Granola BEZ cukru!⛔

Jeżeli przeczytaliście post o jelitach (kliknij TUTAJ, jeżeli nie ? ) wiecie, że ostatnie miesiące odpychają mnie od wszystkiego, co słodkie. Nawet specjalnie nie muszę się starać, aby unikać wszelkiej słodyczy. Nie bójcie się to nie znaczy, że fit słodkości znikną z bloga to bardziej znak, że będzie jeszcze lżej! Kiedy przygotowałam moją granolę bez cukru, wielu z Was odezwało się z prośbą o przepis. Byłam zaskoczona, że tak proste przepisy cieszą się takim zainteresowaniem. To skłoniło mnie również do stopniowego wprowadzenia na blog przepisów tzw. banalnych-np. na moją ulubioną pastę twarożkową czy sałatkę z ziemniaków. Oczywiście zaglądajcie tu stale, bo już wkrótce ruszę z nowymi publikacjami.

Dzisiejszy przepis nie zawiera cukru, ale też pieczony jest w niskiej temperaturze, co powoduje, że zachowujemy maksimum składników odżywczych. Możecie oczywiście standardowo przygotować granolę w temperaturze 180 ºC przez 15-20 minut piekąc ja, od czasu do czasu mieszając jednak gwarantuje, że ta wersja jest znacznie korzystniejsza dla naszego organizmu. Zachęcam do przeczytania przepisu-jest fantastycznie prosty i pyszny!

Granola BEZ cukru!⛔



Ilość porcji: 1,5L
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Czas całkowity: 130 minut

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (ja użyłam 1 szklankę błyskawicznych i 2 górskich)
  • 1 szklanka dowolnych orzechów
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • 3 łyżki nasion siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • ¼ szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 duże jabłko
  • 1 dojrzały banan (opcjonalnie – ja pominęłam)

Dodatki: suszone wiśnie, suszona żurawina

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 80 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  2. W misce mieszamy płatki, dowolne orzechy nieco posiekane,  pestki dyni, nasiona słonecznika i siemienia lnianego oraz przyprawy sól i cynamon.
  3. W drugiej misce ścieramy na tarce o drobnych oczkach jabłko, dodajemy olej z pestek winogron i mieszamy. (UWAGA! Jeżeli chcecie, aby granola była nieco słodsza w tym momencie należy dodać obranego banana i całość zblendować. Można też dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy – ale to wersja dla fanów bardzo słodkich smaków). 
  4. Masę dodajemy do suchej mieszanki z płatkami i całość dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.
  5. Przekładamy całość na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 120 minut co 30 minut warto zamieszać, aby całość równo się zarumieniła.
  6. Wyjąć i wystudzić a następnie wymieszać z wiśniami i żurawiną. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu.

MOŻLIWOŚCI:

  • płatki: można użyć dowolnych np. jaglanych, żytnich, orkiszowych
  • orzechy można pominąć wtedy należy zwiększyć ilośc płatków o pół szklanki i wzbogacić o nasiona
  • zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia lub babkę płesznik
  • olej z pestek winogron – można zastąpić oliwą z oliwek, olejem koksowym lub olejem rzepakowym rafinowanym
  • cynamon – tutaj fantastycznie może zastąpić go kardamon, skórka z pomarańczy lub mielony imbir czy przyprawa do piernika
  • jabłko – można zastąpić pomarańczą lub gruszką
  • dodatki: do granoli kiedy jest WYSTUDZONA można dodać kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosa, suszone śliwki, daktyle, morele lub chipsy bananowe czy ziarna kakaowca lub owoce goji







25 Responses

  1. EweB pisze:

    To są moje smaki. Robiłam wiele razy, ale nigdy z jabłkiem i bananem. Dzisiaj działam ? Dziekuje

  2. Marta pisze:

    Trochę nie na temat przepisu, ale czy byłaby możliwość oglądania przepisów stronami? Widoczne są tylko 4 ostatnio dodane posty, a super by było, aby na dole pojawiły się nr z kolejnymi stronami :) Mam nadzieję, że Ci się to uda :) Codziennie zaglądam na blog z ciekawości czy już coś nowego dodałaś. Przepisy są zawsze trafione i ciekawe. Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Marta postaram się to uwzględnić -strona będzie w najbliższym czasie zmieniana także dziękuję za cenna uwagę :)

  3. Justyna pisze:

    Dzień dobry Pani Kingo,ja tak trochę z innej beczki
    Dotarła do mnie książka,o która pytałam Panią na instagramie Feffrey Hamelman Chleb,i faktycznie jest to prawdziwa biblia na temat chleba,trudno sie od niej oderwać,ale mam pytanie ,zamierzam przygotować się do pieczenia chleba na zakwasie żytnim,w kazdej z tabelek pt, zakwas jest by dodać np.łyżkę zakwasu dojrzałego,czy przygotowujemy go z przepisu ze strony 430? Zaczynam przygodę w tego typu wypiekami a widziałam właśnie na instagramie Pani wypieki chlebowe i na prawdę chylę czoła.Jeśli mogę zapytać,z ktorych przepisów Pani korzystała z tej książki?
    Serdecznie pozdrawiam Justyna

    • admin admin pisze:

      Witam, zrobiłam już dużo przepisów z tej książki – jedne bardziej udane . -drugie mniej :) rodzinie najbardziej smakuje chleb żytni delikatesy na zakwasie. Jeżeli chodzi o sam zakwas – mam zakwas dojrzały który otrzymałam od znajomego i na jego podstawie wykonuje wszystkie receptury z tej książki. Polecam wykonać zakwas Hamelmana – nie zawiedzie się PAni, tak jak na jego przepisach – są super!

  4. Julita pisze:

    Witam. Pani Kingo czy tą granole można wykorzystać do owsianki ale na ciepło? Zagotować ją wtedy razem z mlekiem? Pozdrawiam ?

    • admin admin pisze:

      oczywiście -będzie miała pyszny, orzechowy aromat!

      • Jula pisze:

        wczoraj zrobiłam – PYCHOTA.. chrupiąca, pełna aromatów… dodałam imbir i kardamon – zapach w kuchni w trakcie pieczenia był boski :) orzechy pominęłam, bo dodaję je do „owsianki jakiej nie znacie” z Pani książki… ta granola i w/w owsianka z Pani przepisów są na TOPIE mojej śniadaniowej listy! Dziękuję :)

  5. Justyna pisze:

    Zrobiłam. Fantastycznie wyszła. Kingo, dziękuję za przepis. To niepierwszy i na pewno nie ostatni przepis, który zrobię. Jogurtowy suflet czy babeczki bananowe… Tyle różności, że niewiadomo, który przepis najpierw. Chleb też próbowałam zrobić. Koleżanki z pracy zachwycone brownie z buraka. Twoja strona to Skarb!!! Tak dalej Kinga. Buziaki?

    • admin admin pisze:

      aaaaaa nawet nie wiesz ile energii dodają mi takie słowa! dziękuję! tak się cieszę kiedy przepisy są wykorzystywane :)

  6. Martyna pisze:

    Pani Kingo, dziękuję za przepis, granola jest przepyszna! Z braku banana dodałam łyżkę miodu, więc u mnie wersja lekko słodka :)

  7. Anna pisze:

    Pani Kingo ile czasu można przechowywać granolę? Zrobiłam i jest przepyszna, ja użyłam jabłka, pomarańczę i madnarynkę. Następnym razem planuję użyć mango.

  8. No to jest to czego szukałem. Dzięki Kinga codziennie dorzucę sobie tych granoli do mojej odżywki białkowej. Super połączenie białeczko waniliowe i te granole mmmmm… :>

  9. Łukasz pisze:

    Nie ma lepszego śniadania niż domowa granola! <3

  10. Sara pisze:

    Czy można piec z termoobiegiem bo nie mam grzałki góra dół? I lepsza granola wychodzi z bananem czy bez ?

  11. Dżoanna pisze:

    Dzień dobry 😉
    Czy można zrobić wersję bez owoców?
    Jeżeli tak to czymś zastąpić?

    Z góry dziękuję za odpowiedź <3

    • admin admin pisze:

      oczywiście :)
      banana i jabłko można zastąpić puree z dyni lub z marchewki jednak wtedy polecam dodać odrobinę słodzidła :) np. miodu

  12. Iwona pisze:

    W opisie jest błąd w momencie, gdy dodajemy sól. Pojawia się tam pieprz 😀 Pewnie z rozpędu, bo zawsze idą w parze :) I zastanawiam się po co pieczemy aż 120 minut? Mam wrażenie, że godzina jest ok. Później nic się jakoś specjalnie nie zmienia :) Poza tym u mnie wychodzi sypko, bardziej musli. Granola to nie takie jakby pozlepiane kulki? 😉 Kurcze, wygląda jakbym się czepiała, ale przepis wypróbowany kilka, bo pyszna to jest mieszanka :) Pozdrawiam!

    • admin admin pisze:

      Iwona bardzo dziękuję – już poprawiłam – miał tam pojawić się cynamon. Może wychodzi sypko kiedy owoce są mniejsze – u mnie zawsze ta granola się „zbryla” i dlatego mam tak wydłużony czas.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel