Najlepsza kawa i Wegańskie mini Pavlove

W afrykańskie upały najlepiej smakuje kawa z tych terenów. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis stworzony dla Starbucks, czyli Wegańskie mini Pavlove z musem grapefruitowym i wodą z kwiatów pomarańczy. Mieszanka Kenya o średnim stopniu palenia jest zbilansowana, delikatna i bogata. Za każdą kawą tej marki stoi piękna, prawdziwa historia. Widoczne na opakowaniach rysunki (w tym przypadku słoń) zdradzają tylko jej część, aby je poznać wystarczy wybrać się do Starbucksa i porozmawiać z baristami. Oni opowiedzą o każdej kawie, nauczą jak ją przygotować za pomocą alternatywnych metod i co najważniejsze odkryją przed Wami cudowny świat kawy i parowania (łączenia jej z jedzeniem). Mieszanka kaw Kenya kryje w sobie smaki cytrusów. To nimi dookoła obsadzane są plantacje kawowca, aby odstraszyć słonie, które są dla kawy największymi szkodnikami. Sama kawa jest soczysta i złożona, idealnie smakuje w gorące, letnie dni. Chcąc dodatkowo wydobyć jej smak przygotowałam ją w Chemexie (pisałam o nim TUTAJ i TUTAJ) i podałam z wegańską bezą i grejpfrutem.  Musicie spróbować tego zestawu! Afryka na wyciągnięcie ręki, raj na podniebieniu.

Wegańskie mini Pavlove z musem grapefruitowym i wodą z kwiatów pomarańczy



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Czas całkowity: 120 minut

Składniki:

BEZA

  • 150 ml aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy)
  • 150 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM

  • 2 puszki mleka koksowego – schłodzonego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 grejpfruty
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 4 łyżki nasion chia

Przygotowanie:

Przygotowanie bezy:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 140 º C. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i odrysować na nim 6 okręgów wielkości 5 cm lub jeden duży o średnicy 20 cm.
  2. W misce wymieszać cukier i skrobię. Odłożyć na bok.
  3. Schłodzoną wodę z puszki ciecierzycy przelać do misy robota. Ubijać na niskich obrotach, a następnie powoli zwiększać prędkość. Kiedy piana stanie się puszysta i lekka (około 5 minut) ustawić średnią prędkość miksera i dodawać cukier trzcinowy po jednej łyżce na 2-3 minuty. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększyć prędkość na największą moc – około 2 minuty. Piana ma być błyszcząca, lśniąca i zachowywać swój kształt.
  4. Na koniec dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze 10 sekund.
  5. Masę przełożyć do worka cukierniczego i na przygotowany papier wyciskać masę formując ją w gniazdka (krawędzie mają być wyższe). Masę można też rozprowadzić za pomocą szpatułki.
  6. Przygotowane bezy umieścić w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 130 ºC i piec 70 minut do momentu, kiedy na zewnątrz jest sucha w dotyku. Wyłączyć piekarnik, pozostawiając bezy w środku do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie kremu:

  1. Przygotować krem poprzez zmiksowanie stałej części mleka kokosowego z pozostałymi składnikami tj. syropem, nasionami chia i wodą z kwiatów pomarańczy.
  2. Grejpfruty obrać i wyfiletować. Połowę owoców połączyć z masą.
  3. Przed samym podaniem w środek każdej bezy wyłożyć krem i udekorować pozostałymi owocami.







2 Responses

  1. Maciej pisze:

    Przepis jest na prawdę świetny, nie sądziłem że wegański przysmak tak przypadnie mi do gustu. Twoje pavlove z musem grapefruitowym to majstersztyk, serio 😉 Tylko nigdzie nie mogę znaleźć tej kawy, a nie jestem przekonany do niektórych sklepów internetowych. A ty skąd ją bierzesz ? Masz może sprawdzone miejsce gdzie mógłbym ją zakupić ? Pozdrawiam gorąco :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel