Złote mleko

Złote mleko czyli napój na dobry sen lub znane też pod nazwą mleko z kurkumą. Jest indyjskim napojem, który zyskuje u nas coraz większą popularność.

Uwielbiam wieczorami delektować się tym „eliksirem” – już samo trzymanie go w dłoniach uspokaja, a każdy łyk rozpieszcza smakiem.

Napój ten jest banalnie prosty w przygotowaniu. Zachwyci każdego, kto lubi korzenne smaki.

Polecam Wam go  z powodu wielu korzyści zdrowotnych.  Często stosowany jest jako alternatywa dla wzmocnienia odporności. Poniżej 10 korzyści z picia złotego mleka:

  1. Złote mleko jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać choroby i infekcje i przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
  2. Kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki złotego mleka, mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć stan zapalny i ból stawów.
  3. Niektóre składniki złotego mleka mogą pomóc w zachowaniu pamięci i zapobieganiu osłabienia funkcji mózgu.
  4. Kurkumina, składnik aktywny w kurkumie, może pomóc w zmniejszeniu objawów depresji.
  5. Może chronić przed chorobą serca.
  6. Pomaga obniżyć poziom cukru w krwi.
  7. Badania wskazują, że cynamon, imbir i kurkuma mogą zapewnić  ochronę przed zachorowaniem na raka.
  8. Składniki użyte do przygotowania złotego mleka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, które mogą chronić organizm przed infekcjami. Ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne mogą również wzmocnić układ odpornościowy.
  9. Imbir i kurkuma, dwa składniki w złotym mleku, które mogą pomóc złagodzić niestrawność i poprawić trawienie.
  10. Złote mleko może być bogate w wapń i witaminę D w zależności od użytego mleka. Oba te składniki przyczyniają się do  zmniejszenia ryzyka chorób kości.

Złote mleko



Ilość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 5 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu – plus dodatkowo do serwowania
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Połączyć mleko, syrop, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, cynamon, kurkumę, imbir, pieprz w małym rondlu.
  2. Całość podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając aż połączą się wszystkie składniki.

Możliwości :

  • można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego
  • zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy czy cukru kokosowego
  • można użyć przypraw do piernika
wartość kaloryczna dla 1 porcji 139 kcal
białko 4,63 g
tłuszcze  7,15 g
węglowodany 16,11 g

 







15 Responses

  1. Agata pisze:

    Przepis wygląda ciekawie :). Na pewno dzisiaj wypróbuję.

  2. Kasia pisze:

    Też na pewno spróbuję☺💪

  3. Babrzym pisze:

    Ojjj Kochana, muszę tylko kupić migdały, zrobić mleko migdałowe wg Twojego przepisu i będę serwować sobie i mężowi ten złoty napój:) właściwości ma wspaniałe❤ dziękuję za przepis !

  4. Ewelina pisze:

    Pije co jakis czas złote mleko ale z masłem orzechowym nie probowalam wiec bedzie sprawdzane :)

  5. Estera pisze:

    Kinga pytanko – czy mozna napoj pic w ciąży? Rozne rzeczy na temat kurkumy piszą…

  6. Emilia pisze:

    Czy to mleko mogą pić kobiety w ciąży?

  7. Klaudia pisze:

    Czy ten napoj moga rowniez spozywac dzieci(6 lat), po ospie synke nie moze nabrac odpornosci…wiec moze…
    pozdrawiam serdecznie

  8. Chrisu pisze:

    Gdy zobaczyłem „złote mleko” myślałem, ze tam jest tylko kurkuma i ewentualnie trochę cynamonu. A tu proszę, lista składników jest dłuższa! Ale to wszystko brzmi pysznie, na pewno spróbuję. Dzięki!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel