Konfitura z malinami i chia

W tym roku totalnie przepadłam na punkcie truskawek i malin. Całą ciążę nie miałam ani jednej kulinarnej zachcianki. Moja dieta była taka, jak i przed ciążą choć z pewnymi modyfikacjami (zakaz jedzenia w ciąży surowych ryb, produktów niepasteryzowanych itd). Gdzieś, kiedyś czytałam teorię, że ponoć dziecko już w łonie matki kształtuje swój smak-zobaczymy niebawem :)  Teraz zakręcam lato do słoików i robię lekkie konfitury z sezonowych owoców. Dziś przedstawiam Wam cudo z malin – zagęszczone nasionami chia i osłodzone ksylitolem.  Zdecydowanie najlepsza z możliwych wersji. Polecam Wam wypróbować – minimum czasu, maksimum przyjemności.

Konfitura z malinami i chia



Ilość porcji: 1 słoik 300 ml
Czas przygotowania: 5minut
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 2 szklanki malin – mogą być mrożone
  • 2 łyżki nasion chia lub lnu
  • 2 łyżki wody
  • 2 ksylitolu
  • skórka starta z limonki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zmiksować. Postawić na małym ogniu i zagotować.
  2. Kiedy zacznie bulgotać – gotować jeszcze 5 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonego i suchego słoika. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia do góry dnem.







9 Responses

  1. Ania pisze:

    Ile można taką konfiturę przechowywać?

    • admin admin pisze:

      Po wystygnięciu słoik przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu np. spiżarce. Ja zazwyczaj zużywam je w przeciągu kilku miesięcy. Po otwarciu przechowuje w lodówce.

  2. Maria pisze:

    Piszesz, że zamykasz lato do słoików a lata nawet jeszcze nie ma natomiast owoce już się pojawiły. Szokujące jest to, co dzieje się teraz za oknem. Przepis prezentuje się nadzwyczaj atrakcyjnie i smacznie. W ten sposób jeszcze nie słodziłam konfitur, ale spróbuję. Podpinam się pod pytanie Ani: jak długo i w jaki sposób przechowywać taką konfiturę?

    • admin admin pisze:

      Po wystygnięciu słoik przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu np. spiżarce. Ja zazwyczaj zużywam je w przeciągu kilku miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

  3. Basia Janiec pisze:

    Kingi czy można zrobić taki sam dżem tylko z truskawek? I czy takie same proporcje??

    • admin admin pisze:

      dokładnie można zrobić również z truskawek – polecam dodać mniej ksylitolu gdyż truskawki są słodsze od malin

  4. Łukasz Janc pisze:

    A ja dodałem jeszcze dwie łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (hyćki) i wyszło delicious! 😋

  5. Nieobeznana pisze:

    Przepraszam, jeśli pytanie głupie, ale jako że robię takie słoiczki po raz pierwszy nie jestem obeznana: czy wieczka powinny się „zassać”? :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel