Vege placek z jabłkami

Kiedy nachodzi mnie ochota na „coś słodkiego” lubię działać od razu. Lubię jak najszybciej cieszyć się efektem. Jabłka w lodówce podsunęły mi pomysł, aby przygotować szybki placek. Nie miałam w domu jajek, masła ani zwykłej mąki (to w sumie nic nowego, bo tylko na wyjątkowe okazje, kiedy muszę upiec biszkopt ją kupuję).

Z dostępnych składników powstało ciasto wegańskie i bezglutenowe. Wszystko w mojej kuchni jest eksperymentem, więc zanim trafi na blog musi się po prostu udać i przede wszystkim smakować. Ten placek spełnił te wymagania i dzisiaj możecie się nim częstować – zapraszam.

Vege placek z jabłkami



Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 45-50minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 1 ½ szklanki  mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.
  3. W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.
  4. W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.
  5. Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.

MOŻLIWOŚCI:

  • mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej
  • cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą
  • olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem
  • ocet -można zastąpić sokiem z cytryny
wartość kaloryczna dla 1 porcji 134 kcal
białko 0,1 g
tłuszcze 12,2 g
węglowodany 7,1 g

 







8 Responses

  1. Natalia pisze:

    Czy można zamienić mąkę bezglutenową na pelnoziarnistą orkiszową?

  2. Marta pisze:

    Ciasto wygląda smakowicie :) . Mam tylko pytanie czy można użyć mąki żytniej pełnoziarnistej (akurat taką mam w domu)?? Czy będzie za ciężka?

  3. Gosia pisze:

    Kinga, jesteś świetna! Prosty przepis zachęca do pieczenia, a podając zamienniki otwierasz mój umysł (mam wiele ograniczeń pokarmowych wynikających ze stanu zdrowia). Dziękuję!

  4. Przepis kupujemy w 100 % :) Pozdrawiamy!

  5. Alicja pisze:

    Uwielbiam twoje przepisy Kinga i bardzo mi sie podoba jak podajesz zamienniki produktow jest to bardzo przydatne. Dziekuje serdecznie.;)

  6. Agata pisze:

    Czy tortownica 23 cm się nada? Tylko taka blaszkę posiadam, haha

  7. Marta pisze:

    Kinga jakiej mąki bezglutenowej używasz, bo tyle tego jest na rynku i nie wiadomo co kupić, a jestem świeża w tym temacie.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel