Bezglutenowe VEGE ciasto świąteczne

Wielu z Was w komentarzach, wiadomościach prosi o przepisy bezglutenowe i wegańskie. W odpowiedzi na takie zapotrzebowanie przygotowałam pyszne ciasto świąteczne. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne.

Kiedy mój mąż chwali „lekkie” wypieki, wierzcie mi – muszą być naprawdę dobre. Na moim Wielkanocnym stole z pewnością zagości to cudo, gdyż przypomina mi babkę o orzechowym smaku. Lubię wykorzystywać nowości w kuchni, zaskakiwać gości i odkrywać nowe możliwości.

Pamiętam, kiedy „specjalne” produkty zamawiałam u znajomych będących na wakacjach lub mieszkających za granicą. Z czasem musiałam wybierać się z wizytą do innego miasta do sklepu ze zdrową żywnością lub zamawiać w internecie.  Moje pierwsze oryginalne laski wanilii przywieźli mi znajomi z Madagaskaru, do dziś mam po nich piękne pudełko. Pierwszy bezglutenowy proszek do pieczenia przyleciał do mnie z Londynu. Teraz pisząc te słowa uśmiecham się do siebie – kuchnia daje mi wiele wspomnień. Podziwiam, jak wiele się w tej dziedzinie zmienia. Dziś cieszę się, kiedy wchodzę do sklepu i mam możliwości, z łatwością odnajduję potrzebne mi towary.  Cukier z prawdziwą wanilią Burbon czy bezglutenowy proszek do pieczenia to dla mnie luksus dostępny natychmiast, a nie na zamówienie.

Jestem ciekawa czy też tak macie? Czy ten kulinarny rozwój i dostęp Wam odpowiada?

I najważniejsze!!!! Jestem ciekawa, kto wypróbuje ten przepis?


Bezglutenowe ciasto świąteczne



Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 70 minut

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (ok 410 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ szklanki oleju z pestek winogron (60 ml) + łyżka do wysmarowania formy
  • ¼ szklanki syropu klonowego (60 ml)
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy (60 ml)
  • 1½ szklanki mielonych migdałów (150 g) + 2 łyżki do oprószenia formy
  • ¾ szklanki mąki kokosowej (80 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Dr.Oetker
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenuDr.Oetker
  • szczypta soli
  • dodatkowo – 2 łyżki płatków kokosa

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę z kominem (można też użyć zwykłej keksówki lub tradycyjnej blaszki) wysmarować tłuszczem i oprószyć mielonymi migdałami. (Ja użyłam formy silikonowej więc w tym wypadku pominęłam ten etap). Na dno formy wyłożyć ulubione dodatki np. płatki koksa, orzechy, owoce itp
  2. Do miski włożyć obrane banany, sok z cytryny, olej, syrop klonowy, sok z pomarańczy. Całoś zblendować na jednolitą masę.
  3. W drugiej misce wymieszać ze sobą mielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, proszek do pieczenia bez glutenu oraz cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetker.
  4. Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko dobrze wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 60 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w . środek pozostaje suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

MOŻLIWOŚCI:

  • banany – można zastąpić startym jabłkiem, puree z dyni lub ugotowanymi batatami
  • syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem – można też go pominąć jeżeli banany są bardzo słodkie
  • sok z pomarańczy – można zastąpić mlekiem roślinnym lub dowolnym sokiem
  • mielone migdały można zastąpić mąką kasztanową, mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub orkiszową (wtedy wypiek nie jest już bezglutenowy)
  • mąkę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi, mąką owsianą lub mąką ryżową (w tym przypadku ciasto może wyjść sypkie)
wartość kaloryczna dla 1 porcji 223 kcal
białko 4,1 g
tłuszcze 16,7 g
węglowodany 18 g







17 Responses

  1. Katarzyna N. pisze:

    Na pewno wypróbuję ten przepis. Brzmi bardzo pysznie. Babka cytrynowa z nasionami chia to już u mnie standart na Święta.

  2. Ewa pisze:

    Super pomysł!

  3. Julita pisze:

    Witam, Pani Kingo czy można zastąpić w tym przepisie olej z pestek winogron? Oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy kokosowy?

  4. Aga pisze:

    Czy mąkę kokosową można zastąpić mąka kukurydzianą?

  5. Anna pisze:

    Ciekawy przepis.

  6. Świetny przepis. Na pewno wypróbuję :)

  7. Mojemusli pisze:

    Bardzo fajny przepis. Muszę go koniecznie wypróbować :)

  8. Wygląda to bardzo pysznie :) muszę wypróbować ten przepis na święta :)

  9. Kinga pisze:

    Czy mogę pominąć sok z pomarańczy ? Ewentualnie czym mogę zastąpić ?
    Dziękuję :)

    • admin admin pisze:

      można zastąpić- wszystko piszę w opisie przepisu – możliwości
      sok z pomarańczy – można zastąpić mlekiem roślinnym lub dowolnym sokiem

  10. Monika pisze:

    Czym można zastąpić banana? Córka ma nietolerancje.

  11. Dinafem pisze:

    Szukałam takiego przepisu! Dzięki :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel