Lekkie gofry śniadaniowe

Gofry przewijają się w mojej kuchni bez przerwy. Często z tego samego ciasta robie po prostu placuszki. Kombinuje z ciastem idealnym. Na blogu znajdziecie już przepisy na:

Dziś dołączam kolejną recepturę na lekkie gofry śniadaniowe – jak zwykle proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zresztą 🙂 oceńcie sami 🙂

Lekkie gofry śniadaniowe



Ilość porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  2. Rozgrzać gofrownicę – gofry smażyć wylewając odpowiednią ilość ciasta po 4 minuty.
  3.  Podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Możliwości

  • zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub syropu z agawy
  • można zastąpić mąkę pszenną – mąka owsianą – wtedy dodajemy jej mniej
  • jajka można zastąpić rozgniecionym 1 bananem lub jakami z siemienia (2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody )
wartość kaloryczna dla 2 dużych gofrów 351 kcal
białko  16 g
tłuszcze 5 g
węglowodany 21 g

 







15 komentarzy

  1. Mysza pisze:

    Hejka. A czy na spokojnie można wcisnąć mąkę ryżową zamiast tej pełnoziarnistej??
    Pozdrawiam

  2. Izka pisze:

    Czy 6 porcji oznacza 6 sztuk?

  3. Katarzyna pisze:

    Jaka mąkę można dodać zamiast maki pełnoziarnistej ? Przy nie tolerancji glutenu

  4. Babrzym pisze:

    Oj Kochana, kolejna propozycja na pyszne śniadanie, robiłam już gofry na kefirze, ale na jogurcie greckim jeszcze nie. Jestem ciekawa smaku. Jutro wpadają na śniadanie 💚💚💚 dziękuję za przepis

  5. Babrzym pisze:

    A co do zamiany mąki na owsiana, ile jej użyć? 1.5 szkl będzie ok czy dac mniej ? Czy może sugerować się konsystencja? 😊

    • admin admin pisze:

      ciasto powinno być gęste jak krem – zaczęłabym od szklanki i ewentualnie dodawała po łyżce gdyż mąka owsiana jest bardzo chłonna

  6. Patrycja pisze:

    A czy zamiast jogurtu greckiego może być zwykły jogurt naturalny? Bo akurat taki w domu jest. 🙂 Pozdrawiam

  7. Karina pisze:

    Gofry jak zawsze fantastyczne. Niestety moja gofrownica już sobie nie radzi 😀wiem, że Pani lubi markę Eldom. Który konkretnie model? Będę wdzięczna za podpowiedź. Dobrego dnia❤️

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel