Krem z pieczonej papryki ??

Rozgrzewająca, aromatyczna, przepyszna. Idealna na jesienne chłody. W moim domu zupy  to prawdziwe królowe stołu. W kuchni na małym ogniu zawsze pyrka sobie bulion. W zależności od nastroju warzywny, z drobiu lub na kilku gatunkach mięs. Dobry bulion to baza wielu doskonałych przepisów. Polecam Wam mój przepis na takowy  TUTAJ. Pamiętajcie! Im więcej warzyw w bulionie tym lepszy jego smak – tego nauczyła mnie moja Mama i to się zawsze sprawdza.

Dziś propozycja na coś bardzo prostego jednak wymagającego troszeczkę zaangażowania. Cały sekret tej zupy to pieczona papryka ? – ona wnosi coś niesamowitego do tej receptury. Julia Child mówiła „Zawsze zwracaj uwagę na detale – niewielka różnica w przyrządzaniu może stworzyć wielką różnicę w smaku.” Oddaje w Wasze ręce ten przepis, a Wy podzielcie się potem opiniami :)

Gorąco Was pozdrawiam ?


Krem z pieczonej papryki ??



Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ szklanki czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz
  • dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
  2. Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
  3. Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
  4. Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
  5. Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.
  6. Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
  7. Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
  8. Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
  • zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
  • zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu – mleko kokosowe







23 Responses

  1. Alicja pisze:

    Bardzo smaczny jest ten krem, przypadł mi do gustu, wydaje mi się że każdy kto lubi lekkie dania powinien go spróbować :)

  2. Kasia pisze:

    Bardzo smaczna zupa, z dostępnych łatwo składników. Skradła serca domowników. Dzięki Kingo za podzielenie sie przepisem.

  3. Aneta pisze:

    Wczoraj znalazłam Cię w Kuchni Lidla i obejrzałam już chyba większość filmików z Twoim udziałem 😉 Twoja energia i pasja są do pozazdroszczenia! Właśnie skończyłam robić krem z papryki i wyszedł przepysznie – kremowy, delikatny i słodki. Zaraz biorę się za stir fry z ciecierzycy.

    • admin admin pisze:

      aaaaaaa uwielbiam takie wiadomości :) kochana dziękuję że napisałaś i znalazłaś czas dla mnie – doceniam to i jest mi bardzo radośnie :)
      PS. polecam się na przyszłość :*

  4. ePifita pisze:

    Po co wkładamy upieczone papryki do foliowej torby?

  5. Justyna pisze:

    Kingo!
    Ja, absolutna fanka twoich zup i fit slodkosci dzis ugotowałam tę pyszną zupke . Moj maz, ktory nienawidzi zup zajada az sie uszy trzesą ! Dziękuję !!

  6. Karolajna pisze:

    Czesc, przepis brzmi kusząco, ale tak się zastanawiam: po co jeszcze gotowac upieczona paprykę?

  7. Sabina pisze:

    A czy soczewicę miksujemy? Czy dodajemy już po zmiksowaniu?

  8. Goga pisze:

    Kingo Twoja zupa z pieczonej papryki wymiata.Mąż był zachwycony. Pozdrawiam serdecznie ☺

  9. Aga pisze:

    Wow! Pyszna! Wczoraj gotowanie tylko i wyłącznie z Twoimi Kingo przepisami! Do zupy, chipsy z batatów i jeszcze pasztet z soczewicy upieczony! Dzięki za super inspiracje!

  10. Anetaaa1 pisze:

    Ahh patrzac na twoje zdjęcia wiem,że detox to może być jedna z najprzyjemniejszych rzeczy!
    Ja podeszłam do tematu odważnie i stanowczo. Czytałam wiele książek mam styczność z wieloma osobami. Zbierałam informacje z wielu źródeł i w końcu trafiłam na olej CBD ESSENZ oraz wpis o suplementacji witamin ( www konopiafarmacja pl – sklep z oryginalnymi produktami ). Połaczenie olejku CBD + witamin z gr. B + wit. C i tyle ! Nic więcej nie stosowałam a dzisiaj mam energię jak nastolatka, a mam już prawie 46 lat. Ze zmęczeniem i ogromnym stresem walczyłam odkąd skończyłam 30-tke. Tak nagle przestałam mieć siłę i ochotę na wszystko. Sen nie powodował,że wstawałam energią, a czasami wgl. nie mogłam spać. CBD jest cudowne, reguluje ciśnienie i zwalcza stany zapalne, wycisza i powoduje,że mamy ogromną cierpliwość do wielu sytuacji. Poprawia pracę mózgu i jest to zdecydowanie najlepsze co możecie dać swojemu organizmowi. PS. 5% spokojnie wystarczy ja mam buteleczke na 1,5 msc. kuracji.

  11. Marysia pisze:

    Najlepsza zupa jaką jadłam EVER! Nie dość że cudownie wygląda to przepysznie smakuje, rozgrzewająca, lekko pikantna, przełamana mlekiem kokosowym smakuje wybornie! Dziękuję za przepis na pewno będę często do niej wracać:-)

  12. Justyna pisze:

    Zupa pyszna! następnym razem zrobie z podwójnej porcji gdyż znika w rekordowym tempie :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel