Batony granola

Ten poniedziałek nie należy do łatwych, ale na pewno do pysznych. Przybywam do Was z przepisem na batony granola bez pieczenia. Jak zwykle szybkie w przygotowaniu, bo chyba ostatnio nie tylko ja mam za mało czasu na wszystko.

Nie rozpisuję się dalej nad ich „cudownością”- to musicie sami sprawdzić, poza tym i tak dziś nie mam weny do „pisania” także uciekam na spacer z Jagną, a nocą tu powrócę, aby  ona wszystkie komentarze.

Batony granola



Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia:
Czas całkowity: 3 godziny

Składniki:

  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich
  • ¾ szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub inne dmuchane ziarno)
  • ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ½ szklanki żurawiny suszonej
  • 1/3 szklanki dowolnych orzechów lub nasion
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.
  3. W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.
  4. Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.
  5. Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).
  6. Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.

Możliwości

  • zamiast syropu klonowego można użyć miodu
  • można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni
wartość kaloryczna dla 1 batonika 163 kcal
białko  3 g
tłuszcze  8 g
węglowodany 26 g







One Response

  1. Ania pisze:

    Kingo, kolejny przepis, który pokochała moja rodzina. Właśnie włożyłam do lodówki kolejna blachę batonów 🤤 Od siebie dodałam ekspandowane ziarna komosy ryżowej, sezam i nasiona chia. Są przepyszne👌👍

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel