Budyń owsiany z Katarzynki® VEGAN i KONKURS

Powoli odnajduję się w nowej rzeczywistości. Odkrywam świat pachnący słodyczą i kipiący miłością. Narodziny mojej córeczki wywróciły wszystko do góry nogami, ale pozwoliły mi również zrozumieć co jest naprawdę  ważne. Pierwsze dni błąkałam się sama ze sobą, codziennie szukając odpowiedzi na nieistotne pytania. Bałam się swoich myśli. Bałam się, że już nie wrócę do mojego kulinarnego świata.

Na wszystko potrzeba czasu, do wszystkiego trzeba mieć dystans – i tak było w moim przypadku. Każdy dzień staje się prostszy, bardziej zrozumiały i zorganizowany. Jeszcze kilka dni temu nie sądziłam, że dam radę siąść przy komputerze i napisać post. Dziś mam w sobie mnóstwo energii i chcę działać.

Kiedy zostałam zaproszona do współpracy z Fabryką Cukierniczą Kopernik wiedziałam, że to jest ten moment, aby wrócić. Specjalnie z wykorzystaniem ich pierniczków przygotowałam deser inspirowany kuchnią mojej Babci. W mojej wersji to owsiany budyń z dodatkiem Katarzynki® VEGAN  i owocami. Receptura ta powstała, aby zachęcić Was do udziału w KONKURSIE -APPetyt na Kopernika. Uczestnikiem może być każdy – nie musisz być blogerem, instagramerem czy vlogerem :) Wystarczy,  że z wykorzystaniem Pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik wymyślisz przepis (w kategoriach: danie główne, przystawki lub desery/wypieki), zrobisz piękne zdjęcie, a następnie wypełnisz i prześlesz formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie organizatora – TUTAJ – na tej stronie znajduje się również cały regulamin. 

Nagrodami w Konkursie są:

a) za zajęcie pierwszego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 5000 zł brutto,

b) za zajęcie drugiego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 3000 zł brutto,

c) za zajęcie trzeciego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 2000 zł brutto

Poniżej przedstawiam Ci moją inspirację i zachęcam do spróbowania swoich sił w tym konkursie. Pamiętaj! Zawsze warto próbować, szczęście przychodzi do ludzi, którzy pracują na nie :)

 

Budyń owsiany z Katarzynki® VEGAN



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka masła tahini
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ szklanki owoców sezonowych
  • 1 opakowanie Katarzynki® VEGAN

Przygotowanie:

  1.  W rondelku podgrzać płatki owsiane wraz z mlekiem migdałowym, syropem i pastą sezamową (tahini). Całość gotować aż masa zgęstnieje.
  2. Kiedy płatki wchłoną płyn zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli całość jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka.
  3. Masę przełożyć do pucharków na przemian z pierniczkami i owocami.
  4. Odstawić na 5-10 minut aby smaki się przegryzły.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast płatków owsianych można użyć – kaszy jaglanej, ryżu, płatków orkiszowych czy żytnich
  • tahini – można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
  •  mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim
  • syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, daktylami, miodem, ksylitolem, cukrem kokosowym







5 Responses

  1. Cudnie wygląda, a przepis rewelacyjny! :)

  2. Jadzia pisze:

    Och, to wygląda przepysznie! Muszę spróbować :)

  3. Suwka pisze:

    Matko, to wyglada tak pysznie a ja jeszcze 3 godziny w pracy :<

  4. Daria pisze:

    Ale to ślicznie wygląda! Skusiłaś mnie m.in. tym ostatnim zdjęciem. Na bank dzisiaj wypróbuje ten przepis i dam znać jak smakowało a na 100% jak zawsze gdy biorę stąd przepis będzie pysznie.

  5. Darek pisze:

    Bardzo fajny konkurs, trzeba trochę wytężyć swój mózg i wymyślić jakiś przepiski z tymi piernikami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A twój przepis bardzo fajny.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel