Tarta razowa z warzywami

Lato rozpieszcza nas sezonowymi produktami. Uwielbiam kolory –  w życiu i na talerzu. Moja zasada to:  im więcej barw tym więcej zdrowia. Dziś przygotowałam dla Was wyjątkową tartę. Bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego banalnie prosta. Kruchy spód nie wymaga chłodzenia i jest wegański. Zrobiłam go na mące pełnoziarnistej, bo lubię jej orzechowy smak. Wypełnienie to szybka mikstura na bazie serków kremowych o smaku śmietankowym Hochland i jogurtu z koperkiem – aby było lżej. Całości smaku dodają brokuły, pomidorki koktajlowe i moje ukochane sezonowe kurki. Jeśli obawiacie się serków kremowych w wytrawnych wypiekach – nie ma powodu – one świetnie zachowują się wysokich temperaturach i sprawiają, że nie musimy używać jajka. Masa dzięki nim jest kremowa i aksamitna. Poza tym od razu wnoszą, wyraźny i konkretny smak,  dlatego  nie doprawiałam  jej solą, za to wzbogaciłam dużą ilością koperku. Poza tym, ten produkt produkowany jest bez konserwantów, sztucznych barwników i utwardzonych tłuszczów. Serki Hochland powstają z naturalnych składników: mleko i ser oraz w przypadku innych wersji smakowych wzbogacone są o naturalne dodatki tj. np. zioła czy warzywa. Dla mnie takie serki to również wspomnienie dzieciństwa i jeden z lepszych przysmaków, które moja Mama zawsze robi na święta – pyszna rolada serowa  z warzywami – przepis TUTAJ – którą również polecam Wam wypróbować.

Jeśli tylko skusicie się na kawałek, koniecznie mnie o tym poinformujcie :) czekam na wasze komentarze :)

Tarta razowa z warzywami



Ilość porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

składniki na kruchy wegański spód:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki zimnej wody

składniki na krem:

dodatkowo:

  • ¼ brokuła
  • 100 g grzybów kurek
  • 5-6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Przygotowanie dodatków:

  1. Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.
  2. Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli – odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie spodu:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.
  2. Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.
  3. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.
  4. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.

 

  1. Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu:

  1. Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie tarty:

  1. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.
  2. Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).
  3. Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.
wartość kaloryczna dla 1 porcji 318 kcal
białko 12,5 g
tłuszcze 17,4 g
węglowodany 26,3 g

 







13 Responses

  1. Karolina pisze:

    Dosłownie no malutka pizza ale tak bardziej fit and healthly! Muszę wypróbować twój przepis obowiązkowo na to danie. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie.

  2. Monika pisze:

    To się powinno nazywać FIT PIZZA i być dostępne w każdej pizzeri. Chodziłabym znacznie częściej do nich jeśli takie coś by oferowali. Super przepis, czas wypróbować.

  3. Kasia pisze:

    Dużo zieleniny, warzyw. Uwielbiam takie połączenia z dobrym smakiem i to w tak ładnej kreacji. Postanowiłam, że wypróbuje Pani przepis. Świetny blog. Pozdrawiam :)

  4. Ada pisze:

    Czy serek Hochland można czymś zastąpić? Takie serki to sama chemia i kłucie się ze zdrowym posiłkiem.

  5. Natalia pisze:

    Doskonałe <3 Zawsze wydawało mi się, że tarta jest bardzo trudna, ale z Twoim przepisem chyba spróbuję. Szczególnie, że kocham takie jedzonko!

  6. Wygląda bardzo apetycznie :) Chętnie spróbujemy :)

  7. Mysza pisze:

    Super, uwielbiam takie tarty! Nie wpadłabym na połączenie kurek z z pomidorami i brokułami, ale wygląda bardzo smakowicie :)

  8. Magda pisze:

    Super ja lubię z warzywami właśnie tarte, świetna jest. Wyszła mi pyszna, idealnie smakuje. Pyszne są takie przepisy na tarte a ją można przyrządzić na wiele sposobów.

  9. Lenka pisze:

    Mój mąż jak zobaczył od razu się ucieszył, że pizza na obiad, jego mina była niezbyt wesoła jak spróbował :) Ale ostatecznie przyznał, że dobre.

  10. Kacper pisze:

    Bardzo ciekawy przepis na tarte, muszę spróbować, niech tylko żona wróci i będziemy wtedy coś razem gotować. Na pewno poinformuje jak już zrobimy tą tarte z tego przepisu.

  11. Adam pisze:

    Taka tarta najbardziej przypadła mi do gustu. Przeważnie za nią nie przepadałam, sądziłam że jest niezbyt dobra. Teraz wiem że wszystko to jednak kwestia przygotowania bo może być smaczna! :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel