Poranna miska czyli jajko po turecku

Coraz więcej osób zaczyna fascynować się smakiem kawy. Przyznam się, że może trochę późno ale i mnie to pochłonęło. Jeszcze kilka lat temu stroniłam od tego napoju, a dziś nie wyobrażam sobie bez niego poranka czy popołudnia. Przez moją kuchnię przewinęły się już różne mieszanki, metody parzenia czy podania. Cały czas odkrywam jej bogactwo i fascynuję się nim. Jak cudownie łączy się z jedzeniem wydobywając smak lub totalnie go zmieniając – dokładnie tak jak wino.
Znalezienie dobrego połączenia pobudza nasze zmysły związane z jedzeniem i piciem, sprawia, że odczuwamy coś nieoczekiwanego. Kiedy myślę o kawie najczęściej kojarzę ją ze słodkościami, są jednak mieszanki, które fantastycznie współgrają z wytrawnymi smakami.
Niedawno miałam przyjemność odbyć spotkanie w Starbucks dotyczące właśnie parowania kawa. To było fascynujące przeżycie. Wróciłam do domu z torbą pełną genialnych kaw i zaczęłam odkrywać ich smak. Od tamtego dnia moja filozofia picia kawy zupełnie się zmieniła.

Starbucks zmienił dla mnie oblicze. Zawsze wpadałam tam tylko na szybkie latte, nie zwracając uwagi na prawdziwe serce tego miejsca. Jeżeli i Ty tak robiłeś, polecam zatrzymać się tam na chwilę i poczuć bogactwo, które jest na wyciągnięcie ręki. Zacznę od kaw, które już na stałe wkradły się w repertuar mojego dnia. Starbucks proponuje genialne mieszanki, z plantacji z całego Świata o różnym stopniu palenia, aromacie i nutach smakowych. Barista opowie o każdej cudowną historią, która pozwali jeszcze lepiej zrozumieć jej smak. Najważniejsze! Wskaże Ci alternatywne metody parzenia i daną mieszankę zmieli w odpowiedni sposób w zależności od wyboru metody przygotowania jej w domu. Uważam, że za każdą kawą kryje się wspaniała opowieść i ja dziś chcę Wam przybliżyć jedną z nich.

Starbucks Veranda Blend – ta kawa urzekła mnie od pierwszego smaku. Subtelna, lekko palona o łagodnym smaku, gładka, delikatna. Wyczuwam w niej  posmak kakao i prażonych orzechów. Teraz wyobraź sobie farmera – plantatora kawy w Ameryce Łacińskiej i jego rodzinę podczas ciepłego poranka. Wszyscy zasiadają na werandzie i popijają ciepły trunek, zagryzając go brioszką z awokado. Tak! Ta kawa idealnie komponuje się z wanilią, maślanymi ciasteczkami, awokado, ma w sobie fenomenalną, delikatną słodycz.  Zachwyca!

Ta mieszanka najbardziej smakuje mi z poranną miską, czyli jajkiem po turecku Çilbir z zielonymi warzywami i maślaną brioszką. Takie śniadanie to szybka uczta o niezwykłym smaku. Polecam Wam wypróbować i kawę i przepis.

Tak samo jak ważne jest śniadanie w naszej diecie, tak samo dla kawy ważny jest proces jej parzenia, aby uwolnić cały jej smak. Moja kawę (Starbucks Veranda Blend) parzyłam metodą przelewową w CHEMEXie (to szklany dzbanek z rozszerzającą się ku górze szyjką i drewnianym uchwytem). Proces ten polega na tym, że do filtra umiejscowionego na górze (wspomnianego naczynia) wsypujemy odpowiednią ilość zmielonej kawy. Sam proces mielenia jest również istotny – w zależności od wybranej przeze mnie metody parzenia, bariści w Starbucks mielą mieszankę na porządany stopień. Smak idealnej kawy to połączenie 4 ważnych elementów: proporcji (w moim przypadku zastosowałam proporcję 2 łyżki kawy na 180 ml wody), stopnia zmielenia kawy (wybrałam drobne mielenie ziaren kawy Veranda Blend), wody (zawsze używam wody filtrowanej) oraz świeżości (tutaj istotne jest przechowywanie kawy – zawsze w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku).

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas10 minut

 1 jajko
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 2 łyżki szczypiorku
 ¼ awokado
 1 garść rukoli
 kilka pomidorków koktajlowych
 Sól i pieprz świeżo mielony
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 maślana brioszka
Składniki na brioszkę:
 400 g maki pszennej typ 550
 100 g maki pszennej typ 00
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 1 jajko
 250 ml mleka
 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
 1 szczypta soli
Do posmarowania ciasta:
 1 żółtko
 2 łyżki mleka
 1 łyżka cukru perlistego

1

Na rozgrzane dno patelni wlać około 2 cm wody. Poczekać do momentu, kiedy się zagotuje. Zmniejszyć ogień i wbić jajko. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry.

2

Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.

3

Wydrążone i obrane awokado kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy w pół.

4

Na talerz wykładamy jogurt grecki, na niego wykładamy jajko, całość oprószamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

5

Z boku wykładamy przygotowane warzywa: rukolę, awokado i pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą. Podajemy z brioszką.

Przygotowanie brioszki:
6

Letnie mleko wymieszać z drożdżami 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

7

Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

8

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

9

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.

10

Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.

11

Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 1 jajko
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 2 łyżki szczypiorku
 ¼ awokado
 1 garść rukoli
 kilka pomidorków koktajlowych
 Sól i pieprz świeżo mielony
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 maślana brioszka
Składniki na brioszkę:
 400 g maki pszennej typ 550
 100 g maki pszennej typ 00
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 1 jajko
 250 ml mleka
 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
 1 szczypta soli
Do posmarowania ciasta:
 1 żółtko
 2 łyżki mleka
 1 łyżka cukru perlistego

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno patelni wlać około 2 cm wody. Poczekać do momentu, kiedy się zagotuje. Zmniejszyć ogień i wbić jajko. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry.

2

Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.

3

Wydrążone i obrane awokado kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy w pół.

4

Na talerz wykładamy jogurt grecki, na niego wykładamy jajko, całość oprószamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

5

Z boku wykładamy przygotowane warzywa: rukolę, awokado i pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą. Podajemy z brioszką.

Przygotowanie brioszki:
6

Letnie mleko wymieszać z drożdżami 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

7

Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

8

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

9

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.

10

Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.

11

Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

Poranna miska czyli jajko po turecku
(Wyświetlono 3 204 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Martyna 20 listopada 2018 o 11:39

    Super, własnie szukam różnych przepisów białkowych na śniadanie i takie jajko po turecku to bardzo fajna opcja. Podoba mi się taka inspiracja śniadaniowa.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:19

      🙂

      Odpowiedz
  2. Kamila 7 listopada 2018 o 10:49

    Super bardzo fajny przepis, trochę wymagający co mi z reguły po wstaniu nie chce się spędzać godziny w kuchni i piec broszkę świeżą, ale na pewno dla osób które chcą sobie zjeść smacznie to sobie zrobią ja pozostanę przy samym jajku po turecku.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:30

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  3. Kaja 1 maja 2018 o 14:01

    Kingo, typ mąki 00 – czy zabrakło 5 w tym zapisie?;)

    Odpowiedz
    1. admin 8 maja 2018 o 10:33

      typ mąki 00 – na niej najlepiej wychodzą ciasta drożdżowe

      Odpowiedz
  4. szkolenierodo.pl 29 kwietnia 2018 o 02:45

    Piękne zdjęcie. Po takim śniadaniu dzień staje się lepszy 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 8 maja 2018 o 10:32

      dziękuję za miłe słowa

      Odpowiedz
  5. Agnieszka 27 kwietnia 2018 o 21:05

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  6. Agnieszka 26 kwietnia 2018 o 22:27

    Kingo, jaką wodą polewać jajko? Czy chodzi o tą, na której się gotowało?

    Odpowiedz
    1. admin 27 kwietnia 2018 o 09:49

      dokładnie 🙂

      Odpowiedz
  7. Kasia 26 kwietnia 2018 o 10:27

    Piękne zdjęcia!
    Ja pokochałam kawę od kiedy przestałam słodzić. Aromatyczna, czarna kawa to jest to 😀

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:44

      dziękuję :*

      Odpowiedz
  8. Marcin 20 kwietnia 2018 o 00:00

    Świetny pomysł na zdrowe śniadanie.

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.