Ciasto PIERNIKowe ­čÄä

Hohohoh… :) nareszcie grudzie┼ä! Uwielbiam ten miesi─ůc nie tylko ze wzgl─Ödu na┬á┼Ťwi─ůteczny klimat, ­čÄä ale tak┼╝e tego, ┼╝e to ju┼╝ koniec roku. Dla mnie ten miesi─ůc niesie za sob─ů pewnego rodzaju podsumowania tego, co by┼éo i planowania tego, co b─Ödzie. Ostatnie tygodnie i miesi─ůce nie dawa┼éy mi zbyt wiele czasu ale najbli┼╝sze dni potraktuje egoistycznie i b─Öd─Ö robi┼éa to, co uwielbiam czyli b─Öd─Ö tworzy─ç nowe, ┼Ťwi─ůteczne przepisy, podsun─Ö wam kilka pomys┼é├│w na jadalne prezenty i udekoruje m├│j dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na st├│┼é postawi─Ö taki oto piernik. Wilgotny za spraw─ů musu jab┼ékowego, lekki za spraw─ů p┼éatk├│w owsianych w 100% ro┼Ťlinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie b─Ödzie mia┼éa fan├│w w┼Ťr├│d os├│b bardzo zapracowanych, gdy┼╝ jest ekspresowa i w┼Ťr├│d os├│b dbaj─ůcych o lini─Ö, gdy┼╝ jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).

Koniecznie wypr├│bujcie jeszcze przed ┼Ťwi─Ötami­čÄä.

Ciasto lekkie PIERNIKowe ­čÄä



Ilo┼Ť─ç porcji: 20
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Czas całkowity: 50 minut

Składniki:

  • 1 szklanka p┼éatk├│w owsianych g├│rskich
  • 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemia┼éu
  • ┬╝ szklanki m─ůki ziemniaczanej
  • ┬╝ szklanki nasion chia
  • ┬╝ szklanki siemienia lnianego
  • ┬╝ szklanki cukru kokosowego
  • 3 ┼éy┼╝ki kakao
  • 1┬Ż ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki┬á sody oczyszczonej
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki soli
  • 1 ┼éy┼╝ka cynamonu
  • 1 ┼éy┼╝ka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ┬ż szklanki musu jab┼ékowego
  • ┬╝ szklanki syropu klonowego
  • 2 ┼éy┼╝ki mielonego siemienia lnianego + 6 ┼éy┼╝ek wody
  • 1 ┼éy┼╝ka oliwy z oliwek
  • ┬Ż szklanki orzech├│w w┼éoskich
  • ┬Ż szklanki rodzynek
  • sk├│rka starta z pomara┼äczy

POLEWA:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 2 ┼éy┼╝ki mleka kokosowego
  • 1 ┼éy┼╝eczka oleju kokosowego

DO DEKORACJI: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawi─ç na temperatur─Ö 160┬░ C z funkcj─ů grzania – termoobieg. Blach─Ö o wymiarach 24 x 28 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia.
  2. W misce przygotowa─ç┬á jajka z siemienia lnianego czyli┬á wymiesza─ç ze sob─ů mielone siemi─Ö lniane i wod─Ö – od┼éo┼╝y─ç na kilka minut.
  3. W drugiej misce wymiesza─ç suche sk┼éadniki tj.: p┼éatki owsiane, m─ůk─Ö orkiszow─ů i ziemniaczan─ů, nasiona chia, siemi─Ö lniane (ca┼ée nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sod─Ö, s├│l, cynamon i przypraw─Ö do piernika.
  4. Do miski z jajkami z siemienia doda─ç pozosta┼ée mokre sk┼éadniki tj.: mleko kokosowe, mus z jab┼éek, syrop klonowy, oliw─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç zblendowa─ç na g┼éadka mas─Ö.
  5. Po┼é─ůczy─ç zawarto┼Ť─ç obu misek. Wymiesza─ç. Doda─ç orzechy, rodzynki i sk├│rk─Ö start─ů z pomara┼äczy – ponownie ca┼éo┼Ť─ç wymiesza─ç.
  6. Ciasto prze┼éo┼╝y─ç do przygotowanej blachy i w┼éo┼╝y─ç do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek w┼éo┼╝ony w ┼Ťrodek pozostanie suchy. Ciasto wyj─ů─ç i ostudzi─ç.
  7. ┬áPrzygotowa─ç polew─Ö. Umie┼Ťci─ç wszystkie jej sk┼éadniki w szklanej miseczce i rozpu┼Ťci─ç w k─ůpieli wodnej lub w mikrofal├│wce (3 x 30 sekund).
  8. Polew─Ö rozsmarowa─ç r├│wno na cie┼Ťcie i dowolnie udekorowa─ç.(U mnie by┼éa to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

MOŻLIWOŚCI:

  • mo┼╝na u┼╝y─ç dowolnych p┼éatk├│w np. j─Öczmiennych, jaglanych, orkiszowych
  • m─ůk─Ö orkiszow─ů mo┼╝na zast─ůpi─ç: m─ůk─ů gryczan─ů, jaglan─ů, migda┼éow─ů lub po┼éow─ů porcji m─ůki kokosowej lub ry┼╝owej
  • cukier kokosowy mo┼╝na zast─ůpi─ç cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciep┼éej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
  • mleko kokosowe mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara┼äczy
  • mus jab┼ékowy – mo┼╝na zast─ůpi─ç startym jab┼ékiem, puree z banana (ok 2┬Ż sztuki), ugotowanym batatem
  • oliw─Ö z oliwek dolnym olejem ro┼Ťlinnym
  • jajko z siemienia – normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub tak─ů sama mikstur─ů przygotowan─ů z nasion chia lub babki p┼éesznik
  • syrop klonowy mo┼╝na zast─ůpi─ç syropem z agawy lub miodem







15 Responses

  1. Marta pisze:

    Kinga, czy mog┼éaby┼Ť poleci─ç mi jakie┼Ť kakao dobrej jako┼Ťci, gdzie kupi─ç? Bo to co mamy w sklepach o obni┼╝onej zawarto┼Ťci t┼éuszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
    Marta

  2. Marta pisze:

    I zapomniałam zapytać, bo zepsuł mi się blender, czy mogę użyć zwykłego miksera?:)
    Marta

    • admin admin pisze:

      spokojnie nawet mo┼╝esz wymiesza─ç wszystko trzepaczk─ů tylko nale┼╝y dobrze po┼é─ůczy─ç sk┼éadniki

  3. Maja pisze:

    jak zrobić mus jabłkowy? :)

    • admin admin pisze:

      jab┼éka obieramy, kroimy w kostk─Ö i wraz odrobin─ů wody gotujemy na ┼Ťrednim ogniu a┼╝ si─Ö rozpadn─ů – mo┼╝na doda─ç odrobin─Ö cukru lub miodu

  4. Weronika pisze:

    To ciasto jest genialne! Wilgotne w ┼Ťrodku, lekkie i s┼éodkie. Zasmakowa┼éo nawet mojej rodzince, kt├│ra bywa wybredna na zdrowsze wersje r├│┼╝nych s┼éodko┼Ťci. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jab┼éka da┼éam z 2 mocno dojrza┼éych banan├│w i u┼╝y┼éam miodu zamiast syropu klonowego. W ka┼╝dym razie jak najbardziej polecam, naprawd─Ö pyszne!

  5. Agnieszka pisze:

    Droga Kingo, chcia┼éabym zrobi─ç ciasto w wersji muffinek.. Jak my┼Ťlisz, jaki by┼éby czas pieczenia?

  6. Ewa pisze:

    Witam, mam pytanie – czym mo┼╝na zast─ůpi─ç mleko kokosowe?

    • admin admin pisze:

      Wszystko pisze w MOŻLIWOŚCIACH pod przepisem
      mleko kokosowe mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara┼äczy

  7. Małgosia pisze:

    Kingo, zabieram si─Ö za pieczenie a w szafce tylko m─ůka pszenna pe┼énoziarnista albo owsiana czy mo┼╝na nimi zast─ůpi─ç m─ůk─Ö orkiszow─ů? Ponadto mam pytanie co przelicznik├│w ile gram m─ůki mie┼Ťci si─Ö w szklance. Z g├│ry dzi─Ökuj─Ö ­čśŐ

  8. Karolina pisze:

    Jeny.. wygl─ůda tak smakowicie! Kalorie kaloriami ale ┼Ťwi─Öta zapasem :) Przepis jeszcze dzi┼Ť przetestuje bo napatrze─ç si─Ö nie mog─Ö na zdj─Öcia. ­čśë Pozdrawiam!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel