Pasta z białej fasoli

 

Tak jak obiecałam, tak będzie! Na blogu pojawiać się będzie znacznie więcej przepisów. Większość z nich będzie lekka, szybka do przygotowania i przede wszystkim pyszna.

Dziś zapraszam Was na pastę z białej fasoli z rozmarynem-idealnie smakuje ze świeżymi warzywami jak jako dodatek np. do pieczywa. Lubię takie szybkie kombinacje kilku składników. Fantastycznie sprawdzają się, kiedy w domu pojawiają się „spontanicznie” goście.
Ps. uwielbiam tę pastę z łuskanym słonecznikiem, ale z powodzeniem możecie użyć orzechów Pini, laskowych czy włoskich.

Zapraszam Was do skosztowania 🙂

Pasta z białej fasoli



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

Przygotowanie:

1. Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
2. Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.
3. Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią – podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.
Możliwości i ciekawostki

  • do masy można dodać pieczoną paprykę
  • masę można wzbogacić o ser typu feta
wartość kaloryczna dla całej pasty o wadze ok 530 g 1263 kcal
białko 24 g
tłuszcze 102 g
węglowodany 58 g

 







One Response

  1. Kamilla pisze:

    Wygląda to cudownie. A pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel