FIT chleb z cukinią

W kuchni istnieją połączenia idealne – są one proste i ponadczasowe. Klasyki takie jak pomidory z twarogiem czy świeży chleb z masłem. Kiedy zostałam zaproszona do współpracy ze Starbucks, nie zdawałam sobie sprawy jak, smak kawy może się potęgować podczas zestawienia z odpowiednimi produktami. Działa to też w drugą stronę tzn. źle dobrana kompozycja smaków może sprawić, że zarówno kawa, jak i posiłek stają się po prostu niedobre.

Kolejny raz będę pisała o fascynacji kawą, jaką cały czas odkrywam. W moim domu, wraz z mężem bawimy się w baristów odkrywając coraz to nowsze mieszanki, metody parzenia, mielenia itd. Ja dodatkowo wyżywam się tworząc nowe receptury idealnie skomponowane pod daną mieszankę.

Chleb z cukinią i orzechami oraz karmelizowanymi śliwkami i jogurtem, który dziś dla Was serwuję popijaliśmy mieszanką Starbucks Colombia Nariño. Ma ona orzechową, delikatną nutę, lekko ziołową. Jest gładka, zbalansowana, delikatna, a jednocześnie bardzo bogata. Serce kolumbijskiej kawy umiejscowione jest w górach Nariño. Rośnie ona w miejscu, gdzie ciepłe tropikalne dni i chłodne noce pozwalają na powolny rozwój ziaren. Gleba jest żyzna, a dni słoneczne co daje mieszankę złożoną i elegancką, z soczystą kwasowością. Ta kawa jest po prostu wyjątkowa.

Zawsze, kiedy tworzę recepturę, określam najpierw smaki pasujące i w tym przypadku wypisałam: śliwka, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada, orzechy. Na tej bazie stworzyłam przepis, który jestem pewna, że wielu z Was przypadnie do smaku. Koniecznie przygotujcie go z kawą Starbucks Colombia Nariño wtedy zobaczycie jak istotne jest dobre parowanie – równowaga. Ciasto i kawa wzajemnie się uzupełniają i nie konkurują ze sobą, współistnieją w doskonałej harmonii.

Moim zdaniem najlepszą dla tej kawy jest metoda przenia w Chemexie (rodzaj prostego ekspresu do kawy gdzie na szklanym naczyniu umieszczony jest filtr z kawą odpowiednio zmieloną – widać na zdjęciach owo naczynie :) ) Kawa przygotowana w ten sposób jest jeszcze lżejsza i niepowtarzalna. O procesie, czynnikach i proporcjach pisałam już TUTAJ.

Jestem ciekawa czy Wy Waszych domach próbujecie alternatywnych metod parzenia kawy? Jakie są Wasze ulubione metody? Czy jest tutaj ktoś, kto interesuje się parowaniem (łączeniem) kawy z jedzeniem?

Dajcie znać w komentarzu :)

Ps. dla osób zainteresowanych polecam, aby odwiedzić Starbucksa i porozmawiać z baristą o mieszankach kaw i alternatywnych metodach jej parzenia. Polecam tę przygodę :)

FIT chleb z cukinią i orzechami



Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 70 minut

Składniki:

składniki na ciasto:

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka startej cukinii
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki orzechów pecan

składniki na karmelizowane śliwki:

  • 10 śliwek
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.
  2.  Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.
  3. Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.
  4. Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).
  5. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

PRZYGOTOWANIE ŚLIWEK

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.

Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.







5 Responses

  1. Maja pisze:

    Czym można zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz cukier trzcinowy?
    Gdzie można kupić takie naczynie do zaparzania kawy?😊 z góry dziękuję za informację

  2. Sara pisze:

    Super przepis!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel