Tropikalna pieczona owsianka

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam pieczoną owsiankę – przepadłam – była to owsianka z pieczonymi jabłkami. Ostatnio często w myślach wracam to moich egzotycznych podróży i chyba ta tęsknota za nimi sprawiła, ze na blogu musiał pojawić się ten przepis.

Tropikalna pieczona owsianka – jak zwykle ekspresowa w przygotowaniu i pyszna po skosztowaniu 🙂

Oczywiście pochwalcie się jeżi tylko jej spróbujecie.

PS. Jedzenie jest cudowne bo przywołuje wspomnienia. Najlepsze ananasy jadłam na Karaibach – kokos też pachnie mi tym miejscem.

Tropikalna pieczona owsianka - wegańska



Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Czas całkowity: 45 minut

Składniki:

  • 2 szklanki płatków osianych górskich
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki oleju koksowego
  • 1/3 szklanki jogurtu roślinnego (np. Planton z Lidla)
  • 2/3 szklanki mleka koksowego
  • 1 szklanka ananasa świeżego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie płatki migdałów

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłozyć papierem do pieczenia.
  2. W misce połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i siemię lniane.
  3. W osobne misce wymieszać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz jogurt.
  4. Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać. Do masy dodać wiórki kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę.
  5. Przelać do przygotowanej blaszki i piec 35 minut. Z wierzchu można posypać płatkami migdałów Podawać z owocami i kleksem jogurtu.

Możliwości

  • zamiast cukru trzcinowego można użyć miodu lub syropu klonowego bądź cukru kokosowego
  • zamiast ananasa można użyć bananów
  • całość można wzbogacić o a orzechy lub suszone owoce np. rodzynki
wartość kaloryczna dla całego dania 2065 kcal
białko 38 g
tłuszcze  117 g
węglowodany 219 g







2 komentarze

  1. Agnieszka pisze:

    Kingo, dla pewności – mleko kokosowe, czyli napój roślinny, czy mleczko kokosowe, które jest gęściejsze? I mam jeszcze pytanie do pizzy na polencie, czy zamiast mąki kukurydzianej nie sprawdziłaby się lepiej kasza kukurydziana?
    Serdecznie pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel