Hohohoh… nareszcie grudzień! Uwielbiam ten miesiąc nie tylko ze względu na świąteczny klimat, ? ale także tego, że to już koniec roku. Dla mnie ten miesiąc niesie za sobą pewnego rodzaju podsumowania tego, co było i planowania tego, co będzie. Ostatnie tygodnie i miesiące nie dawały mi zbyt wiele czasu ale najbliższe dni potraktuje egoistycznie i będę robiła to, co uwielbiam czyli będę tworzyć nowe, świąteczne przepisy, podsunę wam kilka pomysłów na jadalne prezenty i udekoruje mój dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na stół postawię taki oto piernik. Wilgotny za sprawą musu jabłkowego, lekki za sprawą płatków owsianych w 100% roślinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie będzie miała fanów wśród osób bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i wśród osób dbających o linię, gdyż jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).
Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami?.
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki:
POLEWA:
DO DEKORACJI: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji
Przygotowanie:
MOŻLIWOŚCI:
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
Kinga, czy mogłabyś polecić mi jakieś kakao dobrej jakości, gdzie kupić? Bo to co mamy w sklepach o obniżonej zawartości tłuszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
Marta
ja kupuję kakao w sklepach ze zdrową żywnością w moim mieście
I zapomniałam zapytać, bo zepsuł mi się blender, czy mogę użyć zwykłego miksera?:)
Marta
spokojnie nawet możesz wymieszać wszystko trzepaczką tylko należy dobrze połączyć składniki
jak zrobić mus jabłkowy?
jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wraz odrobiną wody gotujemy na średnim ogniu aż się rozpadną – można dodać odrobinę cukru lub miodu
To ciasto jest genialne! Wilgotne w środku, lekkie i słodkie. Zasmakowało nawet mojej rodzince, która bywa wybredna na zdrowsze wersje różnych słodkości. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jabłka dałam z 2 mocno dojrzałych bananów i użyłam miodu zamiast syropu klonowego. W każdym razie jak najbardziej polecam, naprawdę pyszne!
Droga Kingo, chciałabym zrobić ciasto w wersji muffinek.. Jak myślisz, jaki byłby czas pieczenia?
czas ok 10-15 minut
Witam, mam pytanie – czym można zastąpić mleko kokosowe?
Wszystko pisze w MOŻLIWOŚCIACH pod przepisem
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
Kingo, zabieram się za pieczenie a w szafce tylko mąka pszenna pełnoziarnista albo owsiana czy można nimi zastąpić mąkę orkiszową? Ponadto mam pytanie co przeliczników ile gram mąki mieści się w szklance. Z góry dziękuję ?
jasne – spokojnie- wszystko się uda
szklanka to ok 130 g
Jeny.. wygląda tak smakowicie! Kalorie kaloriami ale święta zapasem
Przepis jeszcze dziś przetestuje bo napatrzeć się nie mogę na zdjęcia. 😉 Pozdrawiam!
Karolino koniecznie daj znać jak Ci smakował
Czy w przypadku zamiany mąki orkiszowej na kokosową muszę używać proszku do pieczenia i sody, ponieważ z tego co kojarzę na mące kokosowej ciasto i tak za bardzo nie wyrośnie 😉
należy użyć połowę porcji mąki kokosowej gdyż ona jest bardzo chłonna i dodać proszek i sodę – wtedy ciasto wyrośnie
Czy można zastąpić czymś nasiona chía?
Zrobiłam, jest genialne! Dodałam miód gryczany, który jeszcze wzmocnił korzenne nuty i skórkę pomarańczową na miodzie. Nie miałam mleka kokosowego, więc rozcieńczyłam mus jabłkowy. I dałam szklankę orzechów, zamiast pół. Boskie! Smak ultra mega! Bardzo złożony, bogaty, ale nie przytłaczający. Słodycz w sam raz
dzięki za wypróbowanie i komentarz
Witam Kingi. Już mam prawie wszystkie Składniki 🙂 będę je robić.
Chcę aby było na święta. Więc zrobię w niedzielę wydaję mi się że przynajmniej na pierwsze święto będzie ok.
Pomocy! Wlasnie robie ciasto i nie mam mąki ziemniaczanej. Mozna czyms zastapic? 😊
np. budyniem w proszku, maka kukurydziną czy mąką z tapioki
Super, wlaśnie takie piernikowe wytwory lubię najbardziej. Raz na jakiś czas robimy takie ciasto piernikowe, teraz spróbujemy z takiego przepisu. Bardzo fajna sprawa.