Pasta z białej fasoli

 

Tak jak obiecałam, tak będzie! Na blogu pojawiać się będzie znacznie więcej przepisów. Większość z nich będzie lekka, szybka do przygotowania i przede wszystkim pyszna.

Dziś zapraszam Was na pastę z białej fasoli z rozmarynem-idealnie smakuje ze świeżymi warzywami jak jako dodatek np. do pieczywa. Lubię takie szybkie kombinacje kilku składników. Fantastycznie sprawdzają się, kiedy w domu pojawiają się „spontanicznie” goście.
Ps. uwielbiam tę pastę z łuskanym słonecznikiem, ale z powodzeniem możecie użyć orzechów Pini, laskowych czy włoskich.

Zapraszam Was do skosztowania 🙂

 

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 400 g białej fasoli z puszki
 3 ząbki czosnku
 ½ sok z cytryny
 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

1

Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.

2

Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.

3

Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.

Możliwości i ciekawostki:
4

do masy można dodać pieczoną paprykę

5

masę można wzbogacić o ser typu feta

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 1263
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 102g157%
Węglowodany 58g20%
Białko 24g48%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 400 g białej fasoli z puszki
 3 ząbki czosnku
 ½ sok z cytryny
 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

Przygotowanie

1

Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.

2

Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.

3

Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.

Możliwości i ciekawostki:
4

do masy można dodać pieczoną paprykę

5

masę można wzbogacić o ser typu feta

Pasta z białej fasoli
(Wyświetlono 85 227 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Aleksandra 5 lutego 2020 o 06:28

    Przepyszna! Mój luby stwierdził, że wręcz na można przestać jej jeść. To prawda, spałaszowaliśmy całą porcję raz-dwa.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lutego 2020 o 21:38

      Cudownie – polecam się na przyszłość ?

      Odpowiedz
  2. Alicja 5 grudnia 2019 o 10:24

    Moja ulubiona pasta, pierwsza w życiu którą zrobiłam. Bardzo polecam! ?

    Odpowiedz
  3. Aneta 14 maja 2019 o 10:11

    Ile taką pastę trzymamy w lodówce i czy ewentualnie można zamrażać?

    Odpowiedz
  4. Aneta 13 maja 2019 o 14:13

    Jaki jest czas przechowywania tej pasty w lodówce i czy można zamrażać?

    Odpowiedz
  5. marta 8 maja 2019 o 19:15

    Czy można użyć świeży rozmaryn?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 maja 2019 o 10:32

      tak

      Odpowiedz
    2. Kasia 15 maja 2019 o 09:47

      Przepyszna pasta ??

      Odpowiedz
  6. Ilona 5 maja 2019 o 16:01

    Z opisu poniżej wynika, że to na 5 porcji, a jedna porcja ma 1263 kcal o_O czy to pomyłka?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 maja 2019 o 22:03

      tutaj chodzi o całą pastę – ona ma 1263 kcal

      Odpowiedz
  7. Kamilla 8 kwietnia 2019 o 15:45

    Wygląda to cudownie. A pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.