Brioszka

Smak ciasta drożdżowego zawsze budzi moje wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś często w sobotni poranek przygotowuje zaczyn, aby w południe rozkoszować się „puchatym” kawałkiem ciasta czy drożdżówki. Brioszka, na którą dzisiaj przestawiam  Wam przepis jest fantastyczna. Lekka, delikatna i prosta w przygotowaniu. Idealna na weekendowe śniadanie. Częstujcie się i dzielcie dobrem :)

Brioszka



Ilość porcji: 12-15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 - 45 minut
Czas całkowity: 3 godziny

Składniki:

  • 400 g maki pszennej typ 550
  • 100 g maki pszennej typ 00*
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • szczypta soli

do posmarowania ciasta:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru perlistego

Przygotowanie:

  1. Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  4. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.
  5. Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.
  6. Brioszkę piec 35 – 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

UWAGA!

Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna







12 Responses

  1. Ela pisze:

    Nie lubię zadawać takich pytań ale taka mam ochotę na tę brioszki na jutro ale nie mam mąki 00 :( da się czymś zastąpić czy to już nie będzie to?

  2. Monika pisze:

    Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co to jest mąka pszenna 00…to jakiś specjalny typ mąki? Nigdy w sklepie takiej nie widziałam, a dość szczegółowo rozglądam się zawsze w dziale z mąką. Z tym, że mieszkam w bardzo małym mieście i asortyment w sklepach też jest słaby

    • admin admin pisze:

      typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną

  3. Asia pisze:

    Na pewno wkradł się błąd i po prostu brakuje pierwszej cyferki w typie mąki 😊😊😊

    • admin admin pisze:

      nie :) to ma być typ mąki 00 ale brioszka spokojnie uda się na typie 450 lub 550
      typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną

  4. Kasia pisze:

    Czy można użyć do przepisu mieszanki bezglutenowej?

  5. Andzia pisze:

    Możesz zaproponować jakiś przepis na pyszne ciasto drożdżowe z jagodami ? Czy może do przepisu powyżej pasują?🤔 pozdrawiam 😊

  6. Marta pisze:

    Super przepis też lubiłam zawsze drożdżówki i te ciasto takie puchate. Muszę sprobować zrobić taką brioszkę, użyję raczej zwykłej mąki bo nie wiem gdzie mogę dostać tą włoską typu 00 , w marketach zapewne jej nie ma, przynajmniej ja nie widziałam. Ale ze zwykłą chyba wyjdą w smaku takie same, jedynie co to może mi nie wyjdzie tak super puszyste jak Tobie. Pozdrawiam.

    • admin admin pisze:

      mąka typ 00 dostępna jest w dużych marketach ale spokojnie w tym przepisie można zastąpić zwykłą mąką

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel