Bezglutenowy torcik marchewkowy

Tworząc przepisy najczęściej w moim przypadku powstają one z „resztek”. To zaskakujące jak wiele smaku zawierają tzw. odpadki. Tym razem w roli głównej marchewka ?a raczej jej wytłoczyny po soku. Widzę, jak wielu z Was poszukuje przepisów bezglutenowych. Ten przepis właśnie Wam dedykuję. Kiedy na moim Instagram Stories pokazałam ten przepis zaczęła się istna rewolucja. Zaskakujecie mnie – uwielbiam, kiedy tak żywo reagujecie.  Bezglutenowy torcik marchewkowy ?jest niesamowicie prosty w przygotowaniu – wystarczy tylko w jednej misce wymieszać wszystkie składniki. W przepisie podaję również wersję dla wegan i tabelę kaloryczną.

Częstujcie się przepisem, dzielcie się opiniami i jeśli Wam podoba się to, co robię mówcie o tym dalej ?

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 20 minut

 300 g startej marchewki lub wytłoczyn z jej soku
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 200 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
 40 ml oleju z pestek winogron
 100 g syropu klonowego
 ½ szklanki rodzynek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do dekoracji: jogurt kokosowy, skórka z pomarańczy

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

 W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.

3

Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

5

Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.

Możliwości:
6

Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką

7

Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko =  1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)

8

Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej

9

Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 284
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18.3g29%
Węglowodany 25.5g9%
Białko 7.4g15%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 300 g startej marchewki lub wytłoczyn z jej soku
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 200 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
 40 ml oleju z pestek winogron
 100 g syropu klonowego
 ½ szklanki rodzynek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do dekoracji: jogurt kokosowy, skórka z pomarańczy

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

 W misce wymieszać marchewkę, jajka, cynamon, mąkę migdałową, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.

3

Wszystkie składniki należy dobrze połączyć i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Ciasto piec godzinę lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

5

Ciasto wystudzić i przed podaniem udekorować jogurtem kokosowe oraz skórką z pomarańczy.

Możliwości:
6

Marchewkę można zastąpić startym jabłkiem, cukinią lub pietruszką

7

Wersji wegańskiej jajka należy zastąpić jajkami z siemienia (1 jajko =  1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)

8

Mąkę migdałową można zastąpić mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub połową porcji mąki kokosowej

9

Syrop klonowy można zastąpić miodem, zrobiłam z agawy lub cukrem trzcinowym

Bezglutenowy torcik marchewkowy ?

 

(Wyświetlono 7 967 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Anna 15 października 2018 o 21:45

    Super przepis, zrobiłam i co najważniejsze nawet najmłodsi się zakładali;) ja zawsze nieco modyfikuje przepisy, ale tak czy inaczej ciacho pyszne!

    Odpowiedz
  2. Małgorzata 12 września 2018 o 17:18

    Kinga, czy mogę użyć mąki owsianej? Jeżeli tak, to w jakiej ilości?

    Odpowiedz
    1. Marta 11 kwietnia 2020 o 15:42

      Wspaniałe prosty przepis i super smaczne ciasto, dziękuję i polecam

      Odpowiedz
  3. Sara 27 kwietnia 2018 o 18:16

    Czym można zastąpić olej z pestek winogron ?

    Odpowiedz
    1. admin 27 kwietnia 2018 o 19:19

      oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, olejem kokosowym

      Odpowiedz
  4. Marianna 4 kwietnia 2018 o 15:28

    Bardzo wykwintnie wygląda ten torcik!

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:23

      🙂

      Odpowiedz
  5. Andzia 25 marca 2018 o 16:21

    wyciśnięciu 🙂 soku z wyciskarki- miało być.

    Odpowiedz
  6. Andzia 25 marca 2018 o 16:19

    Do ciasta dodałam wytłoki z marchewki i pomarańczy, które zostaly po wciśnięciu soku z wyciskarki. Ta pulpa byla dość sucha. Następnym razem dodam trochę soku. Bo ciasto było zbite i słabo wyrosło. Ale jest pyszne. Na wierzch przygotowałam krem z tofu z przepisu Kingi wegańskiego tortu marchewkowego. Super przepisy. Świetne inspiracje.

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:31

      super że smakowało 🙂 dzięki za komentarz :*

      Odpowiedz
  7. Kundzia 19 marca 2018 o 20:16

    Torcik przepyszny! W domu normalnie rzucili się na niego przez co na drugi dzień musiałam zrobić drugi i również znikł w kilka minut <3 Na pewno trafi na wielkanocny stół 😀

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2018 o 15:03

      Takie komentarze cieszy mnie najbardziej? bardzo dziękuję.

      Odpowiedz
  8. Ola 19 marca 2018 o 10:30

    Kinga!
    W smaku genialne ale strasznie mi się kruszy, jakaś rada?

    Odpowiedz
  9. Agnieszka 18 marca 2018 o 19:22

    Kinga, zrobiłam dzisiaj to ciasto. Użyłam tartej marchewki. Musiałam dodać trochę maślanki, bo nie było w ogóle mokre. Chyba wytłoczyny z soku mają inną konsystencję i efekt jest wtedy inny. Niemniej smak w porządku.

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2018 o 15:06

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz.

      Odpowiedz
  10. Asia 11 marca 2018 o 12:23

    A czy mozna ciasto mozna przełożyć jakims kremem?? Czy raczej moze sie rozwalic?

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2018 o 23:37

      ciasto jest dość ciężkie i mokre. Zabieg się uda jednak wydaje mi się niepotrzebny 🙂

      Odpowiedz
  11. gabrysia 6 marca 2018 o 20:03

    czym można zastąpić mąkę migdalową??

    Odpowiedz
  12. Olsza 6 marca 2018 o 16:38

    Zrobiłam ciasto z cukinii i jabłka dodając mąkę kokosową wg Twoich zaleceń.
    Wyszło przepyszne, wszyscy w pracy chwalili 🙂

    Odpowiedz
  13. Maja 5 marca 2018 o 22:27

    Jogurt kokosowy kupny (jeśli tak to jaki polecasz?) czy własnej roboty? 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.