Bezglutenowy torcik marchewkowy ­čąĽ

Tworz─ůc przepisy najcz─Ö┼Ťciej w moim przypadku powstaj─ů one z „resztek”. To zaskakuj─ůce jak wiele smaku zawieraj─ů tzw. odpadki. Tym razem w roli g┼é├│wnej marchewka┬á­čąĽa raczej jej wyt┼éoczyny po soku. Widz─Ö, jak wielu z Was poszukuje przepis├│w bezglutenowych. Ten przepis w┼éa┼Ťnie Wam dedykuj─Ö. Kiedy na moim Instagram Stories pokaza┼éam ten przepis zacz─Ö┼éa si─Ö istna rewolucja. Zaskakujecie mnie – uwielbiam, kiedy tak ┼╝ywo reagujecie.┬á┬áBezglutenowy torcik marchewkowy ­čąĽjest niesamowicie prosty w przygotowaniu – wystarczy tylko w jednej misce wymiesza─ç wszystkie sk┼éadniki. W przepisie podaj─Ö r├│wnie┼╝ wersj─Ö dla wegan i tabel─Ö kaloryczn─ů.

Cz─Östujcie si─Ö przepisem, dzielcie si─Ö opiniami i je┼Ťli Wam podoba si─Ö to, co robi─Ö m├│wcie o tym dalej ­čśë

Bezglutenowy torcik marchewkowy ­čąĽ



Ilo┼Ť─ç porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut

Składniki:

  • 300 g startej marchewki lub wyt┼éoczyn z jej soku
  • 2 jajka
  • 1 ┼éy┼╝eczka cynamonu
  • 200 g m─ůki migda┼éowej (mielonych migda┼é├│w)
  • 40 ml oleju z pestek winogron
  • 100 g syropu klonowego
  • ┬Ż szklanki rodzynek
  • ┬Ż szklanki orzech├│w w┼éoskich
  • 1┬Ż┬á┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • do dekoracji: jogurt kokosowy, sk├│rka z pomara┼äczy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawi─ç na temperatur─Ö 160┬░ C┬áz funkcj─ů grzania g├│ra – d├│┼é. Form─Ö o ┼Ťrednicy┬á18 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia.
  2. ┬áW misce wymiesza─ç marchewk─Ö, jajka, cynamon, m─ůk─Ö migda┼éow─ů, olej, syrop klonowy, rodzynki, posiekane orzechy i proszek do pieczenia.
  3. Wszystkie sk┼éadniki nale┼╝y dobrze po┼é─ůczy─ç i prze┼éo┼╝y─ç do przygotowanej formy.
  4. Ciasto piec godzin─Ö lub do momentu, kiedy patyczek w┼éo┼╝ony w ┼Ťrodek jest suchy.
  5. Ciasto wystudzi─ç i przed podaniem udekorowa─ç jogurtem kokosowe oraz sk├│rk─ů z pomara┼äczy.

MOŻLIWOŚCI:

  • Marchewk─Ö mo┼╝na zast─ůpi─ç startym jab┼ékiem, cukini─ů lub pietruszk─ů
  • Wersji wega┼äskiej jajka nale┼╝y zast─ůpi─ç jajkami z siemienia (1 jajko =┬á 1 ┼éy┼╝ka mielonego siemienia wymieszana z 3 ┼éy┼╝kami ciep┼éej wody)
  • M─ůk─Ö migda┼éow─ů mo┼╝na zast─ůpi─ç m─ůk─ů gryczan─ů, m─ůk─ů pszenn─ů razow─ů lub po┼éow─ů porcji m─ůki kokosowej
  • Syrop klonowy mo┼╝na zast─ůpi─ç miodem, zrobi┼éam z agawy lub cukrem trzcinowym
warto┼Ť─ç kaloryczna dla 1 porcji 284 kcal
białko 7,4 g
tłuszcze 18,3 g
w─Öglowodany 25,5 g







18 Responses

  1. Maja pisze:

    Jogurt kokosowy kupny (je┼Ťli tak to jaki polecasz?) czy w┼éasnej roboty? :-)

  2. Olsza pisze:

    Zrobi┼éam ciasto z cukinii i jab┼éka dodaj─ůc m─ůk─Ö kokosow─ů wg Twoich zalece┼ä.
    Wyszło przepyszne, wszyscy w pracy chwalili :)

  3. gabrysia pisze:

    czym mo┼╝na zast─ůpi─ç m─ůk─Ö migdalow─ů??

  4. Wygl─ůda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje :) mniam

  5. Asia pisze:

    A czy mozna ciasto mozna przełożyć jakims kremem?? Czy raczej moze sie rozwalic?

  6. Agnieszka pisze:

    Kinga, zrobi┼éam dzisiaj to ciasto. U┼╝y┼éam tartej marchewki. Musia┼éam doda─ç troch─Ö ma┼Ťlanki, bo nie by┼éo w og├│le mokre. Chyba wyt┼éoczyny z soku maj─ů inn─ů konsystencj─Ö i efekt jest wtedy inny. Niemniej smak w porz─ůdku.

  7. Ola pisze:

    Kinga!
    W smaku genialne ale strasznie mi si─Ö kruszy, jaka┼Ť rada?

  8. Kundzia pisze:

    Torcik przepyszny! W domu normalnie rzucili si─Ö na niego przez co na drugi dzie┼ä musia┼éam zrobi─ç drugi i r├│wnie┼╝ znik┼é w kilka minut <3 Na pewno trafi na wielkanocny st├│┼é ­čśÇ

  9. Andzia pisze:

    Do ciasta doda┼éam wyt┼éoki z marchewki i pomara┼äczy, kt├│re zostaly po wci┼Ťni─Öciu soku z wyciskarki. Ta pulpa byla do┼Ť─ç sucha. Nast─Öpnym razem dodam troch─Ö soku. Bo ciasto by┼éo zbite i s┼éabo wyros┼éo. Ale jest pyszne. Na wierzch przygotowa┼éam krem z tofu z przepisu Kingi wega┼äskiego tortu marchewkowego. Super przepisy. ┼Üwietne inspiracje.

  10. Andzia pisze:

    wyci┼Ťni─Öciu :) soku z wyciskarki- mia┼éo by─ç.

  11. Marianna pisze:

    Bardzo wykwintnie wygl─ůda ten torcik!

  12. Sara pisze:

    Czym mo┼╝na zast─ůpi─ç olej z pestek winogron ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel