Sałatka do pracy w słoiku

Pamiętam, kiedy chodziłam do szkoły – uwielbiałam soboty, bo cały dzień mogłam spędzić beztrosko. Niedziele były mniej przeze mnie faworyzowane. Zawsze z tyłu głowy była perspektywa poniedziałku i wczesnej pobudki. Do dziś zostało mi takie myślenie. W każdą niedzielę popołudniem już myślę, co mnie czeka w kolejnym tygodniu. Myślę, że nie jestem jedyna w tej mojej „filozofii wolnego dnia” 🙂

Pytając Was, o  posiłki których brakuje na blogu wskazaliście posiłki do pracy, szkoły. Pyszne i zdrowe. Oto jedna z wielu propozycji, które już wkrótce ukażą się na blogu – sałatka do pracy w słoiku!

Ps. Życzę Wam udanego tygodnia w pracy, w szkole, w domu, gdziekolwiek będziecie.

Sałatka do pracy w słoiku



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

składniki na dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Sól i pieprz do smaku

składniki wypełnienia

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pęczek pietruszki
  • 4 garście rukoli

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka, zalać zimną wodą aby złagodzić jej smak.
  2. Przygotować dressing poprzez wymieszanie ze sobą wszystkich składników.
  3. Przelać dressing do dwóch słoików.
  4. Następnie wykładać ciecierzycę, dowolnie pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzone piórka cebuli, ugotowaną kasze jaglaną, posiekaną pietruszkę oraz rukolę.
  5. Przed podaniem wyłożyć do miski i całość wymieszać lub zapakować do większego słoika tak aby pozostawić miejsce na wymieszanie.

Możliwości

  • można użyć dowolnej kaszy lub np. komosy ryżowej
  • można użyć dowolnych warzyw np. pomidorów, cukinii, marchewki
  • można użyć dowolnej sałaty np. rzymskiej, roszponki czy masłowej
wartość kaloryczna 1 słoika  370 kcal
białko  11 g
tłuszcze 18 g
węglowodany 45 g







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel