

      tak oczywiście

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.