Tarta razowa z warzywami

Lato rozpieszcza nas sezonowymi produktami. Uwielbiam kolory –  w życiu i na talerzu. Moja zasada to:  im więcej barw tym więcej zdrowia. Dziś przygotowałam dla Was wyjątkową tartę. Bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego banalnie prosta. Kruchy spód nie wymaga chłodzenia i jest wegański. Zrobiłam go na mące pełnoziarnistej, bo lubię jej orzechowy smak. Wypełnienie to szybka mikstura na bazie serków kremowych o smaku śmietankowym Hochland i jogurtu z koperkiem – aby było lżej. Całości smaku dodają brokuły, pomidorki koktajlowe i moje ukochane sezonowe kurki. Jeśli obawiacie się serków kremowych w wytrawnych wypiekach – nie ma powodu – one świetnie zachowują się wysokich temperaturach i sprawiają, że nie musimy używać jajka. Masa dzięki nim jest kremowa i aksamitna. Poza tym od razu wnoszą, wyraźny i konkretny smak,  dlatego  nie doprawiałam  jej solą, za to wzbogaciłam dużą ilością koperku. Poza tym, ten produkt produkowany jest bez konserwantów, sztucznych barwników i utwardzonych tłuszczów. Serki Hochland powstają z naturalnych składników: mleko i ser oraz w przypadku innych wersji smakowych wzbogacone są o naturalne dodatki tj. np. zioła czy warzywa. Dla mnie takie serki to również wspomnienie dzieciństwa i jeden z lepszych przysmaków, które moja Mama zawsze robi na święta – pyszna rolada serowa  z warzywami – przepis TUTAJ – którą również polecam Wam wypróbować.

Jeśli tylko skusicie się na kawałek, koniecznie mnie o tym poinformujcie 🙂 czekam na wasze komentarze 🙂

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki na kruchy wegański spód:
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 ¼ szklanki zimnej wody
Składniki na krem:
 300 g serka kremowego Hochland śmietankowego (ja użyłam w krążku – wtedy wychodzi półtora opakowania - 12 trójkącików, ale możecie użyć też wersji w bloczkach wtedy potrzebujecie 3 opakowań -  serek kremowy śmietankowy Hochland 
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ łyżeczki pieprzu mielonego
 4 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
 ¼ brokuła
 100 g grzybów kurek
 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie dodatków:
1

Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.

2

Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie spodu:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.

4

Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.

5

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.

6

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.

7

Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu:
8

Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie tarty:
9

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.

10

Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).

11

Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 318
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 17.4g27%
Węglowodany 26.3g9%
Białko 12.5g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na kruchy wegański spód:
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 ¼ szklanki zimnej wody
Składniki na krem:
 300 g serka kremowego Hochland śmietankowego (ja użyłam w krążku – wtedy wychodzi półtora opakowania - 12 trójkącików, ale możecie użyć też wersji w bloczkach wtedy potrzebujecie 3 opakowań -  serek kremowy śmietankowy Hochland 
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ łyżeczki pieprzu mielonego
 4 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
 ¼ brokuła
 100 g grzybów kurek
 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Przygotowanie dodatków:
1

Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.

2

Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie spodu:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.

4

Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.

5

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.

6

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.

7

Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu:
8

Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie tarty:
9

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.

10

Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).

11

Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.

Tarta razowa z warzywami

(Wyświetlono 7 627 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Adam 30 października 2018 o 17:10

    Taka tarta najbardziej przypadła mi do gustu. Przeważnie za nią nie przepadałam, sądziłam że jest niezbyt dobra. Teraz wiem że wszystko to jednak kwestia przygotowania bo może być smaczna! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:37

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  2. Kacper 23 października 2018 o 08:28

    Bardzo ciekawy przepis na tarte, muszę spróbować, niech tylko żona wróci i będziemy wtedy coś razem gotować. Na pewno poinformuje jak już zrobimy tą tarte z tego przepisu.

    Odpowiedz
  3. Lenka 12 października 2018 o 09:54

    Mój mąż jak zobaczył od razu się ucieszył, że pizza na obiad, jego mina była niezbyt wesoła jak spróbował 🙂 Ale ostatecznie przyznał, że dobre.

    Odpowiedz
  4. Magda 8 października 2018 o 11:37

    Super ja lubię z warzywami właśnie tarte, świetna jest. Wyszła mi pyszna, idealnie smakuje. Pyszne są takie przepisy na tarte a ją można przyrządzić na wiele sposobów.

    Odpowiedz
  5. Mysza 19 września 2018 o 16:56

    Super, uwielbiam takie tarty! Nie wpadłabym na połączenie kurek z z pomidorami i brokułami, ale wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  6. Natalia 13 września 2018 o 13:31

    Doskonałe <3 Zawsze wydawało mi się, że tarta jest bardzo trudna, ale z Twoim przepisem chyba spróbuję. Szczególnie, że kocham takie jedzonko!

    Odpowiedz
  7. Ada 2 września 2018 o 12:04

    Czy serek Hochland można czymś zastąpić? Takie serki to sama chemia i kłucie się ze zdrowym posiłkiem.

    Odpowiedz
    1. Ania F 12 września 2018 o 10:01

      Witam,
      Przepisy wspaniale ale te serki Hochland to nic ciekawego …sama chemia…Czym mozna je zastąpic ?
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  8. Kasia 20 sierpnia 2018 o 08:51

    Dużo zieleniny, warzyw. Uwielbiam takie połączenia z dobrym smakiem i to w tak ładnej kreacji. Postanowiłam, że wypróbuje Pani przepis. Świetny blog. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  9. Monika 16 sierpnia 2018 o 09:46

    To się powinno nazywać FIT PIZZA i być dostępne w każdej pizzeri. Chodziłabym znacznie częściej do nich jeśli takie coś by oferowali. Super przepis, czas wypróbować.

    Odpowiedz
  10. Karolina 14 sierpnia 2018 o 10:46

    Dosłownie no malutka pizza ale tak bardziej fit and healthly! Muszę wypróbować twój przepis obowiązkowo na to danie. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie.

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.