Czekoladowe babeczki jogurtowe

U nas dzisiaj wielki dzień. Nasza Jagienka zjadła swój pierwszy posiłek 🙂 Naszą przygodę z rozszerzaniem diety zaczęliśmy od dyni. Dostaje od Was mnóstwo pytań dotyczących posiłków dla najmłodszych. Jeżeli tylko nasza „szefowa” zaakceptuje moje pomysły obiecuję, że będą się one pojawiać na blogu.

Na dobre rozpoczęcie weekendu przygotowałam dla Was jak zwykle ekspresowy i pyszny przepis na czekoladowe babeczki jogurtowe.

Częstujcie się i dzielcie przepisem 🙂

 

Czekoladowe babeczki jogurtowe



Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 25 minut

Składniki:

  • 3 banany
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i  2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki (50g )gorzkiej czekolady lub mini dropsów czekoladowych

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  2. W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.
  3. Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.
  4. Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.
  5. Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.
  6. Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy

Możliwości

  • do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce
  • zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka
wartość kaloryczna dla 1 babeczki 200 kcal
białko 4 g
tłuszcze  9 g
węglowodany 31 g

 







12 komentarzy

  1. Asia pisze:

    Można zastąpić olej kokosowy, np. olejem z winogron ? Pozdrawiam

  2. Karolina pisze:

    Mialam pytac o to samo 🙂

  3. Karolina pisze:

    Czy wogole innym olejem niz kokosowym ?

  4. Aga pisze:

    Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego naturalnego? Oraz czy można zamienić syrop klonowy na miód? 🙂

  5. Basia pisze:

    Synek jest uczulony na białko jaja kurzego. Ile trzeba dać jajek przepiórczych, lub zrezygnować z jajek w ogóle?

    • admin admin pisze:

      polecam zamienić na jaka z siemienia na każde tradycyjne jajko przypada 1 łyzka mielonego siemienia lnianego wymieszana w 3 łyżkach wody
      w przypadku przepiórczych 1 jajko = 3 jajka przepiórcze

  6. Gabrysia pisze:

    Czy mogę zastąpić syrop klonowy cukrem kokosowym? Jeśli tak to w jakiej ilości?
    Pozdrawiam serdecznie!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel