Najlepsza zupa pomidorowa ?

Zupa pomidorowa ? – jedna z najpopularniejszych w naszym kraju. Ile domów tyle przepisów. Poznajcie mój na zimową, rozgrzewającą wersję, pachnącą słońcem i latem. Ta zupa chyba nigdy mi się nie znudzi. W sezonie używam świeżych, pieczonych pomidorów ?. Zimą, kiedy mam jeszcze swoje pomidorowe ? przeciery – to one stanowią jej skład. Jednak zdarza się i klęska – wtedy sięgam po te krojone w puszce i ożywiam je dodatkami.

Koniecznie przeczytajcie przepis i sprawdźcie co jest w jej składzie. Wielu z Was będzie zaskoczona, wielu uzna to za oczywiste i mam nadzieję, że wielu go wypróbuję. Dajcie znać jak tylko jej skosztujecie!

Ps. zupa jest niskokaloryczna – policzyłam wersję bez dodatków tzn. bez ryżu lub makaronu. Sama czysta zupa w porcji ma 110 kcal.

W przepisie podaję alternatywy dla składników i sposób w jaki ja najcześciej ją podaję.


Najlepsza zupa pomidorowa



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ------
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 5-6 pomidorów suszonych w oliwie
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

dodatki: jogurt naturalny, parmezan,

Przygotowanie:

  1. Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
  2. Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
  3. Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
  4. Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
  5. Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
  6. Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.

MOŻLIWOŚCI:

  • pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C
  • szalotki można zastąpić zwykłą cebulą
  • papryczka chili  – można użyć suszonego chili lub chili w płatkach
  • pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
  •  bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw
  • 1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym
  • oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron







11 Responses

  1. Justyna pisze:

    Fantastyczny przepis na moją ulubioną zupę. Zdjęcia jak zwykle odlotowe :)

  2. anna pisze:

    Jejku a skąd taka piękna zastawa? 😀

  3. Natalia pisze:

    Pani Kingo, sposób podania zupy jest tak uroczy, że nie mogę się oprzeć, by nie zadać pytania o miejsce, w którym można się zaopatrzyć w tak genialne naczynia do serwowania jedzenia?

  4. Ewa pisze:

    Czy smak będzie równie wyjątkowy z bulionem warzywnym?? ?

  5. Weronika pisze:

    Wygląda przepysznie!

  6. ready_to_go pisze:

    Pani Kingo, zdjęcie i przepis zachęcają do przygotowania zupy. Ile Pani rekomenduje bazylii do zupy? Jeśli zamienimy papryczkę chili na np. płatki lub suszone – jaką ilość Pani rekomenduje?

    • admin admin pisze:

      ja dodaję jedną sporą garść świeżej bazylii jeżeli suszone chili to szczyptę – w razie potrzeb można zwiększyć pikantność pod koniec – przy doprawianiu

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel