Lekka sałatka wiosenna

Kiedy pojawiają się pierwsze ciepłe promienie słońca, moja kuchnia totalnie się zmienia. Dość mam już wtedy owsianek, warzywnych zup czy treściwych gulaszy. Choć w głębi serca dalej darzę je uwielbieniem, ich siła gaśnie w momencie pojawienia się świeżych, wiosennych warzyw i owoców. Moja lodówka zmienia oblicze. Warzywa korzeniowe zastępują kiełki, rzodkiewki, szparagi. Kuchenny parapet wzbogaca się o jeszcze większą ilość świeżych ziół i boskie sałaty. Kupuje te w doniczkach składające się z różnych odmian – od polskich dostawców. Ich uprawę mam sprawdzoną :) Wkładam je do doniczek – osłonek i mocno podlewam wodą. Mam gwarancje tego, że zawsze są świeże, nie więdną i co najważniejsze odrastają :) Na moim Instagramie (IG) często pokazuje zawartość mojej lodówki lub kuchni – widzicie co na co dzień jest w mojej kuchni i co polecam.

Dziś przygotowałam ekspresową, lekką sałatkę – w rozwiązaniu odwiecznego dylematu – co zjeść na lunch. I to właśnie wy w ankiecie na IG zdecydowaliście, że chcecie ten przepis :)

 

Lekka sałatka wiosenna



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 2 garście sałaty (ja kupuję 3 rodzaje sałat w Lidlu)
  • 1 papryka żółta
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 rzodkiewki
  • ½ awokado
  • garść jarmużu
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki orzechów pecan
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz

na dressing:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy oraz jej skórka
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć i dowolnie pokroić. Podzielić na pół i umieścić na dwóch talerzach. Ja staram się nadawać im ciekawe kształty np. paprykę czy awokado wykrawam wyciskaczkami do ciastek.
  2. Całość posypać ugotowaną kaszą jaglaną, orzechami i zieloną cebulką. Oprószyć solą i pieprzem.
  3. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nim przygotowana sałatkę.
wartość kaloryczna dla 1 porcji 288 kcal
białko 5,8 g
tłuszcze 20 g
węglowodany 21 g







2 Responses

  1. Natalia pisze:

    Jak pięknie i smacznie wygląda 😀

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel