Ciasto PIERNIKowe 🎄

Hohohoh… :) nareszcie grudzień! Uwielbiam ten miesiąc nie tylko ze względu na świąteczny klimat, 🎄 ale także tego, że to już koniec roku. Dla mnie ten miesiąc niesie za sobą pewnego rodzaju podsumowania tego, co było i planowania tego, co będzie. Ostatnie tygodnie i miesiące nie dawały mi zbyt wiele czasu ale najbliższe dni potraktuje egoistycznie i będę robiła to, co uwielbiam czyli będę tworzyć nowe, świąteczne przepisy, podsunę wam kilka pomysłów na jadalne prezenty i udekoruje mój dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na stół postawię taki oto piernik. Wilgotny za sprawą musu jabłkowego, lekki za sprawą płatków owsianych w 100% roślinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie będzie miała fanów wśród osób bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i wśród osób dbających o linię, gdyż jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).

Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami🎄.

Ciasto lekkie PIERNIKowe 🎄



Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Czas całkowity: 50 minut

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemiału
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki nasion chia
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki  sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ¾ szklanki musu jabłkowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki rodzynek
  • skórka starta z pomarańczy

POLEWA:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

DO DEKORACJI: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania – termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce przygotować  jajka z siemienia lnianego czyli  wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę – odłożyć na kilka minut.
  3. W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
  4. Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.
  5. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy – ponownie całość wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
  7.  Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).
  8. Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych
  • mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej
  • cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
  • mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
  • mus jabłkowy – można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem
  • oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym
  • jajko z siemienia – normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik
  • syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem







7 Responses

  1. Marta pisze:

    Kinga, czy mogłabyś polecić mi jakieś kakao dobrej jakości, gdzie kupić? Bo to co mamy w sklepach o obniżonej zawartości tłuszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
    Marta

  2. Marta pisze:

    I zapomniałam zapytać, bo zepsuł mi się blender, czy mogę użyć zwykłego miksera?:)
    Marta

  3. Maja pisze:

    jak zrobić mus jabłkowy? :)

    • admin admin pisze:

      jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wraz odrobiną wody gotujemy na średnim ogniu aż się rozpadną – można dodać odrobinę cukru lub miodu

  4. Weronika pisze:

    To ciasto jest genialne! Wilgotne w środku, lekkie i słodkie. Zasmakowało nawet mojej rodzince, która bywa wybredna na zdrowsze wersje różnych słodkości. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jabłka dałam z 2 mocno dojrzałych bananów i użyłam miodu zamiast syropu klonowego. W każdym razie jak najbardziej polecam, naprawdę pyszne!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel